95 de ani de la înfiinţarea societăţii “Mormintele eroilor căzuţi în război”

• publicat la: 12 septembrie 2014
95 de ani de la  înfiinţarea societăţii “Mormintele eroilor căzuţi în război”

Astăzi,12 septembrie 2014,se împlinesc 95 de ani de la înfiinţarea , din iniţiativa Reginei Maria – suverana României, a Societăţii „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, precursoarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Cinstirea memoriei celor care si-au jertfit viata pentru România, protejarea mormintelor lor din ţară sau străinatate sunt datorii sacre ale statului si ale fiecarui cetăţean. Exista, de asemenea, traditia de a respecta mormintele cetăţenilor străini cazuti pe teritoriul ţării noastre, indiferent daca ne-au fost aliati sau inamici.
Grozavia dezastrului provocat de Primul Razboi Mondial a sensibilizat opinia publica mondiala, comemorarea celor cazuti pe altarul interesului national (circa 300.000 de romani morti) fiind reglementata juridic. Astfel, in România, la 12 septembrie 1919 a fost înfiintata Societatea „Mormintele eroilor căzuti in război”, sub inalta ocrotire a Reginei Maria si prezidata de Patriarh.
Societatea „Mormintele eroilor căzuţi în război“ avea ca obiective principale descoperirea locurilor unde existau morminte ale ostaşilor români căzuţi în luptele din Primul Război Mondial şi realizarea unor mausolee şi cimitire pentru eroii neamului.
În 1927, prin Legea asupra regimului juridic al mormintelor de război, instituţia şi-a schimbat denumirea în Societatea „Cultul Eroilor“, pentru ca, în 1940, aceasta să se transforme în Aşezământul Naţional „Regina Maria“ pentru Cultul Eroilor, instituţie a statului.
Instituţia, înfiinţată în 1919, a realizat, până în anul 1948, un număr de 118 cimitire definitive, 84 cripte, 11 mausolee, 503 troiţe, a identificat şi amenajat 529.713 morminte, din care 72.870 în străinătate.
În 1948, regimul comunist a desfiinţat Aşezământul, iar Mormântul Ostaşului Necunoscut a fost strămutat, în 1959, din Parcul Carol I la Mărăşeşti. Comemorarea eroilor şi-a pierdut importanţa şi semnificaţia de până atunci, stabilindu-se ca Zi a Eroilor  ziua de 9 mai.
În 1991, Mormântul Ostaşului Necunoscut a fost readus în capitală.
Prin apariţia legii 379/2003 şi înfiinţarea, în anul 2004, a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, s-a creat cadrul juridic necesar reluării şi continuării tradiţiei în acest domeniu, întreruptă vreme de peste jumătate de veac.
Printre proiectele cele mai importante ale Oficiului, în cei cinci ani de activitate, sunt cele realizate în ţară (Cimitirul Internaţional de Onoare „Mircea cel Bătrân“ de la Mircea Vodă –Constanţa), în Armenia (Erevan), Bulgaria (Sofia), Franţa (Kotzingue şi Blaesheim), Germania ( Haltingen şi Zwickau), R. Moldova (Ţiganca, Micleuşeni, Neculăieuca şi Feşteliţa), Federaţia Rusă (Liublino, Kameşkovo, Krasnogorsk, Taliţî şi Oranki), Slovenia (Branik), Ucraina (Cernăuţi şi Kurgan), Ungaria (Budapesta şi Prügy).
http://www.once.ro/

Lasati un comentariu