Revanşa primarului

• publicat la: 29 octombrie 2014
Revanşa primarului

Vă  supuneam atentiei în data de 6 octombrie,  forfota  declanşată  pentru pregătirile de Ziua Armatei,  pentru aniversarea a 70 de ani de la eliberarea oraşului  dar si 50  de ani de la dezvelirea Monumentului Ostaşului Român, creaţie a sculptorului băimărean Gheza Vida precum  şi dilema edilului legată de acordul pentru utilizarea parcului ca teren expoziţional al tehnicii militare .

Intâlnirile dintre delegatiile din cadrul MApN, prefectură si administratia locală  au avut ca scop organizarea în cele mai bune conditii a acestei sărbători reprezentative pentru poporul  român.

Dacă temerile primarului privind   terminarea în timp util a lucrărilor de reabilitare a Monumentului Ostaşului Român de către Muzeul Judetean Satu Mare nu au fost întemeiate,ansamblul fiind dichisit în ziua de 25 octombrie mai ceva ca o mireasă, nu la fel putem spune despre cele referitoare la amplasarea expoziţiei de tehnică militară în incinta parcului din jurul castelului.

MApN a fost ferm pe pozitie, a constat probabil că acel teren  nu este proprietate privată   şi deci nu este inaccesibil şi astfel, toţi cei care au iesit din case pentru sărbătoarea de la 25 octombrie au beneficiat de demonstraţiile  miliarilor dornici de a-şi pune în valoare cunoştintele acumulate.

La sfârşitul demonstratiilor, trupa de elită a regimentului Mihai Viteazu a oferit o superba   demonstraţie de mânuire a armamentului, abilităţile lor fiind apreciate cu vii aplauze.

Nu a avut succes  primăria Carei nici cu Cimitirul Eroilor români, lăsat de izbelişte  de ani si ani de zile şi despre care am scris prima dată în 6 septembrie 2014.  Constrânsă  să facă lucrări de întretinere,  a crezut că e suficient dacă va coafa pe ici pe colo tuia îmbătrâniţi de vreme şi astfel vor scăpa neobservaţi de ochiul vigilent al urmaşilor eroilor ce s-au jertfit pentru eliberarea teritoriilor patriei noastre.

N-a fost să fie.

Dacă cei doi edili şi city managerul municipiului sunt  încă  conservatori şi nu dispun de niciun fel de cunoştinţe de operare  pe calculator în  era internetului,  nu  înseamnă că lumea stă  pe loc.

Imaginile de pe Buletin de Carei au făcut înconjurul lumii şi deci remarcate  de oricine dorea să afle ştiri din oraşul Carei.

Urmarea a fost  una fericită de această dată: Cimitirul Eroilor din Carei şi-a recăpătat statutul de cimitir de eroi .

Si Monument curăţat şi reabilitat  şi expoziţie militară românească în parcul interzis busturilor personalităţilor româneşti şi Cimitir de Eroi adus la adevăr… a fost poate peste limita suportabilului edilului  care consideră că numai în jurul Monumentului Ostaşului Român  este teritoriu românesc şi deci acolo se pot pune busturi ale personalităţilor româneşti.

Cei care au avut de suferit de pe urma acestui prea plin să îi spunem, au fost din păcate tocmai careienii.

Cred că fiecare dintre delegaţiile sosite din MApn de-a lungul ultimilor ani  au încercat să sugereze degajarea şi punerea în  valoare a ansamblului monumental de la Carei prin renunţarea la arborii de peste 7 m înălţime,  plantaţi acum zeci de ani şi atent intreţinuţi de administratia locală. Cum  se ofilea  unul,  în cel mai scurt timp  era înlocuit cu alt puiet,   din aceiaşi specie.

Aşa se face că la 25 octombrie,  manifestările nu au reuşit să fie văzute de cei care nu se găseau pe platoul din faţa monumentului şi dacă e să redăm cele primite la redacţie de la cititori,   nici măcar nu au putut fi ascultate luările de cuvânt deoarece nu existau suficiente difuzoare pentru marea de oameni prezentă. Cele mai multe plângeri au venit de la persoanele care au găsit loc in zona din faţa bisericii ortodoxe.

Pentru cei peste 220 de copaci tăiaţi în parcul din jurul castelului în anul 2011  a fost suficient un punct de vedere din partea Agentiei de Protectie a Mediului dar in cazul acestor perdele vii de protecţie   a monumentului de privirile trecătorilor,  nu se găseşte  cică  o modalitate legală de tăiere.

Probabil obosit de atâtea prezenţe româneşti,  primarul UDMR al oraşului multietnic Carei  a  uitat  să întâmpine şi să   dea  Bună  Ziua reprezentanţilor Academiei Române,  acad. Emil Burzo şi acad. Marius Porumb, care  cinsteau cu prezenţa domniilor lor, pentru prima oară  Ziua Armatei la Carei.  Şi poate tot pentru prima dată, urmaşul direct al unui sculptor, cinsteşte memoria părintelui la 50 de ani de la dezvelirea celei mai importante lucrari  ale sale de for public. Mă refer la artistul plastic Zoe Vida Porumb, membru al UAP din România, deja cunoscută careienilor şi primarului de la Centenarul Vida din 1 martie 2013.  E de apreciat în mod deosebit şi efortul distinşilor  oaspeţi  de a veni cu o zi în urmă şi de a se deplasa la cimitirele eroilor din Marna,Ianculeşti şi Carei pentru a depune jerbe de flori!

Perioada agitată de campanile electoral   în care ne aflăm,  a făcut ca  cel mai înalt For de Cultură  din România să fie pus  în umbră tocmai de politicienii care se lansează  în fel de fel  de proiecte de îmbunătăţire a calităţii învăţământului şi cercetării, uitand însă să aprecieze  personalităţile în viaţă  care  sunt  tocmai  produsul unui învăţământ de calitate.

Ca si careian, am rămas cu un gust amar  după  gestul de ignorare a merituoaselor personalităţi din mediul academic  sosite la Carei şi despre care nu se poate spune că  nu s-a ştiut că vor sosi atâta timp cât am depus eforturi  pentru ca să fie incluse pe lista celor ce pot depune coroane de flori  în faţa Monumentului Ostaşului Român.

Poate cel  care şi-a luat revanşa  să  fie satisfăcut  de faptele sale.

Daniela Ciută

comentarii

de piedone la 29 octombrie 2014 - 18:27

pe mine mau scarbit doua lucruri sambata la monument noi oameni de rand care nu suntem membri de vreunui partid nu am fost lasati nici sa ne apropiem de domni politicieni in schimb cei adusi din satu mare da .ma scarbit si tinuta eleganta a domnului primar si vice parca jeno era un bulibas iar vicele parca sa imbracat de la piata de vechituri

de horty la 30 octombrie 2014 - 08:23

Articol de 2 bani ca si politica pe care o duceti.Lucruri marunte.

de albert la 30 octombrie 2014 - 08:47

de fapt nici 2 bani nu primesc cei de la redactie de la primarie.Banii mari merg in alte buzunare si normal ca deranjeaza adevarul aruncat in fata!
Nici eu nu am auzit si nu am vazut nimic sambata din tot ce a fost la monument pentru ca tuia aceia nu se taie daca nu su nt buni de facut scaune din ei la sectia pusa pe numele familiei.

de marioara la 30 octombrie 2014 - 08:50

ce frumos se vede cum este ascuns monumentul de tuia….ce nu face pontacu pentru 2 voturi de la udmr..renunta si la monuumentul din carei

de roman la 30 octombrie 2014 - 09:12

dragi maghiari din carei!
cum explicati faptul ca primarul nostru si seful vostru la udmr,face campanie pentru psd pe unde poate si chiar si in satele din jur?
voi cu cine veti vota?
primarul injoseste romanii din carei pentru kelemen hunor ca sa nu taie panglica cu nici un roman de fata iar apoi umbla peste tot ca cu cei doi consilieri pesedisti ca sa faca campanie rosie.
ce fel de presedinte va alegeti voi?
oare viceprimarul cu cine va vota,ca la sediu la fdg nu este niciun afis macar cu johanis????

de horty la 30 octombrie 2014 - 13:34

ptr ” roman”. Aici ai perfecta dreptate.Cu acesti”zgarie nori” , cu Johanis si cu inaugurarea in secret a Casei de cultura! Dar nu sunt de acord cu faptul k nimic nu va convine ceea ce se intampla in oras.

de roman la 30 octombrie 2014 - 15:09

vezi horty ce patesti daca nu intelegi bine romaneste?
ca nu cred ca intentionat denaturezi toate lucrurile ca sa scoti in valoare jalnicul tulipan careian datornic. unde scrie in ziar ca cineva e impotriva a ce se intampla in oras? sper ca nu crezi ca primaru face proiectele si le pune in practica???!!!el nici macar nu stie bine vorbi ca el numnai injura stie si sa bage in buzunar banii din lucrarile din oras. vei vedea tu cum vor fi lucrarile din oras peste 12 luni de zile..daca erai destept te uitati cum are fiecare presedinte prin curtea lui acareturile si apoi ai fi putut trage o concluzie de cit e de capabil fiecare..
adica esti de acord cu bataia de joc la adresa consilierilor romani numai ca sa arate la kelemen ca el e mare ungur dar de ce nu a spus la hunor ca el umbla sa faca campanie la ponta? sau ponta si kelemen sunt pe aceiasi mana si va pacalesc pe voi sa votati cum vor ei ca la voi nu exista optiune personala..voi faceti numai cum va spune popa la biserica si in rest nu aveti voie sa ganditi cu capu vostru si nici sa actionati cum simtiti..sunteti ca o gloata buna de manat si adunat ca alea pe pasune.
cred ca jinduiesti dupa atmosfera de la liberali mai ales acum dupa ce au ramas cei adevarati liberali!

de Rus Ioan la 30 octombrie 2014 - 23:06

In ultimele saptamani nu am mai intervenit pe subiectele
legate de problematica , deja, Carei.
Din doua motive;
Primul, legat de perioada electorala, nu am considerat ca este bine sa
subrogam subiecte sensibile, acestei logici
Al doilea legat de o discutie avuta cu un vechi prieten,
din Carei care m-a sunat dupa interventiile mele anterioare
si mi-a prezentat ,democratic ,si o alta perspectiva ,derivata din dezbaterea
si lupta teribila locala.
Nu am avut perspectiva, bine conturata de D-na
Ciuta si din fotografiile postate, dintr-un ‘orb al gainilor’,
caracteristic , trecatorilor prin Carei.
Ma numar si eu printre ei.
Majoritatea celor care ma cunosc stiu ca am vazut tarile din UE si din afara de
nenumarate ori , datorita specificului jobului meu.

Va marturisesc si sunt sigur ca ati observat si voi,
Ca nu am vazut statui si monumente care sa nu fie puse in valoare prin
managementul de design al spatiului verde ,aferent.
Poate efortul CJ, de a face reparatiile mult asteptate ,doar ale Monumentului Ostasului Roman
de care Municipalitatea s-a derobat,din lipsa de viziune si de consultare a specialistilor
in domeniu, s-a scapat din vedere faptul ca toate aceste eforturi
pot fi acoperite de spatiul verde adiacent.( vedeti pozele )
Vezi si mormintele din Cimitirul Eroilor…
Cum poate fi cineva atata de HAIN incat sa gandeasca o astfel de abordare????
Toate monimentele, statuile,tuturor personalitatolor din Carei,
trebuie, in mod egal ingrijite si puse in valoare.
Nu este atributul unor persoane trecator inditruite cu anumite responsabilitati
sa decida unde , cine si cand merita sa fie pus la loc de onoare.
Exista institutii ale statului, istorici si personalitati cu mai multa ‘scoala’
in domeniu ,pe care noi’ alesii, atoatestiutori’ trebuie sa-i respectam,
si sa actionam asfel incat , cu responsabilitate ,sa dam o sansa tuturor locuitorilor
acestor tinuturi zbuciumate istoric.
Asadar, odata ce campania electorala se termina,nu, si argumentele prietenului meu
din Carei se estompeaza ,la umbra unor copaci banali-Tuia-,(in opinia mea) care ascund istoria, trebuie sa reactionam

Iata de ce am intervenit .Cat conteaza o imagine de ansamblu,..pentru noi,’niste trecatori grabiti’.

I. Rus- consilier judetean

de Horia Mărieș la 31 octombrie 2014 - 03:53

Știam din relatările anterioare, din înregistrările făcute în timpul ședinței, de atitudinea obtuză, încăpățânată, lipsită de argumente logice și neobrăzată a primașului vis-a-vis de amplasarea unui bust al Regelui Ferdinand I în Carei.

Atunci mi-a sărit rău de tot țandăra. Atunci am oferit o porțiune din terenul meu, pe care-l in proprietate privatăam în Carei, pentru amplasarea bustului. Asta fiindcă mie n-are ce să-mi facă, doar să-mi ia caii de la bicicletă, pe terenul meu pot să fac exact ce vreau, pot să amplasez orice vreau. Din păcate, pe terenul respectiv, (deocamdată) amplasarea acestui bust nu este adecvată. Dar cine știe, poate reușesc să-mi extind proprietatea și atunci terenul respectiv va deveni unul adecvat acestui scop. Vom trăi și vom vedea. Până atunci insă, poate că se va rezolva problema. Dar în nici un caz, nu așa cum vor mușchii primarului.

Dacă până acum s-ar putea spune că „am vorbit discuții”, de acum incolo o să vorbim citând din documentele, care, arhivate, vor deveni istorie. Iată ce scrie negru pe alb în procesul-verbal al ședinței despre care se face vorbire in articol:

– Dl. primar: „….mă forțați să spun că rugămintea familiei Károlyi este să nu amplasăm busturi sau statui în curtea castelului. Nu forțați lucruri ce nu e bine să forțați.”

Băi puțoi nesimțit, grof de paie și de balegă de asaujul de sus:

– Pe cine dracu’ interesează rugămintea familiei Karolyi în afară de președintele fundației Francescăi, adică de Kovacs Jeno și in afară de consiliera județeană din partea UDMR, av. Eva Maria Horn de Mărginean, cea care trage toate sforile grofilor Karolyi și Degenfeld prin Carei?

– Știi matale de când se află Castelul Karolyi și Parcul Dendrologic aferent in proprietatea Statului Român, in afara de neagra și nefericita perioadă a ocupației horthyste (15 sept. 1940 – 25 oct. 1944)? Știi sau nu știi? Dacă știi, ce pretenții, ce drepturi ai matale, un primaș trecător, asupra unor imobile aflate in proprietatea Statului Român? Nici unul, mamelucule!

– Știi matale că Micuța Cecurai Eva Maria, cea nevinovată și neprihănită, a vrut la un moment dat să pună labele ei jegoase pe Castel și pe Parc? Există încă martori în viață care mi-au confirmat, recent și fără nici un dubiu acest adevăr. Păi dacă știi, sau dacă știm, de ce nu i-am dat oare până acum un șut serios în dos nesimțitei? Sunteți cumva parteneri de afaceri primașule? Că în fundația Francescăi este cert că sunteți. Te tenta oare și pe dumneata să pui mâna pe Castel, exact așa cum pe Hrebe & fiul i-a tentat să pună mâna pe cele 12.000 hectare de pădure fostă proprietatea a familiei Ghica? De la Hrebe ați învățat rețeta? Atenție puțin: Hrebe va infunda pușcăria. Și le va veni în curând rândul și celor care le-au folosit, sau au vrut să le folosească rețetele.
Făcrost urgent de țigi de la șoferul ăla arestat în Ungaria, să ai ce pipa în lunga perioadă in care vei infunda și mata pârnaia. Justiția este lentă, dar are mâna lungă și va ajunge cândva și la matale, nici o grijă. Sau, cel puțin, eu așa sper.

– Ne ameninți nesimțitule? „Nu forțati lucruri pe care nu este bine să le forțați!”
Păi cine dracu’ se sperie de matale, borțos nenorocit cu pălarie de gábor?

– Cât timp o să o mai ții în brațe pe nepoata de grăjdar, cât timp o să îi mai sufli vânturi în pânzele corăbiei sale: am numit corabie afacerea penală „Asociația Equus”, afacere din care chiar dacă eventual matale te-ai retras, așa cum ai declarat la Radio Transilvania, tot au mai rămas membri 27 de baștani UDMR-iști locali în frunte cu fostul demnitar-primar Beko Tamas. O să mai sifonați mult timp fondurile europene, fiindcă vedem acum, că dupa renovare, i-ai dat pe mână nepoatei de grăjdar Manejul.
Pe ce bază nenicule? După câte știm noi, concesionarea pe 49 de ani pe care i-a facut-o cadou se nuntă prietenei, fostul primaș Beko, s-a referit la ceva grajd, nu la Manejul refăcut pe fonduri europene. Nu-i așa? Greșesc cumva? Demonstrați acest lucru cu acte, cu documente, atât dumneata, primașule Kovacs, cât și nepoata grăjdarului.

Mă opresc aici. Renunt la acest dialog cu surzii care nu știu să scrie încât să fie în strare de o replică. Cu cei care doar inghit la scatoalece și n-au nici măcar atâta sânge în instalație incăt să-l pună pe consilierul personal, pe scribalăul ștefanghiorghist, să-mi răspundă la „injurii”. Vă plâng de milă, pămpălăilor.

Revin la subiect.
Este exclusă amplasarea bustului Ferdinand lângă Monument. Din multe și varii motive.
Pe terenul meu deocamdată nu se poate.
Francescăi, nu-i dorim decât ca Cel de Sus să o odinească in pace acolo unde este, fiindcă nu admite busturi in parcul castelului.
Str. 1 Decembrie 1918, partea de vis-a-vis de Castel este deja ocupată de Petofi, de Kafka, de Sf. Florian.

Mai rămân in discutie niste ampasamente foarte potrivite: in parcarea din fața primăriei renovate, in locul fântănii arteziene, în parcarea din față Judecătoriei Carei, fiindcă Regele Ferdinand I a fost un rege drept, în parcarea din față Zardei. De avut în vedere aceste amplasamente de către culturnicii cei vajnici de la județ.

Na szia haverek.

P.S. Salutăm revenirea pe aceste meleguri online a consilierului judetean Ioan Rus, cel care are coloana vertebrala dreaptă fiindcă nu ezită să-și semneze comentariile. La cât mai multe, la cât mai multe cu subiect și cu predicat și la cât mai pertinente.

Lasati un comentariu