Solidaritate împotriva gazelor de șist în Bihor

• publicat la: 13 ianuarie 2014
Solidaritate împotriva gazelor de șist în Bihor

Un grup de 99 de moți din Câmpeni și împrejurimi au sosit duminică în comuna bihoreană Tulca pentru a-și manifesta solidaritatea cu localnicii împotriva exploatării gazelor de șist în țară, transmite Agerpres.

Două autocare au ajuns în jurul orei 15,30, în comună, care, după ce au parcurs de-a lungul așezarea, i-au lăsat pe moți să străbată pe jos ulița principală către locul de adunare, căminul cultural. Având la gât fulare tricolore, moții s-au deplasat purtând pancarte și scandând „Uniți, salvăm România!”, „Uniți, salvăm Munții Apuseni”. Când s-au apropiat de căminul cultural, au cântat Imnul lui Iancu.

Ei au participat, alături de alți aproximativ o sută de localnici — oficialități, profesori, fermieri și primari din comunele vecine—, la dezbaterea pe tema gazelor de șist organizată de ONG-ul Academia Civică Bihor.

Reprezentanții organizației și-au propus să informeze sătenii despre exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. În Perimetrul petrolier Tulca, în suprafață de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați, se vehiculează că firma concesionară, Clara Petroleum, dorește să exploateze gaze de șist.

„Știam noi și înainte să vină dânșii ce riscuri presupun aceste exploatări. Pânza freatică ar fi afectată major. Noi avem fântâni arteziene și pe pășune și alimentăm cu apă și municipiul Salonta. Și cunoaștem și alte riscuri. Noi nu suntem de acord. Asta este foarte clar. Așa cum nu sunt nici comunele învecinate, ai căror primari au fost prezenți azi la această informare, adică primarii din Tinca, din Mădăras și Avram Iancu,” a declarat, pentru Agerpres, primarul din Tulca, Ioan Bulzan.

La dezbatere a participat și senatorul liberal Valeriu Boeriu. Oamenii au umplut sala căminului cultural și au ascultat cu mare interes expunerile privind aceste exploatări.

„Eu provin dintr-o familie care trăiește de pe urma agriculturii și un agricultor responsabil nu poate accepta această situație. Pentru că agricultura poate să genereze gaze și pe baza biocombustibililor. Deci, eu sunt, din start, împotrivă. Pentru că este un mod neconvențional. Există și alte forme de suport energetic pentru economia românească și orice fermier poate să participe la o soluție alternativă pe baza biocombustibililor. Ceea ce presupun ei că exploatează poate să genereze și producția agricolă, însă fără efecte de mediu și nu pune presiune pe siguranța populației”, a declarat, pentru Agerpres, inginerul agronom Octavian Avrămuț, localnic din Tulca.

Inginerul consideră că economia României produce suficientă energie încât să nu fie nevoie de alte surse de energie. În opinia sa, se mizează foarte mult pe necunoașterea și slaba implicare a populației în decizia de a se opune.

„Nu există studiu de impact pentru acest lucru și nu există argumente macroeconomice. După atâția ani de politică nesigură și diversitate de opinii, ar trebui să existe o poziție guvernamentală solidă,” a mai precizat inginerul.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu