Manifestări ample la dezvelirea Monumentului Eroilor de la Hotoan

• publicat la: 17 iunie 2014
Manifestări ample la dezvelirea Monumentului Eroilor de la Hotoan

Nu întâmplător paşii ne-au purtat  duminică în Hotoan,veche vatră strămoşească românească, dela a cărei  atestare documentară au trecut peste 800 de ani.

Un dublu eveniment cu adânci semnificati a adunat  mulţime de popor şi înalte oficialităţi judetene.Datorită iniţativei consilierului local Virgil Boconcios,a fost dezvelită  placa  memorială  dedicată eroului sublocotenent post-mortem Virgil Sălăjanu ,precum şi  Monumentul închinat tuturor eroilor din Hotoan ce s-au jertfit pe altarul patriei.

Au luat parte la manifestări  preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, reprezentantul Prefecturii Satu Mare, Mircea Ciocan, primarul comunei Căuaş, Marius Roca, col(r) Voicu Şichet din partea Asociaţiei Cultul Eroilor ,reprezentanţi ai Bibliotecii judeţene precum şi fiii satului Hotoan.

Monumentul eroilor  căzuţi în luptele pentru apărarea patriei a fost amplasat în centrul aşezării româneşti.Un sobor de preoţi format din pr.Dorel Suiogan,Nicolae Ghic,pr.Apan din Căuaş şi pr.Viorel Roja din Arad a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor, după care a fost ridicat un parastas.

În semn de adâncă recunoştinţă şi cinstire pentru memoria celor care au rămas fără o cruce la căpătâi,au fost depuse numeroase coroane de flori,toate cu tricolor,cu ajutorul  militarilor de la unităţi  MApN din Tăşnad.

Au fost depuse coroane de flori din partea Consiliului judeţean,a Prefecturii,a Primăriei şi Consiliului Local Căuaş, a Bibliotecii Judeţene,a Asociaţiei Cultul Eroilor,a Asociaţiei cadrelor militare în rezervă dar şi a urmaşilor eroilor pentru care s-a ridicat acest monument dintre care amintim familia Silaghi,Bocancios,Sălăjanu,Elekes,Cornel Pop,Miculaş,Găzdag,Potroviţă,Puşcaş,Roja.

Rudele  eroilor căzuţi la datorie sunt lumânări vii ce ard pentru cinstirea memoriei lor iar ridicarea acestui monument  vine  dintr-o mai veche dorinţă a comunităţii hotoănanilor.

Alocuţiunile rostite duminică la Hotoan,în faţa Monumentului Eroilor ,au fost adevărate lecţii de istorie pentru  numeroasa asistenţă care a apreciat cum se cuvine fiecare discurs.

În cuvântul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a afirmat  că „eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă trebuie cinstiţi, aşa cum se face la  Hotoan. “Ceea ce se întâmplă azi la Hotoan este un moment foarte important ce ar trebui să aibă loc în fiecare localitate din România. Ne cinstim înaintaşii care s-au jertfit pentru noi .Trebuie  să-i comemorăm şi să-i cinstim. Naţiunea care nu-şi respectă istoria şi înaintaşii nu are viitor. Trebuie să fim români şi să simţim româneşte”, a declarat  Adrian  Ştef, care i-a felicitat pe organizatori pentru aceste manifestări.

Reprezentantul Prefecturii Satu Mare, Mircea Ciocan, care este şi fiu al satului, a transmis mesajul prefectului Eugeniu Avram.Acest  a felicitat organizatorii pentru demersurile realizate în vederea păstrării memoriei vii a celor care şi-au dat viaţa pentru ţară.

În alocuţiunea sa, primarul  Marius Roca a precizat că „pildele de vitejie si eroism ale inaintaşilor luminează gândurile şi faptele urmaşilor.Cine uită nu merită spunea marele istoric Nicolae Iorga  aşa că in această zi trebuie să ne gândim la cei care şi-au jertfit viaţa pentru ţară  şi neam pentru ca noi să avem o viaţa mai bună  şi liberă!

Alături de simbolurile naţionale,eroii Virgil Sălăjanu,Gligor Bocancois,Vasile Chiorean,Gheorghe Haiduc,Emilian si Valentin Mesaros,Ioan Căvăşan,Virgil Pop,Mihai Silaghi,Iosif Miculaş,Gheorghe Farcu,Dumitru Roja,Ioan Sfâra,dr.Valer Câmpianu,fost primar al Careiului în perioada interbelică,şi alţii ştiuţi şi nestiuţi,ne legitimează în lume.trebuie să învăţăm să trăim în modernitate prin tradiţie,prin specific naţional şi local,într-o epocă a globalizării politice şi economice.Expresia Pământul udat de sângele eroilor naste eroi  are pentru generatia mea o altă conotaţie decât se poate înţelege la prima citire.Pentru noi,expresia se traduce acum în Pământul udat de sângerle eroilor naşte Responsabilitate”.

Cuvinte frumoase şi pline de încărcătură a rostit si preotul Viorel roja de la Arad,fiu al satului dar şi Virgil Bocancios,vinovatul principal pentru întreaga manifestare de duminică de la Hotoan,pentru ridicarea monumentului  şi a atmosferei de sărbătoare ce a cuprins întrega aşezare.

Oaspeţii şi localnicii au participat apoi la o masă festivă,în Căminul Cultural,unde îndrăgitul solist de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu cu formaţia sa,a oferit clipe de neuitat prin melodiile  sale de suflet.

 Daniela Ciută

Lasati un comentariu