Conferinţă de presă á la primărie

• publicat la: 25 septembrie 2014
Conferinţă de presă  á la primărie

In stilul caracteristic administratiei locale careiene, pentru miercuri  24 septembrie  a fost anunţata la sediul Primăriei Carei, în biroul Proiecte de dezvoltare locală , o informare de presă  susţinută de ing.Dorel Oprea, director al Directiei Tehnice din cadrul Primăriei Carei şi Carmen Egli, sef birou proiecte.

Să nu vă imaginati că informarea  s-a desfăşurat ca o conferinţă de presă cum a fost ea anunţată, mai ales din obligatie, proiectul fiind  din fonduri UE şi guvernamentale.

Incepând cu ora 9,00 a fost deschisă o listă cu…participantii la conferinta de presă, participanti  mai mult sau mai putin prezenti, la fel cum unii au avut privilegiul de a primi informatii in format electronic. Pentru primăria Carei  e ceva normal acest  stil de lucru. Consemnarea constantă şi fidelă  a şedinţelor de CL de către Buletin de Carei , conform  cu cele menţionate  în  Procesele Verbale întocmite, îşi arată consecinţele.

La informarea de miercuri am aflat date despre  stadiul lucrărilor la proiectul  REAMENAJARE STRADA 1 DECEMBRIE 1918, proiect NV/1/1.1/CU/1/13/1/06.08.2009/ si cod SMS 13032 , prin Programul operational Regional 2007-2013,Axa prioritara 1” sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere “ Domeniul major de interventie1.1 “Planuri integrate de dezvoltare urbana”, realizat din fonduri UE in proporţie de 85%,din bugetul local 2% şi 13 % fonduri guvernamentale.

Valoarea totală a proiectului este de 6.156.896,36 RON, 1.396.121,63 Euro. Proiectantul este firma clujeană SC Granita Impex SRL iar executant  oficial SC Tarr SRL, muncitorii  din teren fiind de la firme din judeţ.

Potrivit  managerului de proiect, Dorel Oprea , obiectivul general îl reprezintă cresterea calităţii vietii şi crearea de noi locuri de muncă prin modernizarea spatiilor publice urbane aferente principalei axe de dezvoltare a zonei de actiune, inclusiv transportul urban .  Axa principală este reprezentată de strada 1 Decembrie 1918, un monument arhitectural din secolul al XIX-lea.

S-au creat de fapt două zone importante :zona verde scuar din sudul amplasamentului si  piaţa viitoarei primării cu a parcului Kolcsey din nordul amplasamentului.

Am aflat că pe lângă cele 2 fântâni arteziene existente se  mai construiesc încă 4, au fost amenajate 1100 m ca pistă  pentru biciclişti, un număr de 150 de parcări, in mare parte ecologice si dalarea pietonalului.

In proiect au fost cuprinse si amenajări de jardiniere, replantări, amplasare de mobilier stradal si reamenajare de statii de autobus care inca nu au fost demarate.

Obiectivele proiectului au urmărit reabilitarea a 12.000 mp de trotuare, 13.000 m p spaţii verzi, 390 m pătraţi staţii de autobuz, 280 m p  fântâni arteziene din care 2 sunt reabilitate şi 4 sunt nou construite, unul din amplasamente fiind  pe locul unei terase  de-o vară ce a funcţionat evident fără autorizaţie  dar cu aprobare din partea primarului.

Potrivit declaratiilor acelorasi interlocutori s-a realizat un amfiteatru, un mic loc de joacă pentru copii şi spaţiu pentru diverse programe artistice, mai ales pentru copii, ca de exemplu 1 iunie,  este dotat şi cu staţie de sonorizare, va fi un spaţiu public animat, iar în partea dinspre Oţelul are motive  arhitecturale.

Partea de aşa numitul mobilier urban care va consta din 2 chioşcuri, cu arhitectură specifică cu scop de informare turistică, cu materiale de propagandă în acest sens va fi o bibliotecă volantă, care va fi gestionată de Direcţia de Cultură, iar timp de 5 ani nu poate fi generatoare de venit.

Vor fi amplasate indicatoare stradale antichizate, pe stâlpi de fontă, ca să se încadreze în rigorile unui monument arhitectural de categoria B, care este Strada 1 Decembrie 1918. Stâlpii de fontă nu făceau parte din proiect, dar pentru că la proiectul parcului au rămas fonduri suplimentare s-au folosit în acet proiect pentru a reîntregi noul aspect urban al oraşului.

Pe urmă vor fi amplasate 5 panouri publicitare, cu afişaj în casetă închisă iluminată şi bănci curbe, drepte cu spetează şi fără spetează  şi  2 ceasuri stradale decorative cu elemente antichizate, de aproximativ 3,5- 4 m înălţime „

Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 septembrie 2014.

 redactie

comentarii

de costel la 25 septembrie 2014 - 20:52

„Potrivit managerului de proiect,Dorel Oprea ,obiectivul general îl reprezintă cresterea calităţii vietii şi crearea de noi locuri de muncă prin modernizarea spatiilor publice urbane,”

Cate locuri de munca s-au creat prin acest proiect? Cati careieni au fost angajati?

Lasati un comentariu