Succesele Simonei Halep nasc dispute România-Ungaria

• publicat la: 14 June 2014
Succesele  Simonei Halep nasc dispute România-Ungaria

Comentariul apărut in presa maghiară la adresa Simonei Halep continua să stârnească reactii in România. După ce jurnalistii de la Nol.hu au scris că România nu trebuie să se laude cu Simona Halep deoarece apartine unei comunităţi pe care nu o recunoaste, presedintele Societatii Culturale Aromane, Kiratsa Gheorghe, a venit cu precizări.

Kiratsa Gheorghe a mentionat că episodul la care presa maghiară face referire dateaza din 2004, cand comunitatea aromana a incercat sa primeasca un loc in comisia de minoritati, insa acest lucru nu a fost posibil tocmai din cauza parlamentarilor de la UDMR, care s-au opus.

“Totul s-a intamplat in 2004, in timpul guvernului Boc, când nu am fost acceptati in departamentul minorităţilor. Nu inteleg de ce ungurii ne sar in ajutor tocmai acum. Ei s-au opus prima data ca noi să fim o minoritate, in 2004. N-am avut niciun sprijin din partea lor. Noi n-am fost primiti si tocmai ei s-au găsit să critice acest aspect si sa vorbeasca?”, a spus Kiratsa Gheorghe pentru Ziare.com.

Totodata, Kiratsa Gheorghe a subliniat ca, in pofida acelui episod, aromânii nu se simt marginalizati in România, asa cum reiesea din articolul publicat in presa maghiară.

“Ca si aromâni, scopul nostru a fost să ne păstrăm identitatea cum putem. Nu ne injura nimeni in România, nu ne simtim dati la o parte si nici nu iesim pe stradă să cerem ceva. Avem un specific si vrem sa ni-l păstrăm. Am solicitat să fim recunoscuti, dar asta e altceva, nu inseamna că suntem batjocoriti sau ca se intampla cine stie ce”, a punctat Kiratsa Gheorghe.

Presa maghiara are o reactie dura: România nu recunoaşte adevărata etnie a Simonei Halep!

Sub titlul “Situatia ciudata a noului star al României”, jurnalistii de la site-ul Nol.hu sustin că  Simona Halep se confruntă cu o problema in tara noastra, deoarece nu ii este recunoscuta adevarata etnie, cea aromână.

Invităm şi noi jurnaliştii  de la site-ul Nol.hu să remarce  discriminarea la care sunt supuşi românii din Carei de conducerea UDMR a municipiului Carei.Le punem la dispoziţie documentele care atestă că pentru a te prezenta la  un concurs pentru loc de muncă la Primăria Carei din România,trebuie să cunoşti limba maghiară,fapt ce lipseşte cu desăvârşire în oricare alt stat care se respectă şi unde doar limba statului este obligatorie a fi cunoscută.

Îi invităm desemenea să constate cum de ani de zile se depun proiecte pentru înnoirea geamurilor unei şcoli româneşti,geamuri ce datează de un secol şi totuşi sunt refuzate de departamentul de învăţământ din primărie dar în schimb  se crează peste noapte grădiniţe maghiare la standarde occidentale.Aceiaşi jurnalişti vor putea constata cum obiectivele româneşti din municipiul Carei nu sunt incluse pe ultima hartă a oraşului tipărită recent dar obiective maghiare din satele din jur se regăsesc pe harta oraşului.

Vor găsi material de consemnat jurnaliştii  de la site-ul Nol.hu şi în ce priveşte alocările de fonduri de către primăria CAREI  cu destinaţie evidentă spre apariţii de limbă maghiară exclusiv.Ultima dovadă o constituie  alocarea a 40.500 lei pentru cărţi tipărite exclusiv în limba maghiară despre istoria familiei Karolyi iar  solicitarea a 3.000 lei pentru tipărirea a 300 de exemplare de carte dicţionar biobibliografic precum Tezaur Spiritual şi Cultural careian este refuzată vehement de consilierii UDMR din Consiliul Local Carei.

Încă nu am citit în presa maghiară despre asemenea discriminări la care  este supusă populaţia  de etnie română din Carei de către reprezentanţii  Unuiunii Democrate a Maghiarilor din România.

 

redacţia

comentarii

de ferdianad la 14 June 2014 - 18:09

mare invidia…nu scapa niciun moment sa provoace si sa incite la ura si dezbinare….BRAVO SIMONA!!! RESPECT Kiratsa Gheorghe !!!!!

Lasati un comentariu