Careienii pot creşte animale şi în zona A
Marti,27 august,inspectori din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare judetene au efectuat un control la sediul Asociatiei Equus din incinta Parcului Dendrologic Carei.
Inspectorii Filip Morar , Alin Gârdan, medicul Ujvari Nandor, insotiti de medicul veterinar Ionel Căpitan de la laboratorul Pietei agro-alimentare careiene,au luat la cunoştinţă despre condiţiile de creştere a celor 4 cai aflaţi în grajdul din incinta parcului dendrologic.
Potrivit acestora,asociaţia in cauză are posibilitatea de a creşte `patrupedele in regim de fermă iar pentru ferme,autorizaţia de la DSV nu e obligatorie.
“Noi trebuie să constatăm in ce conditii cresc,daca dacă animalelor li se asigură condiţii minime de bunăstare” au afirmat acestia,la finalul vizitei, ”in Satu Mare avem o fermă de 300 de capete de vaci care nu dispune de autorizaţie sanitar veterinară pentru că nu au solicitat-o.La fel este şi cazul asociatiei din Carei care nu a solicitat această autorizaţie. Legislatia fiind precară,asta esteNoi nu putem obliga omul să solicite autorizaţie.Dacă Primăria acceptă să se crească animale in centrul oraşului…noi nu avem argumentul legal pentru a face curăţenie la această instituţie”.
Conform Regulamentului pentru creşterea şi deţinerea animalelor domestice pe raza municipiului Carei,în zona A,zona în care este incadrat parcul din jurul castelului, Regulament aprobat de Consiliul Local Carei,este interzisă creşterea şi deţinerea de animale.Că nu se respectă acest Regulament sau că se respectă aleatoriu sau se adresează de fapt amărâţilor care ar avea întra-devăr nevoie să crească o găină sau un porc pentru a avea ce pune pe masă,e cu totul altă poveste.
Cu alte cuvinte,careienii din zona A pot creşte linistiti animale în gospodărie,în regim de fermă,dar să aibă grijă de bunăstarea animalelor şi de condiţiile de creştere,de miros.Regulamentul pentru creşterea şi deţinerea animalelor domestice pe raza municipiului Carei,în zona A este frumos intocmit,se află unde trebuie in caz că vine vreun curios şi verifică dacă există iar problema aplicării lui…..rămâne tot o problemă locală.
Dacă pentru cele 4 cabaline crescute pentru agrement in grajdul din centrul orasului,in imediata apropiere a Policlinicii si Spitalului Municipal se poate face exceptie,nu văd de ce nu se poate face exceptie si in cazul unor familii care locuiesc in zona A si care datorită situatiei financiare precare şi-ar asigura un trai decent prin creşterea pentru folos propriu al unor animale de curte.
Nu la fel s-a procedat cu ocazia Zilelor careiene,când in uşa grajdului erau amplasate tonete unde se preparau si serveau produse de patiserie.
Dacă la birourile unde avem sediul, Directia Sanitară efectuează controale periodice,in conditiile in care nu prestăm activităţi ce implică produse alimentare sau prepararea lor,la o manifestare de asemenea anvergură nimeni nu a fost interesat de siguranţa cetăţenilor care consumă produse realizate in condiţiile prezentate.Să fie nevoie de un nou caz „Romantic” pentru a se lua măsuri?
Unde sunt Asociaţiile de Protecţie a Mediului dacă această activitate se desfăşoară într-un parc cu care ne lăudăm că are specii protejate? Unde ajung dejecţiile şi gunoiul colectat?
Potrivit Proceselor-Verbale de la şedinţele de Consiliu Municipal Carei,a fost propusă de mai multe ori acordarea de teren către această Asociaţie la marginea oraşului,unde să se poată amenaja şi asigura condiţii optime de creştere a acestor animale chinuite acum în boxe,care nu au posibilitatea de a fi lăsate liber.
Oameni şi animale se chinuie deopotrivă când o simplă renunţare la orgolii ar da posibilitatea unor pasionaţi de călărie să îşi pună în practică abilităţile iar nouă,localnicilor,să ne bucurăm de o evadare din mijlocul noxelor urbane şi să ne relaxăm intr-un spaţiu de agrement,cu posibilităţi de şedinţe de echitaţie şi locuri de joacă pentru copii sau chiar organizarea de tabere de echitaţie.
Daniela Ciută
comentarii
de Veress Anna la 30 august 2013 - 11:52
In gradina Castelului Karolyi sunt doua case ale fostilor servitori, aflate in stare deteriorata chiar in stare de ruina. Am o propunere catre D-na Ciuta : Cereti in folosinta gratuita acele doua cladiri pentru o suta de ani ( sunt sigura ca le veti primi ), gasiti-le destinatie ( nu ma gandesc la o fabrica de bere sau o fabrica de abrazive), faceti rost de fond pentru reabilitarea si reconstruirea lor, dupa care Va invit la o cafea si discutam despre manejul. In privinta acelor patru cai „chinuiti”, dar in acelasi timp iubiti enorm de copii, ei au castigat 530000 de Euro, cu care acest oras va fi scapat de o alta ruina, ruina care de zece ani nu a deranjat-o pe D-na Ciuta.
de coriolan la 30 august 2013 - 12:31
Doamna Veresss! Din cunostintele pe care le am, caii se cresc in pusta, ca si alte bovine!Acolo exista mult, mult loc de desfasurare si legheleu , necesar pascutului si zburdatului in voie! Dvs. unde va legheluiti( a se intelege, pasteti) caii! Chiar nu aveti minimul necesar de discernamant, in a intelege ca nu mai suntem pe vremea grofului! Pe vremea aia, nu exista in jurul castelelui mai nimic, dar nu aveti de unde sa stiti, ca probabil, familia dvs. a venit in primma sau a doua colonizare, a svabilor.
de coriolan la 30 august 2013 - 12:35
Inca ceva! Cetateni ai Careiului, din zona A!Liber la crescut animale, liber la vanatoare, liber la pescuit!Traiasca legheleu’!…….da’ nu uitati de primas si de Aniko,poate vor si ei sa pasca!!!!……, apoi pe ei, la vanatoare!
de Daniela Ciuta la 30 august 2013 - 13:11
Stimata Doamna,din pacate eu sunt de moda veche si sunt adepta principiului potrivit caruia exemplul personal e cel mai bun model oferit atat tinerilor cat si subordonatilor.Viata mi-a confirmat ca a meritat din plin sa nu abdic de la el.Daca nu va descurcati cu ce ati inceput nu trebuie decat sa cereti ajutor si vi se va da,sunt convinsa ca se vor gasi binevoitori.Din pacate,timpul nu imi permite sa ma implic si in activitatile pe care mi le propuneti.Societatea de abrazive si ziarul local beneficiaza de tot timpul meu.Inteleg ca e greu sa nu poti duce in mod onorabil la bun sfarsit un lucru dar depinde doar de ce anume urmariti in fapt.
Daca tot imi cereti ajutorul,va sfatuiesc ca in primul rand sa intrati in legalitate si sa va achitati toate impozitele pe care le datorati de ani de zile la bugetul local.Vad din adresa paginii web oferite,pe care va rog sa o postati la mica publicitate daca doriti reclama,ca activitatea va aduce venituri frumoase deci va rog sa va achitati de datoriile ce va revin.Acesta este primul meu sfat si il ofer in mod gratuit fiecarui careiean.Nu am uitat de perioada in care primaria achita la asociatie factura de curent.In cei 22 de ani de activitate la firma de abrazive,nu mi-am permis sa nu imi achit datoriile catre comunitatea locala sau catre stat si nici sa le achit cu intarziere.La fel am procedat si fata de angajatii mei si sunt convinsa ca stiti foarte bine.Ofer de 22 de ani locuri de munca pentru careieni iar in proportie de 90% acestia sunt etnici maghiari cu care colaborez foarte bine.Ruinele din oras nu fac parte din fisa postului meu deci nu v-ati adresat cui trebuie.Cineva ia un salar pentru aceasta activitate si nu eu sunt acea persoana.
de Ocean la 30 august 2013 - 18:34
Gresit Coriolan, cum sa nu m-ai fim pe vremea grofului? Suntem dar pe vremea grofului Jenoke. Asai Anikou, ma refer la acea Anna care habar nu are ce inseamna taxe, inpozite, tva, oameni angajati la propria firma dupa care sa achiti catre stat taxele plus salariile. Tupeu aveti sa va legati de o dintinsa si respectata Domna adica de Daniela Ciuta. Acea familie stie ca inseamna sa dai de lucru la oameni sa platesti taxe, sa dai salari. Va rog frumos s-a nu aveti nici in cele mai frumoase ginduri.s-au cele mai urite idei. Tupeul de a o invita pe Daniela Ciuta, in grajdurile furate de la cetateni din Carei, la o cafea. Aceasta familie Ciutã este o povara pentu domniile voastre ca nu va lasa sa faceti ce doriti voi. Adica udmr-ul. Pe mai departe doar atita doresc sa zic.: s-a va fie rusine pentru ceea ce faceti, si pentru modul cum va bateti joc de noi cetateni orasului Carei. Adica de oameni care isi platesc darile catre stat, din pensia lor mica.dar ce ma mira faptu, doar ati avut de la cine invata de la, ( D-mn Primar).
de Horia Mărieș la 30 august 2013 - 21:48
Extraordinar de obraznică și lipsită de cel mai elementar bun simț comentatoarea de la 30 Aug 2013 ora 11:52.
Parcă ar fi rubedenie cu un grăjdar (nepoată).
Asociația fără scop patrimonial (non-profit) Equus, este înregistrată pe portalul Ministerului Justiției > Registrul Național ONG, Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociații – partea a II-a la nr. crt. 52889, are nr. de înregistrare național 471/A/2000, număr înregistrare (încheiere) în instanță 3/23.06.2000. În registru, s-a omis cu bună știință de către asociați/fondatori înscrierea numelui asociaților, a scopului asociației și a consiliului director al asociației. Asta, așa, la derută și pentru ca această omisiune voită să te facă să te gândești imediat că respectivii asociați/fondatori ar avea ceva de ascuns. Și, evident, în contracdicție flagrantă cu prevederile Art. 74 din OG nr. 26/2000 actializată prin Legea nr. 246/2005 și anume:
(1) În scopul constituirii şi funcţionării Registrului naţional, instanţele judecătoreşti sunt obligate ca, din oficiu, să comunice Ministerului Justiţiei copii de pe hotărârile judecătoreşti rămase irevocabile privind constituirea, modificarea şi încetarea oricărei asociaţii, fundaţii sau federaţii, precum şi de pe înscrisurile doveditoare, fn termen de 3 zile de la data rămânerii irevocabile a fiecărei hotărâri judecătoreşti.
Caracterul nepatrimonial al unei asociații se referă la faptul că excedentul (profitul) realizat din activitățile fără scop patrimonial NU SE DISTRIBUIE NICIODATĂ ÎNTRE MEMBRII ASOCIAȚIEI, ci este folosit pentru atingerea scopului propus. Cre scop, nu prea știm, fiindcă nu apare în Registrul Național ONG.
Să înțelegem că profitul EQUUS nu ajunge în casieria UDMR sau în buzunarele membrilor marcanți de pe plan local ai Uniunii fiindcă aceștia sunt niște sfinți? Așa o fi dacă o zice doamna Anna. Profitul Equus ajunge doar în buzunarul dânsei. Prețurile practicate de Anna (Curs de călărie 35 lei/oră, Tabără de călărie 50 lei zi, Cazare 25 lei/noapte) se pare că nu prea produc profit fiindcă sunt prețurile unei asociații non-profit, nu-i așa?
Citat dintr-un clasic încă în viață: „Va invit la o cafea si discutam despre MANEJUL”. Citat de Anna_l_fa_béta.
de simi la 30 august 2013 - 22:07
deosebit de tupeisti mafiotii iudemerei care au luat in copitele cailor intreg orasul.nici hortystii nu au distrus in asemenea masura orasul pe termen lung!!!!
nu a scapat nici teatrul nici parcul nici bisericiele romanesti in care isi baga mana primarul si se cocoteaza pe cele jilturi in catedrala de parca ar vrea sa fie mai aproape de iertarea PACATELOR daca el nu are cruce.
doi parveniti agramati si fara pic de cultura si simtaminte au ajuns sa biciuiasca CAREIUL pentru visurile lor de impotenti intelectual care se vad atoatestiutori.
doi ceausesti care se pricep la toate si care tavalugesc tot ce le iese in cale pentru satisfacerea orgoliilor lor.
rusine UDMR CAREI!!!!!!
de Gigi la 31 august 2013 - 07:55
Sa se refaca terenul de handbal, nu ma intereseaza mis-mas-urile facute de tanti cu caii ei!
de emil la 31 august 2013 - 09:10
Ocean, sunt de acord total cu conținutul comentariului tău de la 18:34, dar nu sunt de acord cu gramatica ta!
de Radu S. la 31 august 2013 - 09:22
ce fel de primar e cel care sacrifica un oras intreg pentru cei cativa prieteni de …zbenguiala?
de emil la 31 august 2013 - 20:18
Ocean, critica ortografiei e mai ales pentru ca azi e Ziua Limbii Române!
de coriolan la 1 septembrie 2013 - 08:30
Adevarat Ocean!…Atunci vin cu o mica rectificare! Pe vremea grofului Karolyi!
de Ocean la 1 septembrie 2013 - 11:19
Da este adevarat, m-am abatut putin de la gamatica, intr-adevar. Dar realitatea conteaza nu greselile de scriere facute in graba.
de emil la 1 septembrie 2013 - 20:55
Despre ce oras vorbim? Cumva despre comuna in curs de urbanizare de pe canalizarea castelului, numita Carei? Aia care nu are inca toate strazile asfaltate, care nu are apa curenta si canalizare pe toate strazile din intravilan, ba chiar nici la 5 minute de centru (strada Stadionului)? Aia in care se cresc cai in centrul „orasului”? Vedeti-va de treaba, asta nu e municipiu decat cu numele, ca si vanatoarea cu copoi organizata cu animale din Ungaria! Cred ca ati confundat-o cu Asuajul!
de dacul la 1 septembrie 2013 - 21:17
corturaru de la asuaj o ajuns la odoreu martinesti apoi la satmar si..ghiniounul nostru ca si la carei…
de Primarul la 4 septembrie 2013 - 21:55
„Municipiul Carei, locul în care sătenii îşi abandonează câinii”, titlul articolului dintr-un ziar local. De azi.
Același lucru este valabil și pentru sătenii din Asaujul de Sus.
Ce bine seamãnã situatia cainilor din Carei, cu cea din Capitala, cu cea dezbatuta pe larg in emisiunile TV din ultimele zile!
Putem fi foarte mândri pentru această asemănare, stimați alegători, stimați votanți, stimați simpatizanți UDMR, stimați locuitori ai Careiului! La mai mare (adică la mai mulți câini comunitari)!!!
Facem și noi referendumul câilor, stimați concetățeni?
de careian la 8 septembrie 2013 - 14:41
dna veres …de ce nu va duceti cai acasa sai cresteti…?????????????????? sa le mirositi CACATU…chiar nu va e rusine
de Horia Mărieș la 22 februarie 2015 - 02:46
Inspectia sanitar-veterinară la madam Equus a fost făcută de DSV Satu Mare.
Trecem peste prostiile debitate de inspectorii nominalizați în articol.
Intre timp au inceput să iasă la iveală metodele de lucru ale tovarășilor inspectori de pe la direcțiile sanitar veterinare.
http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5975
Mă intreb dacă și la DSV Sătmar se procedeaza la fel?
Fac pariu că da.
Oare cât o fi cotizat Equus la DSV Satu Mare?
Intre timp am recitit o perlă din primul comentariu de mai sus.
„In privinta acelor patru cai “chinuiti”, dar in acelasi timp iubiti enorm de copii, ei au castigat 530000 de Euro, cu care acest oras va fi scapat de o alta ruina, ruina care de zece ani nu a deranjat-o pe D-na.”
O informez pe distinsa autoare a comentariului că banii au fost cãștigați de primăria din Nyirbator condusa de dna Balla Jánosné, care a fost autor si conducător al proiectului HURO, fiindca pe cei din primăria Carei in frunte cu primașul nu ii ducea de loc capul.
Notați însă muszaj de unde provine comunicatul.
Înteleg că urmează o vizită a celor de acolo atât la Primăria Carei cât și la Asociația Equus.
Băieții sunt deja pe drum.
O sa-mi cumpăr și eu 8 mãrțoage, ca să-mi cãștige 2 x 530.000 = 1.060.000€.
De mult timp visez să devin milionar in €.