După plecarea premierului Ponta Careiul revine sub conducerea discreţionară a UDMR. Candidatul Kelemen Hunor încurajează manifestări culturale separatiste în oraşul multietnic Carei ?

• publicat la: 27 October 2014
După plecarea premierului Ponta Careiul revine sub conducerea discreţionară a UDMR. Candidatul Kelemen Hunor încurajează manifestări culturale separatiste în oraşul multietnic Carei ?

La fel ca în  campania electorala din 2012,când UDMR Carei a organizat pentru staff-ul UDMR în funte cu Kelemen Hunor o ceremonie de îngropare a capsulei timpului la Teatrul Municipal  Carei fără a fi prezent  niciun consilier local sau şef  de instituţie de etnie română,şi duminică 26 octombrie 2014,UDMR Carei a pus în scenă  un scenariu similar, cu încercări de regizare diafane dar care pot fi luate în considerare decât de cei care nu sunt la curent cu jocurile administratie locale şi nu fac parte din grupul de interese din jurul primarilor.

La şedinţa Consiliului Local al municipiului Carei din data de 21  octombrie 2014, primarul UDMR Kovacs Eugen a lansat la final către toţi consilierii, invitaţia de a participa la inaugurarea noii primării din data de 25 octombrie  şi inaugurarea Casei de Cultură reabilitate din fonduri europene,pentru duminică 26 octombrie de la ora 17,00, precizând că va fi prezent Kelemen Hunor preşedintele UDMR aflat în campanie electorală prin Transilvania.

O invitaţie de bun simţ dacă ne gândim că de faţă erau şi televiziunile locale care trebuiau să confirme  bunele intenţii ale primarului UDMR Kovacs.

La inaugurarea noii primării la care au luat parte toţi consilierii locali careieni,împreună cu oficialităţile prezente la eveniment,în sala în care era servit protocolul pentru invitaţi,consilierii liberali au intrebat dacă ora 17,00 propusă pentru inaugurarea Casei de Cultură rămâne valabilă pentru ziua de duminică 26 octombrie.

Eugene,la ce ora e mâine  manifestarea,când începeţi…?”

“Noi începem la 15,00, cu şedinţa UDMR…dacă vrei să vii … şi la 5 după masă e la Casa de Cultură….”

La dialog au asistat consilieri locali, viceprimarul Keizer, consilierul judeţean Joszef Pinter şi alţii.

Doar că duminică 26 octombrie,candidatul la preşedintie Kelemen Hunor nu a avut “răbdare” să aştepte ca la tăierea panglicii  să asiste şi consilierii de etnie română,şi astfel panglica inaugurală a fost tăiată doar în prezenta  membrilor UDMR judeţeni şi locali,după cum reiese din toate imaginile cotidienelor judeţene care au fost prezente.

Cu alte cuvinte,primarul a chemat consilierii la ora 17,00 la Casa de Cultură iar  el a tăiat panglica inaugurală la ora 16,45,doar cu membrii UDMR în frunte cu candidatul Kelemen Hunor,fost ministru al Culturii din România dar şi vicepremier în guvernul Ponta.

Incercările disperate ale cotidianului  judeţean condus de finul de cununie al primarului Kovacs ( după cum recunoaşte în scrisoarea care mi-a adresat-o în data de 28 iulie)  de a cosmetiza derapajele de la normalitate ale UDMR Carei nu au însă sorţi de izbândă,cel puţin pe plan local unde toţi cunosc caracatiţa  intereselor lor comune.

Au lipsit doar consilierii locali liberali, care au venit, au filat zona, au făcut vreo câteva poze de la depărtare şi s-au retras imediat”  consemnează  acesta, uitând însă că în poze nu apar nici consilierii PSD care deasemenea au fost “uitaţi” şi că şi acestia  au fost prezenti doar în  sala de spectacole,la fel ca şi consilierii liberali.

 

Indemnurile premierului Ponta la buna înţelegere între  etniile conlocuitoare careiene ,lansate cu doar o zi în urmă din proaspăt inauguratul sediu al noii primării Carei,s-au risipit în vânt la doar 24 de ore după  ce au fost enunţate. Atât au înteles  cei doi primari UDMR din toate luările de cuvânt la care au asistat în data de 25 octombrie.  Ce mai contează pentru primarul UDMR Kovacs   respectul cuvenit locuitorilor  oraşului multietnic Carei,locuitori care si-au dat votul şi pentru 8 consilieri români ce să îi reprezinte în Consiliul Local ,forul legislativ al municipiului…

Doar sunt de notorietate exprimările dumnealui  în diverse cercuri potrivit cărora are nevoie doar de sprijinul financiar al Guvernului Ponta nu şi de sfaturile acestuia legate de toleranţă şi bună înţelegere între etnii.

Cu alte cuvinte, premierul Ponta vine doar pentru câteva ore la Carei , perioadă în care îşi face cunoscute intenţiile şi adresează sugestii  pentru ca  apoi, primarul UDMR să revină la conducerea  discreţionară a  destinelor  acestui oraş.

Consilierul Adrian Bucureştean,  sosit la Casa de Cultură de pe strada Iuliu Maniu, cu 8 minute înainte de ora anunţată,a dorit să facă unele precizări în calitate şi de consilier local şi de reprezentant al unei familii mixte,soţia sa fiind originară din secuime.

“Dacă modificarea programului de sâmbătă al Premierului Ponta pot să-l inteleg, e premier totusi,  inaugurarea Centrului Cultural careian  de duminică ,de la ora 17:00,mi se pare o nesimţire şi bătaie de joc. Colac peste pupăză, ajung la faţa locului mai devreme cu 8 minute si aflu că am întârziat. Datorită faptului că “prezidentiabilul”  e grăbit la tăiat de panglici, s-a făcut totul la fără un sfert… De ce-şi bat joc de mine,ca si consilier local?  La programul artistic cu care a continuat apoi evenimentul nu a mai fost aşa grăbit Kelemen Hunor.  Inaugurarea Centrului Cultural careian  a avut loc cu  spectacol exclusiv in limba maghiară.  Altă  caracteristică a primarului şovin din Carei!  O formaţie de dansatori  profesionisti din secuime a acaparat  în totalitate scena.

Lansăm cultura careiană cu dansatori de la 450 km? Ai noştri-s handicapaţi? Da români nu sunt pe aici? Ce e prostia asta? E normal să fiu  supărat…, cer explicaţii. Mi se spune că evenimentul a fost un miting electoral al UDMR! Poftim? Eu am fost invitat la inaugurare de  Casă de Cultură! Si a fost o inaugurare dacă s-a tăiat o panglică! Ce miting electoral? Cred că de fapt  ăsta a fost rostul! Astept cu nerăbdare ca adevăratii intelectuali maghiari să sancţioneze aceste derapaje continue. Unii spun că nu vor reactiona niciodata. Eu le transmit că dacă sunt intelectuali  în adevăratul sens al cuvântului, o vor face!

Un alt consilier liberal , Dan Bontea, a carui sotie este deasemenea de etnie maghiara, a dorit sa isi exprime punctul de vedere legat de evenimentul organizat de primaria Carei:

Am ajuns la Casa de Cultura la ora 16,50 ca sa nu vin totusi chiar la ora fixa la care am fost invitat  dar panglica era deja taiata iar cei prezenti intrau in sala de spectacol. Avand in vedere ca am fost invitat, ma asteptam totusi sa fiu si asteptat pentru motivul pentru care am fost chemat. Impreuna cu colegii mei care au fost pusi in aceiasi situatie ingrata, am fost primiti de Bogdan Georgescu si angajati din subordinea sa. In mod normal nu asa se procedeaza,  sa fi invitat la o anumita ora  la care de fapt evenimentul a fost consumat.  A fost totul premeditat din partea conducerii orasului. Casa de Cultura este o institutie a intregului oras si nu e normal sa fie monopolizata de UDMR si pentru asta sunt foarte revoltat!”

După cum era de asteptat de alfel si cum am şi menţionat  în articolul 25  octombrie 2014-Sărbătoare şi Amăgire,la Carei totul este previzibil din partea  conducerii UDMR Carei  care refuza românilor nu numai simbolurile lor naţionale dar şi distorsionează adevărul consemnat în şedintele de Consiliu Local.

Bine aţi revenit careieni în  oraşul condus  discreţionar  de UDMR.

Daniela Ciută

 

 

comentarii

de marika la 27 October 2014 - 14:54

dansurile au fost frumoase dar au fost aduse din satul lui veres sotul calaretei care primeste proiecte din fonduri europene semnate de sotul de la directia tehnica din primarie,hihihi,ca nici careienii reketye nu mai sunt buni pt secuiul de la udmreu!

de magyar la 27 October 2014 - 15:16

mereti voi cu sloganurile voastre de mari romani si aduceti pe udemeristi la guvernare si la asociatia unirea din carei si cand ati iesit ieri de la biserica de lahrasm ati impartit pungi cu tonta si mita electorala!!!!!
hajra fiuk ca va faceti de mare rasul!!!!

de horty la 27 October 2014 - 21:18

Ez a kibaszas , fiukak ! Nu exista nici un respect intre oameni,deoarece la o inaugurare a unei Case de Cultura de pe teritoriul ROMANIEI sa nu fie invitati si prezenti oficialitatile locale( directori de institutii,consilieri,ONG-uri culturale si sportive), indiferent de etnie.UDMR nu si-a invitat nici aliatii politici(slugile).

de Carei la 27 October 2014 - 22:16

Citesc cu amaraciune ca tocmai cei care isi respecta conditia si principiile sunt atacati dar evident fara a se oferi date exacte sau exemple concrete.Liberalii care se incapataneaza sa ramana liberali,buni cetateni si buni platnici de taxe si impozite,au devenit dusmanii poporului iar la Carei sunt dusmanii conducatorilor udmr care sunt deranjati ca ies la iveala toate murdariile lor financiare din care se adapa saracind populatia locala si asa umilita de primaria care aduce muncitori din alte localitati. a scrie despre ce se discuta la sedintele de consiliu local a devenit un sacrilegiu care nu poate fi iertat de dictatura maghiara a orasului. Stim oricum cine sunt consikierii maghiari care nu multi au scoala si care nu au alta sursa de venit decat veniturile via primarie!

de jajajj la 27 October 2014 - 22:31

nagy az isten allatkertje ocsem :)

de janos la 27 October 2014 - 22:42

si nici nu ati spus ca jeno umbla sa aduce voturile la komunistak si scrie scrisorile pentru ca sa se laude ca aduce banii de la guvernul si face fabrica la baiatul si cumnpara terenurile la el

de janos la 27 October 2014 - 22:44

asociatia de familie primaria carei a mai adus si pe sotia lui consilierul imi de la liceul unde este lajos in consiliul de administratie numai cu liceul facut la seral.

de horty la 28 October 2014 - 08:35

Toata lumea are un trecut pe care doreste sa-l refaca. Jeno cu toata bunavointa plateste pentru greselile din trecut.Si isi va plati datoriile,dar este elegant faptul ca PNL Carei tot una bate din gura in loc sa recunoasca ca in oras se face un lucru bun.PNL sa se uite in jurul lor cu cati oameni a ramas.Sa asteptam viitoarele alegeri,ca nu o aiba nici un consilier daca tot asa continua. Din pacate acesta este adevarul.

de morar la 28 October 2014 - 08:54

uite ca nu toti au un trecut pe care vor sa il refaca.Unii sunt impacati cu viata lor de care nu au a se rusina asa ca nu vorbi in numele meu!
E foarte bine ca cineva bate din gura si are grija de banii orasului si oamenii apreciaza acest fapt care pe voi va deranjeaza.Liberalii care sunt liberali adevarati si nu traseisti,nu au nevoie de contracte cu primaria si deci nu pot fi manipulati ca apoi sa va bucurati voi ca ii aveti la mana cu ceva.Lucrurile bune din oras se fac cu fonduri europene din care jumate se duc la casele din ungaria si la terenuri pt copilasi ca sa li se piarda urma.Aveti curaj faceti public bunurile copiilor si familiei de pe caplenilor ca doar a intrat in primarie ca si coldus,cu casa luata de banca si din septembrie 2008 retinere de 30 la suta pe salar pentru datorii la bugetul de stat de milarde;un fel de lup pus de paza la oi.

de tibi la 28 October 2014 - 08:57

si pe nevasta a bagat imi la primerie ca sa scoate apoi la concurs ceva post de director cum a facut cu ala de la invatamant si sanatate care a adus nevasta la spital dupa ce a ajuns director

de vadim la 28 October 2014 - 14:04

politica pnl carei da roade mai mari decat vreti voi hortistii si deranjeaza!!!
fam ciuta nu traieste din finduri de la primarie si nu cere posturi pentru familie si da…din banii familiei ciuta si ai altor careieni care isi platesc darile se fac fondurile din care vin apoi banii la primariile din tara!
la aceste fonduri nu contribuie pruimarul covaci care are retinere pe salar din 2008 pentru miliardele datorie la bugetul de stat ca doar a fost nevoit sa treaca si casa pe numele altcuiva ca sa nu ramana fara ea si sa o ia bcr carei!
primaru nu are nici un bun pe nume pentru ca nu e in stare sa aiba ceva al lui din munca lui si a arata ce e in stare cand a avut 4 firme si toate au falimentat.acum sectia de scaune are comenzi de la scoli si de la firma unde lucreaza consilerul szabolcs care a comandat 500 de scaune pentru sala de nunti…acolo nu e incompatibilitate? adevarul doare mai rau decat o minciuna si mare necaz aveti pe familia ciuta care are coloana si nu traseieste ca primarii nostri de la un partid la altul in functie de nevoile financiare.
familia ciuta arata ca se poate trai si din munca cinstita si fara contracte cu marrghita si cu livada!
ce bani a adus udmr in oras ca doar din banii romanilor contribuabili sunt toate fondurile si indiferent cine e la primarie tot se aproba fonduri asa ca …pofa be si platit datoriile la primarul care se plimba de 3 ani cu masina fundatiei de promovare a turismului local si la primariul care a umblat pe la politia maghiara ca sa scoate masina si pe soferul cu tigarile fara timbru care facea naveta in ungaria de 2 ani si camerele lui ecsedi inregistrau si toti ati tacut!

de ioana la 28 October 2014 - 14:08

cine va fi deservici in ziua alegerilor la colorati???? careiul are 21100 locuitori si 21200 votanti pe liste si atunci cum sa nu iasa la vot cine vrea primaru si prefectu’?
mai voteaza si scara din mv2 de doua ori la teoretic ca si anul trecut???
mai schimbati pe beka de la doina unde da 50 lej pe vot si pe geza si iancsika de la dogter si baltilor coordonati de fotbalistu soptitor la secu cu acte in regula ca toata lumea stie ce invartiti

de horty la 28 October 2014 - 22:56

Ce teorie afurisita aveti in voi.Dar voi stiti sa faceti si altceva decat sa umblati cu lucruri marunte.Va bagati nasul unde nu va fierbe oala.Sa va vedeti de problemele voastre .Toata lumea fuge si a fugit de voi si de langa voi( Stef,Pinter,Mocanu,Pausan…).Dar ce este drept ,aveti un candidat serios la presedentie in persoana lui Klaus Johanis.Singurul care merita sa fie presedinte.

de werner la 29 October 2014 - 06:27

ai dreptate ca sunt lucruri marunte plecarea oportunistilor care au fost la partid doar pentru interesul personal.
ar trebui sa va bucurati ca ati scapat de concurenta daca e cum ziceti ca au ramas singuri dar se pare ca pentru voi e mare bai ca a ramas presedintele ciuta la care nu aveti ce sa criticati si careienii vad ca minciunile voastre ies afara si raman adevarate tot cele spuse de ciuta!

de tamas la 29 October 2014 - 10:36

ma horty da sefu tau de la gazeta nordvesta stie ca tu apreciezi klaus johanis in buletin decarei????

de FIFIKA la 29 October 2014 - 10:56

IOIIIII CE BESTELITI AU FOST PESEDISTII LA CAREI DE PONTACU SUPARAT CA NUMA 40 DE SUSTINATORI A GASIT LA CARAIU MARE!!!!SI DACA SE UITA SI IN SERTARU DE LA JDECATORIE SA VADA CINE CONDUCE PESEDEU DIN CARAIU MARE!!!! LA CINE AU AJUNSA BANII DE LA BCR MIRCICA TATA?????APOI A UMNBLAT JENO IN TOATE SATELE SA ADUNE VOTURILE LA PESEDISTI DACA CATELANDRII TINERI NU IS IN STARE ATUNCI UMBLA SEFU TULIPANILOR SA ADUNE VOTURI LA PINTACU DUPA CE PANA ACUM ERA MARE BASIST SI AMENINTA TULIUPANII SA NU MERAGA LA REFERENDUM!!!!!
MARE TRASEISTA SI JENIKA A NOSTRU!

de asuajumartinesti la 29 October 2014 - 11:42

mare suparare pe ciuta asta ca e roman neaos si nu puteti sa il cumparati si sa il santajati…….il ameninta govor si kovacs si tot nu se sperie….pana si in biserica il ameninta kovacs pe ciuta si incearca sa convinga lumea sa voteze cu poesedeu ca sa nu piarda ciubuku de la mircsika si cand colo nici macar 50 de pesedisti nu au fost in stare sa scoata pe traseu la pontaku…. da chiar mare suparare aveti pe ciuta ca nu linge talpa la tulipani ca si catelasii din consiliu……ce se aude cu casa din debretin jenika draga ca doar stii ca stim cu cine ai facut lucrarile acolo in perioada cand nu se lucra in centrul careiului si muncitorii se plateau din fonduri europene pentru casute debretine/cat de prosto trebe sa fiii ca sa crezi ca nu stie lumea covacica tatuka.
si mai ai sivecin carian la debretin si ai crezut ca nu se stie ca ai salaru taiat pt datoriile de miliarde si tu faci case prin ungaria si cumperi masini din banii fundatiei de promovare a turismului local…..??
cum aizis la biserica ca nu suporti pe cateii de la pesedei da trebuie sa lingi koru lor ca de acolo vine ciubuku de la mircsika???? si cantina sociala cum lucra ea duminika pe 26 ptr hunor pe banii nostri ca el sa manance la castel….ieugen sau jenika /? ai sarit de un miliard pentru gazeta lui finutu din banii orasului????

de horty la 29 October 2014 - 15:14

Indiferent cine ce vorbeste,JOHANIS este cel mai competent si profesionist dintre toti candidatii la presedentie. Acest lucru il stie toata lumea , chiar si noi maghiarii.

de vlad la 30 October 2014 - 08:53

daca nu exista un paln urbanistic cum sa nu vopseasca fiecare cum vra cladirile din oras.eu propun ca fiecare casa sa fie vopsita in culorile natiei careia apartin ca sa ne identifice mai usor primarii cand baga fluturasi in cutia postala.
romanii sa nu mai plateasca darile in carei pentru ca nu beneficiaza de nimic din sumele platite!

de vito la 30 October 2014 - 11:41

da mai exista?

de sandu la 30 October 2014 - 12:25

stim ca liberalii deranjeaza conducerea orasului care nu poate smangli nestiute fondurile europene….singurii atacati de udmr sunt liberalii ca pe ceilalti ii cumpara cu posturi la neveste sau cu terenuri din domeniul statului…domnu ciuta e prea tare nuca pentru voi si mai ales ziarul care scrie despre primaru care are din 2008 retinere pe salar pentru datoriile de miliarde facuta cand avea firmele de mobila si nu stia decat sa le falimenteze ca pe crasna!
daca pana acum am stat deoparte dupa ce au iesit oportunistii din pnl carei eu acum m-am inscris in acest partid!

de pt oare educatie vito la 30 October 2014 - 12:33

vorbiti de rahatul curatat de jeno cand politia maghiara a prins soferul vicelui si pe nevasta lui cu tighi in vama si care faceau de ani de zile naveta la ungaria cu masina primariei carei?

de erika la 30 October 2014 - 12:45

adica domnu ciuta presedinte la pnl carei are aceiasi firma din 1991 si isi plateste toater taxele la zi si face carte de munca la toti angajatii din 1991 incoace si nu are contracte cu statul sau alte chestii bugetare si tot de el va legati ca nu il puteti santaja probabil.
cei doi sobolani de la primarie care pana la varsta care o au nu au reusit sa faca nimic pe munca lor ci numai cu bani de la primarie sau fonduri europene sunt pe placul vostru? probabil pe placul udmr…. ca oamenii necajuiti din oras indiferent ca sunt maghiari sau romani tot rau o duc!
la primarie se angajeaza numai membrii familiei ca doar se pregateste si locul pentru nevasta lui gindele consilieru si directoru…..

de din pacate la 30 October 2014 - 14:18

Asa se facea si pe vremea lui Bereteanu,Corneanu,Ster
Nimic nou sub so are…nu i asa tov ilor?

de erata la 30 October 2014 - 14:25

Tovarasu’Bereteanu,tovarasu’Corneanu,tovarasa Ster…ca erau f sobri…
so se supara….

de Viorel la 31 October 2014 - 08:05

sa se scrie si de traficul cu mnic mobilier prin vama urziceni de catre varul romica.
de ce la sectia de scaune se lucreaza la negru cu pensionari pentru bani marunti si nu scrie ziarul finutului ca copilasii de primar vand marfa pe la scolile din oras si ca ascund oanmenii de controale prin depozite? cum ati rezolvat cu saracu sandu care si-a taiat mana la circula si nu a avut platite asigurarile ????

de poza la 2 November 2014 - 09:27

ati vazut ce cuminti stateau feciorasii rosii langa vicuta?/apoi cum sa scrie hinu ca romanii nu trebuiesc la hunorul rasist? sa piarda banutii de la primaria caraiana pentru publicitate???/
slugile nu conteaza niciunde dar liberalii careieni sunt importanti pentru ca nu se lasa dusi de minciunile gloatei udemeriste. numai persoanele importante sunt tratate ca atare si sunt atacate..

Lasati un comentariu