Referendum pentru gazele de șist de la Băile Felix

• publicat la: 13 decembrie 2013
Referendum pentru gazele de șist de la Băile Felix

Autoritățile locale vor organiza pe 26 ianuarie un referendum pe tema exploatării gazelor de sist din zona Băilor Felix, din județul Bihor.

Astfel, locuitorii din Sanmartin, comună care administrează și Băile Felix, vor fi chemați la urne, pentru a răspunde prin „Da” sau „Nu” la întrebarea „Sunteți de acord cu activitățile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de sist?”.

Hotărârea de Consiliu Local privind organizarea referendumului a fost adoptată joi cu votul tuturor celor 15 aleşi locali, reprezentând PDL, PSD, PNL, PPDD şi PRM.

„Toţi cei 15 consilieri au votat pentru propunerea pe care am făcut-o, astfel că pe data de 26 ianuarie 2014 va avea loc un referendum la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitaţi să răspundă prin DA sau Nu la o singură întrebare: Sunteţi de acord cu activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare a resurselor petroliere, gazelor naturale sau gazelor de şist?”, a declarat primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş, pentru ebihoreanul.ro.

Popuș a spus că referendumul local „se va face cu maximum de economii”, deoarece toţi cei 15 consilieri locali s-au oferit să facă parte, fără remuneraţie, din birourile celor opt secţii de votare care vor funcţiona în Sânmartin.

Pentru ca referendumul să fie validat, la urne va trebui să se prezinte 50% plus unu din numărul total al localnicilor cu drept de vot, pe listele electorale fiind înregistrate 7.800 persoane.

Până acum, localnicii din Sânmartin s-au arătat împotriva exploatării gazelor de şist, invocând atât pericolele generale ale tehnlogiilor ce presupun fracturarea hidraulică, cât şi riscul de distrugere a zăcămintelor de apă geotermală care asigură turismul local în Băile Felix şi în Băile 1 Mai.

Exploatarea ar urma să se facă pe o suprafaţă de 1.066 kilometri pătraţi, cuprinzând teritoriile a două oraşe, Oradea şi Aleşd, şi a 19 comune.

Perimetrul a fost concesionat companiei canadiene East West Petroleum în anul 2010, pe o durată de 30 de ani.

sursa stiriyahoo.com

Lasati un comentariu