La Carei lucrările unei conferinţe debutează cu imnul Ungariei

• publicat la: 6 September 2013
La Carei  lucrările unei conferinţe debutează cu imnul Ungariei

Conform calendarului afişat pe pagina sa de prezentare, Asociația orădeană pentru Protejarea Monumentelor si  Locurilor comemorative din Partium si Banat (PBMET), a organizat in sala cavalerilor de la Castelul din Carei cea de-a XIX-a editie a Conferinţelor dedicate cunoaşterii patrimoniului din aceste regiuni.Manifestarea se va derula pe parcursul a trei zile in care vor avea loc simpozioane,excursii in imprejurimi si workshopuri.

Pe perioada desfăşurării activitatilor a fost sistat orarul de vizitare al castelului,intrarea  fiind  posibilă numai pe bază de ecusoane impărţite de organizatori.

Oaspeţii,printre care si membrii ai Consulatului  Ungariei la Cluj, au fost intâmpinati de primarul Kovacs Eugen şi Dukret Geza,preşedintele PBMET Oradea.

Lucrările simpozionului de debut au inceput cu intonarea imnului Ungariei după care au luat pe rând cuvântul cei inscrişi in program.

Potrivit Episcopului Reformat Csűry István,adevărata valoarea a patrimoniului este dragostea  iar   Ilyes Csaba ,Protopop romano catolic la Biserica  Calasantius  a subliniat importanţa bisericii in popor, credincioşii având datoria de a vedea biserica ca o institutie care îi scoate din grijile cotidiene  si îi apropie de Dumnezeu.

Primarul Kovacs Eugen a tinut să sublinieze importanţa unui astfel de eveniment la Carei,bucuria de a găzdui această conferinţă.

A fost prezent şi  Riedl Rudolf ,vicepresedintele Consilului Judetean Satu Mare,care a apreciat activitatea acestei organizatii orădene pentru reusita de a impleti sfera civilă cu activitatea administratiei locale pentru păstrarea valorilor patrimoniului.

După pauza de masă,istoricul Nemthi Janos a  prezentat istoria Careiului iar Hago Nandor,directorul Muzeului Carei a adus la cunoştinţa celor de faţă date despre familia grofului Karoly si a Castelului .

Oaspetii  au continuat apoi activităţile  la Biserica Reformată din Carei ,unde  Starmüller Géza din Cluj a vorbit despre oraş si imprejurimi iar Fazekas Lorand din Satu Mare despre blazoanele grofilor Karoly.

O echipă a DunaTv a luat un interviu primarului Kovacs in cursul după-miezii. Manifestările vor continua in cursul zilei de mâine iar duminică,oaspetii vor face deplasări la Moftin,Tăşnad şi alte localităţi din apropiere.Participanţii sunt cazaţi la internatul Liceului Tehnologic ”Simion Bărnuţiu”  din Carei.

 redactia

 

comentarii

de oana la 7 September 2013 - 07:05

Ce bataie de joc a ajuns imnul nostru national, sa fie scos din manifestarile oficiale de catre cei care ne-au umilit veacuri la rand, inlocuit cu imnul Ungariei , adica cu imnul opresorilor!DE vina sunt politicienii nostri, o parte dintre ei, care au cerut mereu voturile maghiarilor si au pastrat , in orice conditii UDMR-ul la guvernare. UDMR-ul a cerut tot mai mult, si a luat singur si mai mult!Daca comparam ce am avut dupa Unirea din 1918, cu ceea ce am rams acum , dupa compromisurile nesimtite , tradatoare ale politicienilor, mai ales ale celor din PDL(RUSINE SA LE FIE!)ne simtim tradati!
Ce denumire plina de nostalgie-Partium-ale celor care traiesc in trecut, dar ar face orice sa-l reinvie! Iar angajatii Muzeului de istorie, cei aflati in sala, platiti de statul roman, abia vorbesc cateva cuvinte in limba romana!
Ce lume absurda-dar avem toti partea noastra de vina, noi ca le acceptam pe toate, ei ca iau totul precum acum ceva ani, ca si cum totul este al lor si totul li se cuvine!

de Nelu la 7 September 2013 - 07:57

Nimic nou sub soare la castelulu din Carei ca doar nu e prima data ca se face asa.Pentru asa ceva au vrut sa renoveze castelul si nu pentru vizitatori ci ca sa aiba unde se ascunde la intalnirile lor sovine.

de careian roman la 7 September 2013 - 10:10

de zsolti la 7 September 2013 – 09:21 ;400 de unguri veniti cu trenul au bagat spaima in capitala data viitoare o sa vina 411 pe senile si iar fugiti in moldova;

Acesta este rezultatul actiunilor primariei UDMR Carei care nu pierde ocazia de a incita populatia de etnie maghiara impotriva romanilor din oras.Daca primarul plateste din buget un consilier sa scrie articole impotriva poporului roman si canta imnul unguresc la castel cum sa nu il copieze si ciracii lui?
Unii ca jolti viseaza deja tancuri pe senile domnule primar si altii sunt deranjati pe retelele de socializare ca se arboreaza drapelul tarii in care traim la Carei.Cu toate ca Romania va da un salar.Aceasta e politica pe care o promoveaza UDMR in Carei prin cei doi primari?
E bine de stiut dar sa nu va plangeti apoi!

de vito la 7 September 2013 - 10:26

Nu era imnul Ungariei ci Szózat.

de oti la 7 September 2013 - 10:44

de fapt nici conferinta nu a avut loc,nu?
era de asteptat reactia.

de PMBET la 7 September 2013 - 16:53

@vito la 7 septembrie 2013 -10:44

E bine să te scuzi atunci când ești vinovat, dar să nu induci în eroare prin informații false sau incomplete.

“Szózat” este numit și al doilea imn maghiar. S-a dezbătut mult timp tema dacă “Imnul” sau “Szózat” să fie adoptat ca imn național maghiar. În 1843 Pesti Hirlap a numit “Szózat” : “cântecul de pace și de război al națiunii” (maghiare).

Intonarea lui la începutul ceremoniilor de la Carei (Conferința) a fost un cântec de pace sau unul de război?

Poate ne vor lămuri asupra acestui aspect vicepreședintele consiliului județean precum și primarul municipiului Carei. Indiferent ce fel de cântec a fost, este cât se poate de clar că a fost un act premeditat de sfidare și de nesimțire deșănțată, față de care autoritățile competente ar trebui să adopte (în sfâșit) o poziție adecvată. Ca și față de câinii maidanezi.

De obicei “Himnusz” se intonează la începutul unei ceremonii oficiale – asta în Ungaria – iar “Szózat” la sfâșitul ceremoniei. Acum Szózat” s-a intonat la început, probabil doar așa, la derută. Carei nu este în Ungaria, și nici nu va mai fi niciodată, indiferent de dorințele și visele deșarte ale unor revanșarzi ca și Kovács Jenö și Riedl Rudolf, sau de binecuvântările tendențioase ale unor anumite unor fețe bisericești.

(A Szózatot második himnuszunknak is nevezik. Sokáig vita tárgya volt, hogy a Himnusz vagy a Szózat legyen a nemzeti himnuszunk. 1843-ban a Pesti Hírlap a költeményt „a nemzet béke s hadi dalának” nevezte. – sursa: Wikipedia).

de gabi la 7 September 2013 - 18:13

la castel a fost cantat la inceput acelasi cantec ca si pe stadionul arena national din bucuresti tot vineri.
deci la meci tot szozat s-a cantat?

de PMBET la 7 September 2013 - 20:44

Nu știu ce s-a cântat pe Național. Dar probabil că s-a cântat tot Szozat.
E mai nostalgic pentru nagymagyarok, pentru Garda.

de blalblalbla la 7 September 2013 - 21:05

ce tot dati din colt in colt cand nu e prima data ca se face la Carei schema cu imnu unmguresc-primaru nu rateaza nici o oocazie sa bage himnusu da baiu e ca pe banii romanilor is toate aceste organziatii asociatii si adunaturi de supt bani!

de un roman la 7 September 2013 - 22:25

Faza e ca nu ne trezim,noi dam banii ei isi pun muzica si mai si ,,danseaza” cum vor…

de desteptarea la 7 September 2013 - 22:35

nu e timpu pierdut ca doar din banii nostri fac aceste conferinte.
sa mergem si noi acolo sa cantam si sa mai facem si o sesizare la consiliul discriminarii ca la noi in tara primaru face angajari pe criterii etnice si la primarie si la spital!

de Romanul la 8 September 2013 - 11:25

vremelnic a fost horty si alti cativa frustrati ca noi avem aici tablitele de la taratia care deminstreaza cultura dacilor inca de acum 8 mii de ani si suntem singurul popor cu acelasi ADN de milenii nu ca migratorii popositi pe aceste meleaguri in cautare de hrana

Lasati un comentariu