Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa

• publicat la: 12 septembrie 2013
Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa

Apreciat de autorităţi ca un simbol al oraşului, Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, adună, în vitrinele sale, peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 1.000 de eşantioane minerale, valoarea pieselor care pot fi văzute de turişti fiind inestimabilă.

‘Aş putea spune că la Muzeul Aurului din Brad se află cele mai valoroase cinci kilograme de aur din lume, pentru că aurul pe care îl vedem aici arată aşa cum a fost scos el din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Cu siguranţă, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume’, a declarat  primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Redeschis pentru public în decembrie 2012, după aproape cinci ani în care clădirea s-a aflat într-un proces de modernizare, muzeul a fost vizitat, în prima jumătate a acestui an, de câteva mii de turişti. Oamenii au fost atraşi de forma exponatelor, unele dintre acestea putând fi asemuite cu o şopârlă, o pană sau un cristal, în vârful căruia se află grăunţe din aur. De aceea, unele piese au primit denumiri ca ‘Harta României Mari’, ‘Pana lui Eminescu’, ’Şopârla de aur’ sau ‘Balerina’.

Autorităţile locale doresc să pună în valoare potenţialul muzeului, prin introducerea acestuia într-un circuit turistic denumit ‘Drumul Aurului’. Proiectul prevede vizitarea Muzeului Aurului, deplasarea spre multe mine, acum închise, şi vizitarea unei galerii din perioada romană, unde exploatarea aurului se făcea în urmă cu peste 1.900 de ani.

În acest context, Primăria Brad şi-a manifestat intenţia fermă de a prelua în administrare clădirea muzeului şi exponatele, pentru că acum acestea se află în patrimoniul a doi proprietari.

‘Principala problemă a acestei colecţii este faptul că exponatele se află în patrimoniul statului, aşa cum este şi normal. Pe de altă parte, clădirea aparţine Companiei Minvest Deva. Primăria doreşte să preia în administrare atât clădirea, cât şi exponatele, deoarece noi considerăm că le vom putea pune în valoare mult mai bine. Muzeul este simbolul mineritului aurifer din România’, a explicat primarul municipiului Brad.

Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912, notă care poartă semnătura unui vizitator. Muzeul deţine eşantioane recoltate de geologi şi mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munţii Metaliferi. Circa 80% dintre eşantioane provin din zona Brad – Ruda, Musariu, Valea Morii şi Brădişor, acestea fiind prezentate aşa cum au fost scoase din subteran.

Specialiştii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume. Mina a fost închisă în anul 2006.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Lasati un comentariu