Academia Română prezentă la mormintele eroilor din zona Careiului cu jerbe de flori

• publicat la: 24 octombrie 2014
Academia Română  prezentă la mormintele eroilor din zona  Careiului cu jerbe de flori

Vineri,24 octombrie 2014,membrii Despărţământului ASTRA Carei s-au deplasat la mormintele eroilor căzuţi în luptele  din toamna lui 1944, purtate pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc,pentru a depune jerbe de flori şi a aprinde câte o lumânare.  Acţiunea a beneficiat de prezenţa a doi dintre membrii marcanţi ai Academiei Române,acad.Emil Burzo-preşedintele filialei Transilvania a Academiei Române şi acad.Marius Porumb.

Au mai participat artistul Zoe-Vida Porumb şi prof.univ.dr.Ioan Ardelean de la Universitatea Tehnică Cluj Napoca. Menţionăm că acad.Marius Porumb şi Zoe Vida Porumb  sunt membrii de onoare ai Despărţământului ASTRA Carei iar prof.univ.dr.Ioan Ardelean face parte din comitetul de conducere.

La Ianculeşti,preotul Gheorghe Sorian a făcut un scurt istoric al aşezării, pentru oaspeţi,iar apoi a fost rostită o rugăciune de pomenire a eroului Dumitru Burada de pe valea Mureşului.

,,Ne aflăm la mormântul acestui brav erou român şi îi cinstim memoria sa şi a tuturor eroilor căzuţi în lupta pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc. Pe eroul acesta îl cheamă Burada Dumitru, a fost sergent în Regimentul 24 Artilerie şi a căzut la datorie pentru eliberarea Patriei la 15 octombrie 1944. Se vorbea că era de loc de pe Valea Mureşuluimbucurător a fost faptul că mormântul unde se odihneşte eroul a fost marcat şi imediat ce locuitorii satului s-au întors din refugiu, l-au cinstit şi i-au îngrijit mormântul” a afirmat preotul Sorian.

A rostit o alocuţiune şi acad.Emil Burzo-,, Ne aflăm la mormântul acestui erou român, Burada,  unul dintre bravii eroi care şi-au jertfit viaţa pentru naţiunea noastră. Fac parte dintr-o familie  în care am avut posibilitatea să intru în mod direct cu lucrurile acestea. Tatăl meu a fost  membru în Consiliul Dirigent ,ca ministru al  Transporturilor  şi a fost închis de  fascişti şi comunişti şi ştiu, cunosc îndeaproape lupta pentru libertate şi unitate. E de datoria noastră să ne cinstim memoria eroilor care s-au sacrificat pentru noi. Vă mulţumesc mult, am fost impresionat de această ceremonie deosebită! Şi de modul în care vă amintiţi cu pioşenie de acest erou Burada, care a căzut la datorie în cel de-al  Doilea Război Mondial’’.

Profesorul Mihai Bertiean a luat cuvântul spunând: ,,După cum ştiţi eu am fost profesor în Ianculeşti şi director timp de 15 ani.În acea perioadă, chiar dacă era pe vremea comuniştilor şi atunci se cinsteau eroii noştri. Pe atunci făceam activităţi educative. Nu sunt de acord cu cei care ne catologhează ca ,,naţionalişti’’. Chiar ar trebui să fim naţionalişti,  să avem unitate în credinţă şi în atitudine naţională. Eu sunt necăjit din cauza faptului că mulţi dintre noi nu ne cunoaştem istoria reală a poporului român care este cartea de căpătâi a acestei naţiuni şi cred că pentru acesta trebuie să milităm noi, să înveţe copii noştri istoria noastră adevărată!’’

A luat cuvântul şi academicianul Marius Porumb,  spunând ,,Noi stăm în faţa acestui mormânt al eroului român Burada care este un simbol, toţii eroii sunt reprezintă un simbol, sunt fiinţele care s-au gândit la neamul lor şi s-au jertfit ca să fie mai bine ţării.

Aţi menţionat de faptul că suntem naţionalişti, noi nu sntem deloc! De exemplu, la Sinaia eroii de război români sunt îngropaţi împreună cu cei germani, sau de alte naţii. Eroul Burada am înţeles că este de pe Valea Mureşului şi  mi-am adus aminte de  eroii martiri de la Moisei, şi ei se trăgeau de pe Valea Mureşului. Pe aceşti eroi noi îi cinstim! Ei reprezintă simbolurile care s-au jertfit pentru această ţară şi le datorăm mult respect! Văd mulţi tineri aici prezenţi, e foarte bine! Ar fi frumos ca de Iluminaţie să veniţi aici să-i puneţi şi acestui erou o lumânare la căpătâi. Acest moment este unul  foarte important, cu mare semnificaţie, pentru că sărbătorim 70 de ani de la eliberarea acestei ultime brazde de pământ românesc! Ne pregătim ca nu peste mult timp, în 2018 să sărbătorim  100 de ani de la Marea Unire. La toate  momentele  istorice trebuie să-i luăm pe copii de mână şi să-i aducem să vadă acest loc sfânt. Închei cu versurile unui cântec românesc, ,,Doamne ocroteşte-i pe români!’’.

De la Ianculeşti,delegaţia s-a deplasat la Marna,la mormântul eroilor necunoscuţi căzuţi în luptele din octombrie 1944. Prof.Viorica Tomai a oferit oaspeţilor date despre sat şi eroii ce-şi dorm  somnul de veci în Marna Nouă iar dorin donca a rostit un Tatăl Nostru pentru odihna sufletelor celor răposaţi.

Ultima oprire a fost la Cimitirul Eroilor din Carei,cimitirul recent curăţat  în urma demersurilor Buletin de Carei.

După rostirea rugăciunii de pomenire de către Dorin Donca,membru al Despărţământului Astra Carei,au fost aprinse lumânări şi s-au depus jerbe de flori.

La fiecare dintre locaţiile vizitate,au fost  depuse jerbe de flori din partea Academiei Române,a familiei Zoe-Vida şi acad.Marius Porumb şi a Despărţământului Astra Carei.

Oaspeţii de seamă au fost invitaţi ,la ieşirea din cimitir,să viziteze biserica Sf.Andrei din apropiere,protopopul vicar Radu Filip oferind cu generozitate date despre  istoria lăcaşului.

redacţia

comentarii

de Tiberiu Vanca la 27 octombrie 2014 - 10:05

Iubiţi Careieni
Regret că mă aflu la sute de kilometrii de Domniile Voastre, de iubitul meu Carei. Regret că anii pe care-i port nu-mi oferă libertatea de mişcare de a fi prezent la marile evenimente pe care le respiră Careiul.
Sunt fericit că pe vatra sfântă pe care şi-au făcut veleatul stră-stră-străbunii mei, pe vatra în care mi-am desăvârşit educaţia, se trăieşte româneşte. Evident că regret că ramura ungaro-filă perturbă liniştea convieţuirii.
Salut noua ramură de români constructori de doruri româneşti pe această sfântă vatră. Sunt încrezător că voi actualii în putere veți face ca spiritul locului să călătorească prin veacuri şi milenii.
Vă îmbrăţişez.

de DORINA la 27 octombrie 2014 - 13:11

OAMENI BUNI SI FRUMOSI ,DUMNEZEU SA VA DEA SANATATE SA DUCETI MAI DEPARTE DRAGOSTEA DE ACESTE PLAIURI STRAMOSESTI SI ,,DUMNEZEU SA-I OCROTEASCA PE ROMANI,,

de MELINDA la 27 octombrie 2014 - 13:16

Acum n-au stiut prea multi despre aceste activitati dar,sunt convinsa ca ,cu timpul , tot mai multi vor fi alaturi de acest nucleu de buni si mari romani .Si DA-DUMNEZEU SA-I OCROTEASCA PE ROMANI . CINSTE VOUA . O propunere :fiecare de acolo sa mai aduca 2-3-4-5 romani .Ca suntem cata frunza si iarba .

de viorel la 27 octombrie 2014 - 13:19

sa stiti ca si asociatia UNIREA a depus coroane de flori la mormintele eroilor si la mormantul de pe str. CIMITIRULUI. FELICITARI TUTUROR .DESTEAPTA-TE ROMANE!

de emil la 27 octombrie 2014 - 13:27

@ viorel

Ba chiar și cadre în rezervă ale M.I.

de mia la 27 octombrie 2014 - 13:39

la asociatia UNIREA nu e membru de onoare presedintele udmr carei primarul kovacs jeno?

de VICTOR la 27 octombrie 2014 - 14:09

PUNETI IMAGINI DE LA ACTIUNEA VOASTRA.FELICITARI.

de VICTOR la 27 octombrie 2014 - 14:11

DA, de fapt eu am aflat de activitatea UNIRII de la un cadru militar in rezerva .

de VICTOR la 27 octombrie 2014 - 14:14

@mia pai… fara membru de onoare au fost .Eu asa am auzit .

de mia la 27 octombrie 2014 - 14:47

deci este ca membru de onoare presedintele sovin al udmr carei

de sarpele la 27 octombrie 2014 - 14:49

Ce mod ieftin de a isi face reclama au unii uniti cu udemereul.

Lasati un comentariu