Kelemen Hunor e încă ministru al Culturii deşi a demisionat la 1 august

• publicat la: 26 august 2014
Kelemen Hunor e încă ministru al Culturii deşi a demisionat la 1 august

Vicepremierul si ministrul Culturii Kelemen Hunor a confirmat, marti, ca si-a depus demisia oficial din guvern inca de la data de 1 august, precizand totodata ca functia nu a fost inca vacantata, asa ca el continua sa isi „faca datoria”.

Intrebat de jurnalisti care este situatia sa, in conditiile in care au trecut mai bine de trei saptamani de la demisie, ministrul a spus ca lucrurile sunt foarte clare, el si-a inregistrat oficial demisia la 1 august, iar „premierul a facut ceea ce trebuia sa faca”.

„Conform legii de functionare a guvernului, lucrurile sunt foarte clare (…) Nu exista nicio problema juridica, legala”, a mai declarat Kelemen Hunor, precizand ca „postul nu este inca vacantat„.

„Nu sunt interimar (…) Nu avem o problema la nivelul guvernului, nu avem o problema la Ministerul Culturii. Legislatia e foarte clara si spune cum functioneaza si cum se face o astfel de schimbare. Eu nu am fost remaniat, nu am fost demis, nu am fost dat afara”, a completat liderul UDMR.

Intrebat de ce dureaza atat de mult plecarea sa in guvern, acesta a precizat ca „exista o preocupare pentru a gasi un inlocuitor, dar nu am facut inca o nominalizare”.

„Postul de vicepremier e o functie politica. Deciziile se iau in guvern de liderii coalitiei, trebuie un om care are autoritate politica, nu poate sa iasa de la sedinta de guvern sa ma sune pe mine si sa ma intrebe”, a explicat presedintele UDMR, spunand ca o noua nominalizare in guvern va fi facuta de catre UDMR in perioada urmatoare.

O situatie incerta de mai bine de o luna

Kelemen Hunor a anuntat in luna iulie ca va demisiona din guvern la 1 august urmand sa candideze la alegerile prezidentiale. UDMR a desemnat-o pe Rozalia Biro, presedinta organizatiei de femei, sa ocupe functiile de ministru al Culturii si vicepremier lasate libere de presedintele formatiunii.

Presedintele Traian Basescu a respins in data de 7 august aceasta propunerea trimisa de seful Guvernului, argumentand, printre altele, prin faptul ca Rozalia Biro nu cunoaste bine limba romana.

De atunci, conducerea UDMR nu s-a mai reunit pentru a face o a doua nominalizare, care nu va mai putea fi refuzata de presedinte, conform unei decizii a Curtii Constitutionale.

Tot atunci, seful statului a respins si numirea lui Claudiu Manda la Buget, dar intre timp PSD a facut o noua propunere, pe Darius Valcov, solutie pe care presedintele pare sa o agreeze.

Ce prevede legea

Legea 90/2001, actualizata in 2011 prevede la art. 6 ca „demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii”.

De asemenea, la art.8 alin.1 se arata ca „In cazul in care incetarea calitatii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilitatii, a decesului si in alte situatii prevazute de lege, Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului”.

Totodata, la art. 9 se arata ca daca premierul sau un ministru se afla in imposibilitate de a-si exercita atributiile, presedintele va desemna un alt membru al Guvernului care sa preia interimatul, „pentru o perioada de cel mult 45 de zile„, termen in care premierul „va initia procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului”.

sursa ziare.com

comentarii

de emil la 27 august 2014 - 15:11

Nici asta nu se da dus, la fel ca draghe besze!

de emil la 27 august 2014 - 15:19

Probabil ii convine „situația schizofrenica” în care se afla! La cât de duplicitar este rmdiszno, în frunte cu …. secretarul sau general, pardon, președintele sau veterinar, nu ma mai mira nimic.

Lasati un comentariu