Revoltător.Eroilor români li se refuză preţuirea.Cine administrează Cimitirul Eroilor Români din Carei?

• publicat la: 6 septembrie 2014
Revoltător.Eroilor români li se refuză preţuirea.Cine administrează Cimitirul Eroilor Români din Carei?

Situaţia Cimitirului Eroilor din municipiul Carei  întregeşte tabloul  stării monumentelor româneşti de pe domeniul public al municipiului Carei. De ani de zile cei care  asigură  întreţinerea vegetaţiei luxuriante de aici efectuează  tăieri de formă care eliberează doar căile de acces în timp ce crucile de la căpătâiul eroilor sunt ascunse privirilor de masa verde.

Dacă pentru orice alte monumente şi  zone verzi adiacente acestora din municipiul Carei  se efectuează lucrări de întreţinere şi curăţenie, pentru cele aparţinând comunităţii româneşti  este nevoie de intervenţia personală a membrilor comunităţii din Carei dar şi atunci, cu aprobare de la reprezentanţii dictaturii instalate de ani buni la cârma oraşului.

Un semnal de alarmă legat de  simbolurile şi cimitirele eroilor români a fost tras la ultima şedinţă de Consiliu Local prin vocea consilierului Ilie Ciută.  După semnalarea situaţiei inadmisibile ce trenează de ani de zile în Cimitrul Eroilor  unde îşi dorm somnul de veci eroii din primul război mondial dar şi din  cel de-al doilea război mondial , acesta a afirmat că se va implica personal, în cazul unui nou refuz al administraţiei locale de a întreţine aceste spaţii.

…..,la Cimitirul Eroilor Români nu se mai vede nici o cruce ,niciun mormânt de ce  dezastru e acolo. O să vă rog să îmi comunicaţi dacă veţi face ceva în acest sens pentru că doresc să mă implic personal şi o s-o fac pe cheltuiala mea. La bustul lui Simion Bărnuţiu sunt plăci căzute de mult timp şi nu au fost înlocuite. La fel,dacă  nu doriţi să vă implicaţi ,le voi face eu”.

Potrivit celor afirmate de Sebastian Egli, şef Birou Urbanism din primăria Carei, suprafata pe care se află Cimitirul Eroilor din cimitirul central s-ar afla în proprietatea bisericii romano-catolice în timp ce sursele noastre ne spun că încă este în proprietatea Statului Român.  Este curios cum un Cimitir al Eroilor Români  să fie în administrarea parohiei romano-catolice maghiare   care să impună  solicitare de acord  pentru orice lucrare?!

Adică românul să meargă cu căciula la mână la consilierii parohiali romano-catolici pentru a i se aproba renovarea unui monument, a unei plăci sau a reabilitărilor ce se impun  pentru cinstirea eroilor  români ?

An de an se depun coroane de flori la monumentul ridicat in cinstea eroilor ce îşi dorm somnul de veci în cimitirul careian, eroi ce au căzut pe câmpul de luptă de la Carei în urma asaltului dat în ziua de 25 octombrie 1944 pentru eliberarea ultimei porţiuni de pământ românesc. Si tot an de an, vegetaţia creşte nestingherită ajungând să acopere pietrele funerare de la căpătâiul ostaşilor români  fără nicio intervenţie din partea celor ce administrează acest teren.

Monumentul de la intrarea în Cimitirul Eroilor din Carei, realizat în 1928 de primarul de atunci Nicolae Dărăbanth, a fost restaurat de asociaţia Unirea 2009 Carei după acceptul consilierilor Muller şi Tempfli ca reprezentanţi ai consiliului parohial romano-catolic.

Cu alte cuvinte, eroilor români la sunt interzise la Carei şi comemorările adecvate şi întreţinerea mormintelor fără acceptul reprezentanţilor comunităţii maghiare. La fel ca şi  etnicilor români din oraş cărora le sunt interzise amplasările de busturi ale personalităţilor lor istorice. Aici

La fel ca şi în cazul monumentelor româneşti în jurul cărora se asigură întreţinerea cu 2 zile înainte de anunţarea unui eveniment comemorativ. Placa de la bustul lui Avram Iancu a fost vandalizată fără ca să se ia măsuri împotriva celor vinovaţi  dar se încearcă muşamalizarea cazului, arătându-se cu degetul tot spre români în loc să fie făcute publice înregistrările  camerelor de supraveghere de la intrările în oraş sau din apropierea zonei respective ! În timp ce partea maghiară beneficiară a aceluiaşi proiect prin care s-au obţinut aceste camere  le utilizează la maximă eficienţă, la noi deservesc interese personale sau de grup.

Micul părculeţ din jurul bustului lui Avram Iancu, nesupravegheat nici de camere video nici de poliţia locală, este lăsat de izbelişte de administraţia locală deşi este în plin centrul municipiului, într-o zonă cu trafic  intens .

Pentru restaurarea Monumentului Ostaşului Român din centrul oraşului a fost nevoie de intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, pentru ca să se aloce fonduri necesare acestor operaţiuni deşi  întreţinerea întregului ansamblu cade în sarcina primăriei pe domeniul căreia se află.

Cu alte cuvinte, în municipiul Carei nici eroii români  nu au dreptul la  un loc de veci decent fiind trataţi la fel ca şi monumentele simbol ale românilor  careieni care îşi plătesc aici taxele şi impozitele.

 Daniela Ciută

comentarii

de frumusica la 7 septembrie 2014 - 17:39

credeti ca in carei nu au fost retrocedari ilegale ca in tot ardealul cu acte bine pregatite de udemeristi?
cimitirul nu are cum sa fie al parohiei romanocatolice pentru ca statul roman nu vinde terenuri la biserici .singura preocupare a udemeristilor careieni e de a acapara averi prin mijloace ilegale.sa va uitati si la fostul club al elevilor de unde au fost scosi in strada toti elevii ca sa se dea cladirea la avari dar a ramas goala pana acum cand au deschis acolo caritas magazin second..priceperea lor sta doar in comertul cu haine vechi ca pe cele noi le tin pentru ei!

de Horia Mărieș la 8 septembrie 2014 - 07:42

@provocatorii

Nu m-aș fi băgat în zeama dvs cu redactorul acestui ziar online, dar ați luat-o râu de tot pe arătură.

Cine provoacă pe aici în Carei scandal și ură inter-etnică, vă las să vă lămuriți cu persoana căreia v-ați adresat.
Este probabil un meci doar între voi doi. Tegezed is, szóval ismeritek egymást.

Te legi insă de „sudiști” exact ca un szamár ce esti, asta mai ales fiindcă soțul doamnei este din „sud”, dar probabil fără să fi călcat pre mult prin „sud” și fără să cunoști de loc realitățile.

Află matale de la mine, care sunt careiean mai mult decât a fost tot neamul matale vreodată, dar care am trăit și în „sud”, că cei din „sud”, pe care dumneata îi numești „balcanici”, asta doar fiindcă ești un porc nesimțit, sunt de o mie de ori mai toleranți față de minoritatea maghiară decât sunt ardelenii get-beget. Dovadă fiind șinfaprul că maghiarii din București sunt mai numeroși decât în oricare alt oraș din România. Sau cel puțin, așa se spune, eu nu i-am numărat. Ca să fie lucrurile foarte clare.

Mă „aia” eu pe toată civilizația voastră atât de apropiată de vest, dar foarte sigur, mult mai apropiată de Dögtér, decât de vest.

de careian la 8 septembrie 2014 - 08:14

se vede pe zi ce trece cum conduc tulipanii orasul.!
totul pentru ei si familia lor iar romanii sunt buni numai de platit darile..in cimitir se vede cu ochiu liber cum arata partea romaneasca fata de celelalte de parca nu aceleasi taxe la platesc si romanii.cosurile de gunoi sunt mereu pline la noi si de multe ori trebuie sa pui florile uscate pe dinafara lui…incitarile extremistilor au mers pana la a trage gard intre partea romeasca si restul..pana si de mortii romani le e frica sa nu sara peafara,dar ce faceti cu familiile mixte?
nu e incitare sa dai cimitirul eroilor romani la parohia romanocatolica maghiara?
si in oras am vazut cum sunt de curatate toate meonumentele maghiare si spatiul verde ingrijit iar cele romanesti trebuie ingrijite de persoane fizice daca vrem sa arate curat..sovinismul primarilor le curge pe gura cu fiecare fapta mai ales au aruncat monumentul din centru in bratele consiliului judetean numai sa nu dea bani pt reparatii!
incitare pe fata impotriva romanilor din oras si acum mai trebuie sa si tacem cumva???

de merlin la 8 septembrie 2014 - 08:42

faptele spun mai mult decat o mie de cuvinte.
cine e curios sa vada e liber sa vada starea cimitirului si de la statuia lui siminon barnutiu si de la avram iancu.
interzicerea de busturi pentru personalitatile romanesti de catre udmr cum se catalogheaza? respect si buna intelegere?

de danut la 8 septembrie 2014 - 15:36

vrem carnaval la carei ca la constanta

de iancsi la 8 septembrie 2014 - 16:14

noi vrem ca sefimea sa nu isi bata joc de romani si sa nu ne intarate unu impotriova altuia..avem multi familii mixte si nu e frumos ce face primaru si vicele cu romanii!
daca nu le place la carei sa mearga la constanta sau de unde au venit..bine ca banii de la carei le trebe la cei doi falimentatori de firme

de S.Sorin la 9 septembrie 2014 - 00:03

Oare cand o sa inteleaga lumea , ca politica nu-i despre ce vrea poporul ci despre ce vor politicienii si nu reprezinta altceva , decat o modalitate de a fenta atat poporul cat si statul pentru obtinerea de bunuri sau servicii in interes propriu fara a depune efort.

de cristian la 9 septembrie 2014 - 07:53

oare cand veti intelege ca eroii unui popor trebuie respectati si cinstiti?
bataia de joc la adreesa lor din partea diktaturii udmr carei se va intoarce impotriva celor care sunt responsabili de aceasta.
oricum ramane rusinea acestor fapte din partea tuturor celor ce au permis acest lucru o pata de nesters pe obrazul conducerii de acum a orasului!

Raspunsuri

Lasati un comentariu