Apocalipsa

• publicat la: 15 septembrie 2014
Apocalipsa

Am trăit şi am văzut: odată un Kovacs umilit de falimentarea catorva fabrici de mobilă  şi urmare firească, poprirea veniturilor tristului nostru erou, poprire pe care o flutură careienii într-o veselie egală cu câştigarea unui „Nobel”, conflictul cu ANI pierdut la Curtea de Apel care i-a concedat statut de „mort viu”, fireşte a comunităţii, aşa ca să-i facă zile fripte întâi stătătorului lor, şi în ordine povestea lui Boroş, ăla de este plătit de Jeno şi nu trece pe la lucru, şi mai scuipă în tandem cu Gabriela Venig în români, şi vis-a-vis de care Curtea de Conturi meditează profund, dacă pe veniturile lui Jeno mai încape o pocinoagă de poprire, iar Eugeniu Avram, prefectul în funcţie se cam scarpină în c… .

Iar pentru că Jeno, iredentistul, iubeşte din cale afară tărâmul transfrontalier panonic a mai inventat o „rara avis” să-şi angajeze, cocişul careian, rezident în Ungaria. N-a vrut ungur ardelean iar ungurul român rezident maghiar aduce mai bine la UDMR că de, alegându-şi domiciliu în Ungaria i-a dat pe români, cum s-ar zice, mai încolo.

Şi asta pentru că Jeno este un puritan cum scrie la carte. Numai că ardeleanul cu statut panonic, a luat-o pe drumuri antisociale folosind cocia lui Jeno, odată drept mijloc de transport transfrontalier de la domiciliu la locul de muncă şi în ordine drept mijloc de purtare a ţigărilor de contrabandă. Şi uite că fraţii maghiari învestmântaţi în ţoale de ordine au găsit că maniera în care „primaşul” (n.n. cum îi spune prietenul meu Horia Mărieş) în complicitate cu cocişul Domniei Sale, comite un strop de contrabandă, pentru că modul larg în care i-a îngăduit panonicului să folosească mijlocul de transport al primăriei în mizeriile înseriate care constituie laturile constitutive ale infracţiunii de contrabandă, cam la aşa ceva duc.

Şi mizerabilele acelea de autorităţi maghiare, pe care subsemnatul le felicită în timp ce Jeno le cam înjură de mamă, în limba lui aia ungurească, pe lângă că l-au cam scuturat  pe prepusul lui Kovacs, dar au confiscat şi cocia. Iar pentru că povestea, în care Jeno este protagonist, prin repetiţie, se derulează în mai multe acte, aşa cum este rânduit în dramaturgie, deşi ceea ce se întâmplă dragă Jeno nu este deloc dramă, cât o scurtă comedioară  din repertoriul celor pe care Domnia Ta le-ai  cam pus în scenă din scaunul de edil, Curtea de Conturi şi tristul cavaler guvernamental care este Eugeniu Avram, meditează: primii la cât o fi costat cocia şi cât trebuie să plătească primarul iar reprezentantul guvernamental dacă vă mai poate ţine, evident în scaun, pentru că subzistă şi o măsură căreia i se spune a suspendării. Trăim cu speranţa că autorităţile sătmărene, numite nu se vor mai scărpina multă vreme în amănuntul anatomic cu nume de cot, sau după voia ta cititorule ai libertatea să alegi şi orice alt organ bun la scărpinat.

13 septembrie 2014

Tiberiu Vanca

Lasati un comentariu