Bănci sancţionate după ce nu au dat credit unei persoane cu dizabilităţi

• publicat la: 22 noiembrie 2013
Bănci sancţionate după ce nu au dat credit unei persoane cu dizabilităţi

Două bănci au fost sancţionate cu amenzi de câte 4.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că au refuzat să acorde credit unei persoane cu dizabilităţi la adaptarea locuinţei pentru nevoile sale, potrivit Mediafax.

Potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, “persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului”. De aceste prevederi beneficiază şi familia sau persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav ori accentuat.

Refuzul de a acorda un credit bancar unei persoane cu dizabilităţi în condiţiile acestei legi constituie o faptă de discriminare, potrivit CNCD.

Colegiul director al CNCD a hotărât, în acest caz, cu unanimitate de voturi, să amendeze două unităţi bancare cu câte 4.000 de lei.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu