In numele românilor din străinătate. Semnați scrisoarea celor care își iubesc ţara de departe

• publicat la: 4 noiembrie 2014
In numele românilor din străinătate. Semnați scrisoarea celor care își iubesc ţara de departe

Buna tuturor

Daca va regasiti in textul de mai jos sau vreti sa ne sustineti, semnati si voi va rog. Scopul e de a strange suficiente semnaturi ca sa putem sa transmitem acest messaj si prin presa, nu doar prin Facebook si Internet. Merita sa incercam!

Multumesc mult,Irina

–––-

https://www.change.org/p/romani-in-strainatate-semnati-scrisoarea-deschisa-adresata-primului-ministru?recruiter=174894799&utm_campaign=mailto_link&utm_medium=email&utm_source=share_petition

Domnule Prim Ministru, Domnule Ministru de Externe, Domnilor Ambasadori,

Va scriem sa va amintim ca noi, cei din diaspora, suntem si noi romani. Suntem tineri, si suntem multi. Suntem o mare parte a populatiei active a Romaniei si contribuim la economia tarii.

Suntem generatia fara granite. Suntem uniti indiferent ca traim in Marea Britanie, Franta, Noua Zeelanda sau Statele Unite. Suntem uniti cu cei ca noi de acasa din Romania. Alaturi de ei, suntem generatia care nu mai crede in posturile de televiziune cumparate si deservite, sau in beneficiul de scurta durata al unei galeti cu ulei, zahar si faina. Credem in fapte si in modele dovedite, nu in vorbe.

Suntem buni la matematica; putem face calcule simple, cum ar fi numarul de sectii de vot, personal, si stampile necesar in diaspora sau in campusurile de studenti. Suntem buni si la romana, si stim sa recunoastem metaforele si alte figuri de stil menite sa portretizeze in tara o falsa realitate.

Suntem invatati sa ‘plecam capul’ si sa muncim. Nu vrem favoruri. Nu vrem ‘sa ni se dea’. Dar nu toleram ‘sa ni se ia’, pentru ca nu ne are nimeni ‘la mana’.

Suntem motivati sa avem o voce, si am aratat ca avem vointa de a sta ore intregi la coada si de a conduce sute de kilometri pentru a vota. ‘Plecatul in afara’ ne-a calit.

Tinem aproape valorile si credintele din familie de acasa; ele sunt ancora noastra. Ne stim drepturile si avem energia si vointa sa luptam pentru ele. Iar in alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, cu voie sau fara voie, ne-ati incalcat dreptul constitutional si uman de a vota. Il vrem inapoi – este al nostru.

Este datoria Dumneavoastra legala (si morala) de a remedia imediat si drastic aceasta situatie in turul 2 al alegerilor din 16 Noiembrie. Credem ca acest lucru este realizabil pentru un stat European al secolului 21, de exemplu prin urmatoarele masuri:

1. Cresterea semnificativa a numarului si capacitatii sectiilor de votare in toate orasele din diaspora in care cererea a depasit capacitatea de procesare a centrelor. Calcularea capacitatii trebuie sa permita un timp de 1.5-2 minute de persoana (14 ore = 840 min, luand in media 2 minute/ persoana, doar 420 persoane pot vota cu o singura stampila), si sa presupuna ca toti romanii aflati in orasul si zona respectiva se prezinta la alegeri.
2. Cresterea numarului de buletine de vot pentru diaspora, care sa coincida cu estimarile numarului de romani aflati in strainatate ( cel putin 2 Milioane in loc de 600.000)
3. Afisarea pe site-ul fiecarei ambasade a formularului tip de declaratie personala care poate fi completat in avans si adus la sectia de vot pentru alegerile din 16 noiembrie 2014, pentru a grabi procesul de votare.

Suntem dispusi sa ne implicam si sa ajutam Statul Roman in a face aceste mauri posibile, inclusiv prin voluntariat in sectiile de votare. Suntem aici. Dar vrem sa votam.

Irina Haivas, MD
Manager

comentarii

Lasati un comentariu