Propunere de weekend: „Porolissum Fest-Daci vs. Romani” la Zalău

• publicat la: 3 iulie 2013
Propunere de weekend: „Porolissum Fest-Daci vs. Romani” la Zalău

Complexul Arheologic Porolissum din localitatea Moigrad, comuna Mirșid,de lângă Zalău va găzdui in acest sfârşit de săptămână “Porolissum Fest – Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări”. Activităţile principale ale festivalului, ce se va desfăşura în perioada 6-7 iulie 2013, cuprind  concursuri si tabere militare,momente artistice si surprize oferite de organizatori.

Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Instituţia Prefectului Sălaj, Asociaţia ”Amicii Muzeului” Zalău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria Comunei Mirşid, Societatea Academică ”Gh. I. Brătianu” – Filiala Sighetul Marmaţiei, Asociaţia de Dezvoltare Interregională Sălaj Plus, Agenţia de Turism AVIAS Transilvania Zalău, Biblioteca Judeţeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Zalău, Asociaţia Culturală Hieronymus Braşov, Asociaţia Culturală Borla.

Va avea loc o conferinţă privind Porolissum-cercetări arheologice recente, excursii tematice (la obiective arheologice din perimetrul extins al complexului Porolissum), paradă militară a trupelor de reconstituire istorică, expoziţii cu vânzare replici şi suveniruri, standuri pentru alimentaţie publică cu preparate realizate după reţete antice în veselă „romană”; vizitarea taberelor militare; ateliere tematice pentru copii şi adulţi; momente artistice; concursuri de tras cu arcul, cu suliţa, cu securea şi cu praştia; reconstituirea primului conflict militar antic dintre daci şi romani la Tapae din anul 88 d.Chr.; evocarea unor ritualuri antice din cadrul anturajului împăratului roman Domiţian.

Amatorii de bucate romane vor putea degusta  preparate realizate după reţete antice, ”în veselă romană”.

Reuşita festivalului va fi asigurată de participarea trupelor Nimfele Daciei-Zalău, Trupa de teatru antic Eos-Zalău, Terra Dacica Aeterna-Cluj, Vulturii din Călata, Lupii Pustei-Valea Ierului, COH III Campestris-Zalău, LEG XIII GEM-Apvlvm, Virtvs Antiqva-Cluj, Lupii Daciei-Zalău.

Proiectul „Porolissum Fest-Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări” finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român îşi propune realizarea unui eveniment cultural destinat promovării patrimoniului cultural antic, localizat în comunele Mirşid şi Creaca, într-un spaţiu geografic încântător, încărcat de istorie. Este vorba despre Complexul Arheologic Porolissum, obiectiv asumat la nivelul comunităţii locale ca element de maximă reprezentativitate din perspectivă identitară. Nucleul proiectului îl va constitui realizarea şi desfăşurarea unui festival de reconstituire istorică în perioada 6-7 iulie 2013. Scopul principal al proiectului este acela de a promova patrimoniului cultural reprezentat de situl arheologic Porolissum şi a resurselor naturale locale. În acelaşi timp se urmăreşte dinamizarea resurselor umane existente în zonă pentru dezvoltarea unui turism cultural civilizat şi pentru stimularea iniţiativelor cu caracter lucrativ legate de parcul arheologic.

Cercetările arheologice realizate în aceşti ultimi 30 de ani la Porolissum, au fost completate, în mod fericit, cu lucrările de conservare – in situ – a tuturor zidurilor clădirilor cercetate, peste 1.000 m liniari de zidărie romană conservată “in situ” constituindu-se astfel, la Porolissum, unul dintre cele mai întinse muzee arheologice în aer liber din România. Amplasat în mijlocul trecătorii Poarta Meseşeană pe platoul dealului Pomet (501 m altitudine), centrul roman Porolissum, prin lucrările de conservare realizate aici, a devenit cel mai important centru turistic pentru această zonă de nord-vest a României. Pentru atractivitate şi model de activitate muzeistică, la Porolissum, în perioada anilor 1985-1986, cu fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Sălaj, a fost restaurată integral porta praetoria a castrului de pe dealul Pomet. Aceasta constituie un element de referinţă pentru grupurile de turişti care vizitează complexul arheologic.

Proiectul „Porolissum Fest-Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări” se adresează comunităţii locale, dar şi celei regionale, experienţa ediţiilor anterioare demonstrând potenţialul de  creştere a impactului regional. Împlinirea a 1900 de ani de la ridicarea Columnei lui Traian la Roma este un element suplimentar ce justifică oportunitatea desfăşurării acestui eveniment cultural centrat pe ideea de reconstituire istorică.

Bugetul aprobat al proiectului este de 53.2013 lei, din care contribuţia proprie a muzeului este de 6.639  lei, iar finanţarea nerambursabilă asigurată de Administraţia Fondului Cultural Naţional este de  46.574 lei.

 .

Lasati un comentariu