România, în recesiune: Cine a tras în jos economia

• publicat la: 3 September 2014
România, în recesiune: Cine a tras în jos economia

Institutul National de Statistica (INS) a publicat, miercuri, datele detaliate referitoare la produsul intern brut  aferent trimestrului doi din 2014. Totodata, a mentionat ca a revizuit in scadere PIB-ul pentru perioada ianuarie-martie.

Produsul intern brut in aprilie-iunie a fost, in termeni reali, mai mic
cu 1,0% comparativ cu primele trei luni ale anului.

Fata de acelasi trimestru din anul 2013, PIB-ul a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,5% pe seria ajustata sezonier, arata INS.

In semestrul intai din 2014, economia a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Mai mult, INS a precizat si ca a revizuit in jos evolutia PIB-ului pentru primul trimestru al anului, de la 0,2% la -0,2%, dupa ce a fost criticat dur ca nu a facut acest lucru inca de la comunicatul remis pe 14 august. Atunci, opinia publica a aflat ca tara noastra a intrat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere) abia dupa publicarea datelor de Eurostat.

Evolutia sectoarelor de activitate

In trimestrul al doilea, trei sectoare au avut un impact negativ asupra evolutiei PIB-ului, anume agricultura, constructiile (fiecare cu cate -0,3%) si comertul (-0,5%). Celelalte domenii au inregistrat fie o stagnare, fie o crestere anemica (sub 1%).

Pe de alta parte, cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I 2013, le-au avut urmatoarele ramuri:

- Industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6%;
- Informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%;
- O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%.

Reducerea volumului de activitate din constructii cu 3,6% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%. Agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%.
sursa ziare.com

Lasati un comentariu