Impozit pe clădiri nerezidenţiale pentru populaţie. Creşte şi taxa pe maşini şi TIR-uri

• publicat la: 12 iulie 2014
Impozit pe clădiri nerezidenţiale pentru populaţie. Creşte şi taxa pe maşini şi TIR-uri

Persoanele fizice care detin clădiri cu o altă destinatie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de două ori si jumătate in cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi.

Modificarile rezultă din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.

Documentul stabileste că persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare.

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri.

Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilita de primărie.

In acelasi timp, proiectul modifica valorile de impozitare si coeficientii de ajustare pentru locuintele persoanelor fizice, insă suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale.

Modificări vor fi efectuate de Guvern si la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată creste proportional cu rangul si zona localităţii, ajungandu-se la cresteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Impozite mai mari si pentru proprietarii de masini

Pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv si de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea insă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând si pentru masini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate si pentru masini de marfă, motociclete, barci cu motor, scutere de apa.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu