Consilierii UDMR „împrumută” propunerile opoziţiei

• publicat la: 14 iulie 2013
Consilierii UDMR  „împrumută”  propunerile opoziţiei

Un  nou titlu de cetăţean de onoare va fi acordat de către Primăria Carei. De această dată distincţia se indreaptă către conf. Csávossy György, doctor în Ştiinţe Agricole,in vârstă de 88 ani,născut la Timisoara.

Ceremonia de decernare a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Carei  va avea loc în data de 17 august 2013.

La ședința de Consiliu Municipal Carei din data de  12.07.2013, a mai fost aprobata si atribuirea în folosință gratuită a imobilului situat pe strada Progresului nr. 28 în favoarea Asociației Werdnig Hoffmandar  si a participării cu proiectul Crearea unui centru de integrare socială a copiilor și tinerilor cu dizabilități în Carei la Programul Fonduri ONG în România componenta 4 – Servicii sociale și de bază, Runda I.

Aflată intr-o avansată stare de degradare,clădirea Judecătoriei Carei va beneficia de ajutor pentru renovare,prin  proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de investiţii D.A.L.I. pentru reabilitarea imobilului in discutie.

Doi consilieri USL au atras atentia  asupra necesităţii renovării şi altor clădiri .Astfel,Dan Bontea supune atentiei colegilor săi  propunerea de  reabilitare și a celorlalte  clădiri de pe strada 1 Decembrie, unde se reface spațiul verde. Avem clădiri ….gri și propun să se aibă in vedere  pornirea unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea acestor imobile.”

În ce privește acest proiect, Adrian Bucureștean a dorit să afle  „dacă mai sunt și alte surse de finanțare sau primăria plătește integral această renovare?”

 Răspunsul primarului Kovacs a venit sub forma unui scurt istoric al clădirii și al contribuției Judecătoriei Carei la veniturile locale, precizând ironic: „Clădirea este în patrimoniu local din 1907, iar taxele judiciare pe care le încasează Primăria Carei au fost de 618 000 lei în 2011, respectiv 612 000 lei în 2012. Anul acesta guvernul USL a tăiat un procent de 30 %, deci vom avea încasări de aproximativ 400 000 lei”.

Insistând asupra aspectului de cheltuială pe care Primăria nu și-o poate permite, Adrian Bucureștean revine :  „Vrem să știm dacă noi plătim integral lucrarea sau ajutăm cu un procent? Prin comparație, au fost alocate 250 000 lei pentru amenajarea locurilor de joacă ce nu au fost cheltuiți și lucrarea a rămas nefinalizată, au fost alocați bani, printr-o hotărâre de Consiliu Local de acum 7 ani, pentru amenajarea de parcări pe spațiul public în mai multe locații din oraș printre care în față la Liceul Romano-Catolic „J. Calasantius”, la Clubul Elevilor și Scoala Gimnazială Nr. 1 și nu s-au realizat, iar anul trecut nu am susținut financiar echipa de oină calificată la faza națională, din lipsă de foduri, în condițiile în care aveau nevoie de doar 1200 de lei, iar acum vrem să suținem financiar reabilitarea unei clădiri.Din ce fonduri?”

Răspunsul primarului a fost unul agresiv: „Cine este la guvernare?-USL. Nu mă întreba pe mine de ce nu primim bani de la buget.”   Proiectul a obţinut majoritate de voturi şi astfel a fost aprobat.

Vă reamintim că in 4 aprilie 2013,primarul Kovacs a adresat o scrisoare deschisă liderilor  USL Carei  prin care solicita loby si sprijin de la guvernul USL pentru decontarea la timp a proiectelor europene in derulare.

A uitat insă de intocmirea  scrisorii de mulţumire pentru  sosirea acum 2 luni a sumelor necesare solicitate astfel că actuala interventie poate fi catalogată ca răutăcioasă şi rău intentionată la adresa Guvernului USL care a acordat tot sprijinul primăriei Carei  in conditiile în care cei doi primari sunt de la o formaţiune neinclusă in USL.

La punctul 6 de pe ordinea de zi, Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate actualizat, şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul: ,,Zonarea contorizarea şi monitorizarea presiunii în oraşul Carei,, din cadrul contractului SM -CL-06 parte din Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare”, s-a constatat o diferență de de 13.370 de euro între studiul de fezabilitate și proiect . Din partea Apaserv Satu Mare a fost prezentă la ședință Manuela Poșta. Tempfli Vasile, consilier UDMR, a dorit să știe dacă acești bani nu pot fi folosiți în rezolvarea problemelor cu apa potabilă din Carei. Reprezentanta Apaserv Satu Mare a spus că aceste diferențe apar din cauza inexactităților din studiul de fezabilitate, măsurătorile prevăzute de acesta pot să nu coincidă cu realitatea din teren, iar cheltuielile neprevăzute se pot utiliza numai cu acordul UE. Proiectul a fost votat în unanimitate.

La  Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate actualizat, şi a indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul: ,,Lucrări de construcţii şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare în Carei,, parte din contractul SM-CL-11 parte din Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Satu Mare”, s-a specificat că va fi schimbată în totalitate conducta de apă potabilă din azbest.

Consilierul Dan Bontea a adus în discuție faptul că apa potabilă din Carei de fapt nu este potabilă, avand o  culoare apropiată cafelei. Primarul a răspuns interpelării prin explicația eternă a depunerilor de pe conducte, care, deși la un moment dat sunt antrenate în curgerea cu presiune a apei, reapar datorită faptului că sunt extrase de pompele care alimentează conducta. Și acest proiect a fost votat în unanimitate.

Având în vedere cererile de finanţare ale organizaţiilor non guvernamentale de asistenţă socială din mun. Carei, consilierii au aprobat alocarea sumei de  92.450 lei în favoarea acestora,după cum urmează: Asociația Werdnig Hoffmann – 4000 lei, Organizația Caritas – 15.250 lei, Asociația Congregației Surorilor Piariste – 10.700 lei, Asociația Lăcrămioara – 8000 lei, Congregația Surorilor Maicii Domnului 9.000 lei, Fundația Down – 4500 lei, Asociația Marantha-Speranța prin Ajutor Carei – 3000 lei, Parohia Reformată I Carei – 27 000 lei, Parohia Romano-Catolică Sf. Spirit Carei -11000 lei. 

Au fost alocate fonduri si pentru asociaţiile culturale, tineret şi sport. Astfel,suma de 35 mii lei a fost repartizată  după cum urmează: Clubul Sportiv Karate Do B.F.K.S. – 5500 lei, Ordinul Cavalerilor Vinului Sf. Orban-3000 lei, Asociația „Halo” – 1000 lei, Clubul Sportiv Tapo – 5000 lei, Clubul Sportiv Sab Gomez – 1500 lei, Asociația culturală Rekettye – 1000 lei, Clubul Sportiv Shaolin Carei – 3000 lei, Fundația pentru Cultură și Muzică Say Yes – 1500 lei, Asociația Lead & Folow – 1000 lei, Asociația Avram Iancu – 10.000 lei, Asociația Culturală Nagykaroly es Videke – 2000 lei. Suma oferită Asociaţiei Avram Iancu este de fapt destinată Zilei  Iancului de la Ianculeşti ce vor avea loc în data de 18 august.

O suma consistentă,de 5 mii lei, a fost  alocată si pentru  finanţarea editării unui „Dicţionar enologic, descriptiv român-maghiar, maghiar-român” întocmit de Komaromi Jozsef.

Consilierul Dan Bontea a dorit să știe “de ce Consiliul Local să   plătească tipărirea  și nu se apeleaza la  Consiliul Județean?”

Răspunsul primarului a fost mai mult decât elocvent: „Nu știu de ce. Cartea este interesantă pentru cei care iubesc vinul și nu strică să existe și o astfel de carte, să se știe folosi corect cuvintele. La Consiliul Județean nu am crede să obținem bani.”   Și acest proiect a obținut votul majoritatii.
Pentru  participarea la Festivalul de la Cannes şi Karlovy Vary cu filmul „As you like it”,Paula Oneţ a fost recompensata cu suma de 2.500 lei.
În ceea ce prive
ște punctul 13, proiect de hotărâre privind acordarea cantităţii de 50 l carburanţi lunar pentru autoturismele din dotarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean – Grupa Jandarmi Supraveghere şi Ordine Publică Carei din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Carei şi Tăşnad, deși inițial prin proiect a fost propusă cantitatea de 50 l. de carburant pentru jandarmi, la final a fost votată o cantitate de 120 de litri de carburant.
Ini
țial, în comisia  de specialitate, Dan Bontea a propus o cantitate de 100 litri de carburant, propunere cu care consilierii UDMR nu au fost de acord.

La o zi distanţă,in sedinta de vineri,consilierul UDMR  Brem Arpad a venit cu propunerea din comisie a lui Bontea pe care atunci a respins-o.

Cantitatea  supusă votului final a fost de 120l,propunere venită din partea primarului.

Nu este pentru prima data când propunerile  consilierilor liberali sunt blocate de consilierii UDMR şi apoi insuşite in altă şedinţă.Să ne amintim de propunerea de acum 8 ani a liberalilor pentru realizarea unui sens giratoriu in locul semaforului central,respinsă la acea dată şi reintrodusă apoi pe ordinea de zi a unei alte şedinţe ca venind din partea UDMR pentru a fi aprobată.

 redacţia

 

comentarii

de ilie la 15 iulie 2013 - 18:50

sedinta activa pentru problemele careienilor usi aduceti niste bani pentru oras daca din taxa de timbru judiciari ati luat de la oras nostru

de covaciu la 15 iulie 2013 - 22:43

ma ilie sa stii ca ma prinde rusinea de datoriile de care ai scris si tu la scrisoare si daca dadeam la timp la oras datoriile acum nu mai trebuia sa ne imprumutam pentru lucrari da stii si tu cum este cand pretenii ca ferike ajung la necaz si nu au de unde pune la loc ce au muls si atunci trebe sa iau de la oras si sa dau la ei ca altfel ma schimba de sef de tulipani si iar trebe sa candidez ca independent si atunci iar pierd si ma fac de kko.

de Ocean la 16 iulie 2013 - 04:41

Asta e bani nu avem, dar noi cheltuim cu cladirea Judecatoriei Carei. Dar ce ar fi daca si ei ar contribui la aceasta lucrare. Sau ma bine ar face sa plateasca chirie pe acea cladire, ca daca bine stiu si Primaria Carei plateste chirie fratilor Touth.Aha asta ar fi ilegal ar zice D-mn Primar, nui asa? Dar ca Primaria Carei plateste chirie, si mai sta in chirie, nui nici cea mai mica problema. Dar cladirea , sediul noi Primarii de mult trebuia sa fie gata, si nu este, asta nu deranjeaza pe nimeni.

de sasa la 21 iulie 2013 - 00:27

astia imprumuta si banii primariei si ai orasenilor ca nu sunt in stare de ceva cinstit sa faca.
cum e sefu lor asa si ei.daca ala fura de la stat hop si ei sa nu ramana mai prejos.nici unu din consilierii tulipani nu are afacerea lui iara primaru a adus si contabilu de la firma lui si vecinu de pe caplenilor si mai da bani si la consilierii pensionarii de la fdgeu.
tistasa treaba!

Lasati un comentariu