Mesajul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, la 100 de ani de la naşterea omului politic Corneliu Coposu

• publicat la: 22 mai 2014
Mesajul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, la 100 de ani de la naşterea omului politic Corneliu Coposu

„Astăzi se împlineşte un secol de la naşterea lui Corneliu Coposu. 20 mai 2014 trebuie să ne reamintească în primul rând despre cel mai frumos ideal politic  – libertatea –  pus în practică de un om dârz, vertical, omenos şi puternic. Acesta a fost Corneliu Coposu.

Lui îi datorăm, în primul rând, puterea exemplului personal, modul în care un om politic transformă destinul naţiunii sale într-o profesiune de credinţă, de luptă continuă, aproape obsesivă. Corneliu Coposu a servit o cauză, o idee, un partid cu preţul vieţii. În galeria de mari oameni de stat, Coposu ocupă un loc central nu numai prin profilul personalităţii sale, ci mai ales prin puterea memoriei şi a reperului pe care le-a lăsat în urmă.

 

Corneliu Coposu a fost un personaj cu adevărat providenţial, un om care găsea inspiraţie din trecutul adevărat, liber şi sincer al României interbelice, din valorile pe care cei alături de care a crescut şi a suferit, le-au împărtăşit.

 

Principiile lui Corneliu Coposu au pus bazele inimii democraţiei româneşti. Fără puterea, mesajul, caracterul, sufletul şi inteligenţa sa, România de astăzi ar fi fost mai puţin democratică, mai puţin demnă şi mai puţin europeană.

 

L-am cunoscut pe Senior în primii ani post-revoluţionari. Am avut împreună multe discuţii vibrante şi cel mai mult m-a marcat modul în care vedea el politica. Pentru Coposu, această activitate nu era doar o luptă partizană, pentru valori democratice şi pentru o Românie europeană; politica reprezenta pentru Senior calea desăvârşirii unei naţiuni împlinite, libere, stăpână pe ea însăşi şi având puterea de a face cu adevărat istorie.

 

Lui îi datorăm victoria forţelor de dreapta din 1996 şi mai ales tot valul democratic al frământaţilor ani ’90, care au marcat o generaţie şi o Românie întreagă. Lui îi datorăm cu adevărat o viziune naţională pentru integrarea europeană. Mai mult, Seniorul a fost principalul susţinător al revenirii la tradiţiile noastre istorice. Apropierea dintre domnia sa şi Regele Mihai a demonstrat că România profundă avea aceleaşi opţiuni.

 

Coposu a luptat împotriva comunismului şi a urmaşilor acestuia cu toate armele posibile: cuvânt, temniţă grea şi mai ales cu mijloace democratice şi parlamentare.

 

Sunt convins că pentru români şi pentru europeni, Corneliu Coposu este un reper de moralitate, de etică politică, de viziune şi mai ales de generozitate. El a înţeles mai devreme decât oricine că lupta împotriva comunismului şi a urmaşilor săi este posibilă doar într-o formulă asociativă, de unitate politică şi solidaritate naţională. Împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposu ne reaminteşte astăzi de nevoia de unitate împotriva partidului unic, a partidului stat, a pericolului subordonării întregului aparat administrativ sub forţa distructivă a unui singure structuri, cu trecut ruşinos şi viitor incert.

 

Nu este un secret pentru nimeni. Corneliu Coposu a fost victima unei teribile propagande feseniste şi apoi pesediste. A fost stigmatizat, blamat, umilit, ameninţat şi ultragiat. I s-au înscenat lucruri, iar manipularea cu privire la trecutul său a fost transformată în muniţie pentru multe campanii electorale.

 

Dar Corneliu Coposu a rămas pentru majoritatea românilor un om al istoriei, al României adevărate, al naţiunii libere şi mai ales a tot ce a avut mai bun această ţară în trecutul ei. Spiritul lui Corneliu Coposu trebuie să fie pentru noi toţi o fereastră a adevărului, a dreptăţii şi a moralităţii. Lupta sa pentru România trebuie să ne inspire clipă de clipă, ca un îndemn pentru a face această ţară mai demnă şi mai europeană!

 

Corneliu Coposu ocupă un loc major în istoria României, fiindcă a arătat faptul că politica trebuie să se facă în jurul verticalităţii, a credinței și a puterii de a pune toate celelalte lucruri în slujba moralităţii. Iar una din mizele noastre ar trebui să fie ca în realitatea comportamentului politic, în modul în care noi îi educăm pe tinerii care vor să facă politică, să intre cu adevărat ceva efectiv din modelul reprezentat de Corneliu Coposu.”

 

 

  Crin Antonescu

Preşedintele PNL

Lasati un comentariu