Renate Weber: Situl arheologic de la Roşia Montană nu merită distrus

• publicat la: 14 iulie 2013
Renate Weber: Situl arheologic de la Roşia Montană nu merită distrus

Nu toţi reprezentanţii USL subscriu controversatului proiect de la Roşia Montană, pentru care Guvernul Ponta pare mai deschis decât oricând.

Proiectul Roşia Montană a fost inclus în Planul Naţional de Investiţii şi Locuri de Muncă, lansat joi de Guvern, iar investiţia este prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”.

Negocierile vor fi finalizate până în luna septembrie, iar decizia finală va aparţine Parlamentului, a declarat premierul Victor Ponta.

Europarlamentarul PNL Renate Weber spune că nu se simte obligată să fie de acord cu Executivul în privinţa proiectului aurifer de la Roşia Montană: „Guvernul va lua deciziile pe care le va lua, dar asta nu înseamnă că eu trebuie să fiu de acord cu orice. Eu am obiecţiile mele, care deocamdată sunt acolo”, a spus Renate Weber la RFI.

Europarlamentarul îşi păstrează dubiile asupra acestui proiect: „Sunt câteva date care mie personal îmi sunt în continuare neclare, în sensul în care nu am înţeles foarte exact la ce se va referi legea care urmează să fie trimisă în Parlament. Nu ştiu dacă legea se referă la includerea investiţiei de la Roşia Montană în Planul Naţional de Investiţii. Dar trecând peste acest aspect, o să vă spun că eu aveam câteva obiecţii mari în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană şi că în acest moment ele rămân valabile, rămân în picioare. Era vorba de cât anume ar câştiga statul român, dacă acest proiect ar demara, pentru că nu văd de ce România ar accepta să-i fie luată o bogăţie naturală care există acolo şi statul român să nu câştige decât te miri ce şi mai nimic. Înţeleg că se va renegocia. Am mari dubii că această companie va ceda, pentru că de ani de zile ea a investit enorm, poate „investit” cu ghilimelele de rigoare, tocmai în ideea de a câştiga enorm şi mă îndoiesc că ar accepta să aibă un câştig, aşa, rezonabil, ca să zic aşa”, a declarat europarlamentarul pentru sursa citată.

Renate Weber nu are încredere în compania care ar urma să dezvolte proiectul: „O altă obiecţie majoră privea chestiunile de mediu, pentru că pentru mine, această companie nu este decât genul ăla de creaţie „hit and run” („loveşte şi fugi”-n.r.), deci o companie creată ad-hoc pentru acest proiect, care dacă la sfârşit falimentează, fără să-ţi asigure toată reecologizarea zonei, nu mai ai ce să-i faci. Să vedem în ce măsură se va putea discuta pe ideea de a plăti din timp, de a depozita banii, în aşa fel încât statul român să fie sigur că la sfârşit ar putea să reecologizeze pe banii companiei”, a spus Weber.

„Sigur că rămâne şi chestiunea culturală, în sensul în care situl arheologic de la Roşia din punctul meu de vedere nu merită distrus pentru această exploatare. Un alt stat în locul nostru ar fi făcut orice era posibil pentru ca zona aceea să fie zonă protejată UNESCO”, mai spune aceasta.

Eurodeputatul liberal cere desecretizarea contractului pentru Roşia Montană: „Eu înţeleg că se discută în acest moment de o renegociere a acordului, un lucru care mi se pare interesant. Foarte bine că se discută de o renegociere, dar înainte de o renegociere, oare n-ar vrea compania să fie de acord cu publicarea contractului care există azi?”./coidianul.ro

Lasati un comentariu