Primarul propune Capelă mortuară contra Voturi…”Totul stă în alegerea voastră”

• publicat la: 14 noiembrie 2014
Primarul propune Capelă mortuară contra Voturi…”Totul stă în alegerea voastră”

Vineri se încheie campania electorală pentru alegerile prezidentiale din acest an. Din cei 14 candidati,au rămas în cursa electorală primii doi clasaţi în  primul tur din 2 noiembrie 2014, candidatul Victor Ponta,din partea aliantei PSD-UNPR-PC şi Klauss Iohannis,candidatul aliantei ACL.

O campanie agresivă,în care au fost utilizate toate mijloacele pentru a dirija votul  populaţiei  către conducătorul guvernului. Nu s-a făcut abstractie de la absolut nimic în atingerea scopului propus. Nimic nu a fost cruţat. Pentru cei care au o anumită vârstă şi au apucat să asculte relatările bunicilor şi părinţilor despre perioadele de dictatură comunistă,clişeele sunt ceva  déjà vu.

Se vorbeşte doar pe la colturi de presiunile la care  au fost supusi cei care detineau functii de conducere in institutiile statului pentru a semna adeziunea la socialdemocrati dacă doreau să îşi păstreze posturile. Stenogramele de la şedinţa de la judeţ cu toţi directorii şi conducerea PSD,o dovedesc din plin. Nimeni nu a scăpat de tăvălugul socialdemocrat din  judet,deci nici careienii.Unde nu a mers cu vorba bună s-a trecut la ameninţări.

Conform celor declarate de cei care au participat la întrunirea  convocată de primarul Kovacs Eugen în incinta bisericii din Ianculeşti,acesta a tunat şi fulgerat împotriva lor,ameninţând că nu le va fi bine dacă nu votează cu candidatul PSD . S-a ajuns ca să se profite de nevoile,de necesităţile unui sat întreg. S-a ajuns ca  o capelă mortuară să fie obiectul uni troc politic în condiţiile în care sătenii au dreptul la ea. Capela mortuară nu este un favor acordat de primar ci o necesitate a fiecărei comunităţi.

,, …Am avut un proiect pentru ridicarea capelei mortuare, dar l-am sistat şi cred că il şi anulez, datorită delegatului sătesc care nu vine la mine, îmi face dosare şi  reclamatii prin Buletin de Carei. Dacă citiţi ziarul o să credeţi că sunt cel mai mare escroc ce l-a avut Careiul. Minciuni! Părinte, aţi citit Buletin de Carei?

Am venit aici la insistenţele domnului Govor şi i-am adus aici pe consilierii Oneţ şi Ciucoş, care sunt de-ai voştri. Am promis că nu mai vin la Ianculeşti, dar am făcut o excepţie. Dacă nu veţi fi de partea lor, nu veţi avea capelă în Ianculeşti! Totul stă în alegerea voastră! Vă repet încă o dată, parinte! Stiu că aveti înclinaţii liberale prin băiatul dvs. De ce nu veniţi la mine să cereţi ce aveţi nevoie dvs? Toţi preoţii ortodocşi din Carei mă caută şi uitaţi câţi bani primesc.’’

Proiectul constructiei unei capele mortuare in satul Ianculesti a fost aprobat in 30 mai 2013,in varianta cheltuiri de fonduri generoase pe studiu de fezabilitate si documentatii stufoase in conditiile in care a mai existat si o varianta la jumatate de pret datorita voluntariatului satenilor si a unei documentatii preliminare. De ani de zile, Uniunea Europeana (UE) recomanda tarilor membre sa adopte legislatie specifica privind capelele mortuare si obligativitatea utilizarii acestora.

Satul Ianculeşti aparţine de UAT Carei,este trecut in zona A de impozitare,nu are apă curentă  si nici  canalizare,nu are dispensar sau punct sanitar, nu are cămin cultural funcţional şi nici şcoală ( pentru că sunt lăsate de primărie intenţionat în paragină,deoarece nu acceptă iniţiativele   delegatului sătesc de a le renova),are păşune pe  care se construiesc parcări şi fundaţii de clădiri pe care tot sătenii plătesc impozite şi are luciu de apă  împrejmuit de primăria Carei cu sârmă ghimpată ( pe suprafaţa luată tot sătenii plătesc impozite).

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 14 noiembrie 2014 - 06:11

După ce a spus mojiciile astea ín biserică: „Am venit aici la insistenţele domnului Govor şi i-am adus aici pe consilierii Oneţ şi Ciucoş, care sunt de-ai voştri. Am promis că nu mai vin la Ianculeşti, dar am făcut o excepţie. Dacă nu veţi fi de partea lor, nu veţi avea capelă în Ianculeşti!” și altele, primașul Kovács Jenö, Oneț și Ciucoș au fost lăsați să plece de moți fără să aibă geoalele rupte, fără să primească picioare în tur, fără să fie unși cu catran și tăvăliți în pene?

NU POT SĂ CRED!

de Tiberiu Vanca la 14 noiembrie 2014 - 13:46

Iubiţi Ianculeşteni!
Nu-l luaţi în seamă pe „Mortul Viu” de la Carei. Pentru cei care nu ştiţi mandatul lui este atât de beteag încât după soluţia de la Curtea de Apel din Oradea care-l declară „în conflict de interese”,(păcat care este o mare mârşevie, păcat comis în setea lui neostoită de bani) mandatul de primar este în agonie şi va muri, mai sunt acum doar câţiva paşi până când se va pronunţa şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti, şi atunci Kovács își va lua bagjele de la Primărie pentru cuveniţii ani de interdicţie de a ocupa o funcţie publică. Rugaţi-vă lui Dumnezeu să nu crape până atunci, fiindcă este bine să trăiască anii aceia de umilinţă în care să-şi vadă cu proprii ochi „micimea”.
Mai aşteptaţi o vreme în care să vă priveghiaţi persoanele dragi, în propriile lor locuinţe așa cum au făcut românii din moşi strămoşi. Mai este puţin până va fi bine şi vă veți vedea visul împlinit.
Pe Oneț şi pe celălalt lăsaţi-l cu nasul în spatele lui Kovács, care pesemne miroase atât de frumos (voi ştiţi de bună seamă care este spatele acela degajator de miasme) încât nu se mai pot despărţi de el.
Pe preotul domniilor Voastre, care a permis unui intrus venit din altă lege să intre în Sfântul vostru locaş de închinăciune, „Biserica” şi să vă ameninţe. Ruşine! Popă rău ! Ce nu ştii să-ţi aperi Biserica şi care faci sufletele credincioșilor să plângă de paguba pe care trebuie să o suporte printr-un astfel de popă.
Cei din Ianculeşti, cei ce posedă coloană vertebral imposibil de aplecat, ar putea face plângere penală împotriva celui ce va prafonat Biserica „întru păcatul”, de a vă ameninţa, cu scopul de a vă creea temeri şi a vă pretindemsă faceţi acte potrivnice conştiinţei voastre.
Buni Ianculeşteni. Aveți deplina mea stimă.

de moata paraschiva la 14 noiembrie 2014 - 14:10

un preot adevarat primeste in casa domnului pe toti deopotriva daca este preot adevarat! noi suntem mandri de preotul nostru intelept ca ne este mereu alaturi si stie sa fie om asezat si nu certaret!
preotul nu poate inchide usa bisericii nimanui si pentru asta noi il iubim! ce a spus primarul este pacatul lui si rasplata o va primi la timpul cuvenit. nu dati sfaturi daca nu stiti cum traim noi aici!!!!!

de Horia Mărieș la 14 noiembrie 2014 - 15:55

@Tiberiu Vanca la 14 November 2014 – 13:46

Bine punctat.

Si atunci, intreb si eu (să zicem că nu mă pricep la Codul Penal), dacă Govor Mircea, preșul PSD Satu Mare, vice preșul Consiliul Judetean Satu Mare este anchetat de DNA pentru o infractiune similară, în cazul lui Eugen Kovács Jenö, DNA de ce NU SE AUTOSESIZEAZĂ? Este permis să proferezi amenințări la adresa votanților în lăcașul Domnului? Sau lui Kovács Jenö íi este permis orice?

Cei de la DNA Oradea și/sau Satu Mare nu citesc presa locală sătmăreană și pe cea careiană? De ce au reacții întârziate?

http://www.gandul.info/stiri/baronul-mircea-govor-anchetat-de-dna-pentru-coruptie-procurorii-s-au-autosesizat-in-aceasta-dimineata-dupa-ce-gandul-a-publicat-inregistrarea-din-sedinta-psd-unde-se-detalia-aranjarea-alegerilor-13532665

de ianculesti la 14 noiembrie 2014 - 16:14

preotul satului este deasupra oricaror banuieli domnule tiberiu vanca si nu trebuie sa aruncati cu pietre inainte sa cunoasteti omul sau poate ati auzit ca nu a facut in biserica campanie pentru pontac cum au facut altii si deranjeaza???
pai tocmai deaia a venit primaru la biserica si el trebuia sa sara la bataie? noi vrem ca institutiile statului sa isi faca treaba si nu popa sa sara la primar ca nu se cade oricat si-ar dori cei care stau la panda sa puna din nou mana pe pamanturile noastre!

de Horia Mărieș la 14 noiembrie 2014 - 17:34

@moata paraschiva la 14 November 2014 – 14:10

De acord cu Dvs: „Preotul nu poate imchide ușa nimănui și pentru asta noi il iubim!”

Îl asigur de tot respectul meu pe preotul bisericii din Ianculești așa cum ii asigur de tot respectul meu pe toți cețătenii ce domiciliază în satul Inculești. Cred că aș fi ultimul, așa cum deja am demonstrat-o cu vârf și îndesat prin textele mele publicate în BdeC, care ar fi putea fi bănuit de lipsă de respect sau de lipsă de simpatie față de ianculeșteni.

„Oricine poate intra in biserică și oricine se poate închina Domnului.”

Dar nu orice neica-nimeni, nu oricare rău intenționat, mincinos, farsor, escroc, așa cum este primașul, are voie să „predice” in casa Domnului, mai ales în scopuri electorale. Eu unul, cu astfel de „reprezentații teatrale” ilegale nu o să fiu niciodată de acord.

Nici o grijă, nici distinsul domn Tiberiu Vanca și nici eu, n-avem de gând să vă dăm, dumneavoastră, ianculeștenilor, nici un fel de sfaturi fiindcă sunteți majori, oameni așezați la casele lor și cu scaun la cap.

Dar nici acest lucru nu inseamnă că nu putem scrie texte, credem noi, bine intenționate și care se referă direct sau indirect la dumnevoastră la ianculeșteni și prin care arătăm că „ne pasă” de soarta Dvs., chiar dacă n-am călcat niciodată prin Ianculești (cazul meu). Dacă cumva acest lucru v-a supărat sau v-a jignit, v-a zgândărit mândria și orgoliul propriu, eu unul îmi cer cu cea mai mare umilință posibilă, mii de scuze. Dar, chiar dacă fac acest lucru acum, nici acesta nu mă va împiedica, niciodată, ca atunci când voi avea ceva cu miez de spus/scris despre Ianculești, să-l aștern pe hârtie. Fiindcă eu îmi asum întotdeauna responsabilitatea celor scrise, semnez întotdeauna, nu mă ascund niciodată sub poalele unei moațe Paraschiva”.

Voi uza, atât timp cât voi dori acest lucru, de dreptul meu constituțional la „libera exprimare”.

Vă doresc numai cele bune, să vă meargă toate cele de minune și să ne iubim ca frații! Sănătate și virtute.

de moata paraschiva la 14 noiembrie 2014 - 18:24

sub poalele mele nu aveti cum sa va ascundeti si va credeam om mai serios si asezat la casa lui nu unu la care ii sta capu la poalele moatelor din ianculesti!!!

de careian la 15 noiembrie 2014 - 13:28

mare disperare la covacica daca in fiecare numar de la ziarul finului alcohoolic isi indeamna votantii spre pontacu numai din cauza liberalilor careieni… de parca maghiarii din carei ar fi o turma fara creier care voteaza doar ce spune coldusu careiului cu casa in ungaria din lucrarile din oras din fonduri europene…

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2014 - 13:56

@moata paraschiva la 14 November 2014 – 18:24

Este în regulă, Domnule, Doamnă, este așa cum ziceți intelighenția Dvs.
Nu sunt de loc un om serios, imi stă gândul numai la poalele moațelor.
V-ați gândit mult pentru ca să scrieți o enormitate (prostie) ca asta, stimabilă Moață Paraschiva?
N-ați pățit nimic, nu v-a plesnit nici o vână in creier după acest efort intelectual? Mă mir.

de popa la 16 noiembrie 2014 - 10:04

un preot adevarat nu facea ce au facut cei 200 reprezentani ai bor la carei si nici nu le e rusine..

de nelu la 16 noiembrie 2014 - 10:17

fiecare cu steaua lui..

de Tiberiu Vanca la 16 noiembrie 2014 - 20:10

Mulţumesc că m-aţi luat în seamă. O precizare Biserica este Casa Domnului, pentru închinare şi rugăciune şi nu pentru mâşăvii politice. Am în vedere că autorităţile ecleziastice au spus cândva că Biserica nu trebuie să se amestece în astfel de mizerii pământeşti. Nu uitaţi iubiţi Ianculeşteni, că IIsus Cristos a scos negustorii din Templu cu biciul. Ceea ce a făcut Kovács a fost negustorie politică: „Dacă nu votaţi nu vă dau fonduri!” Preotul trebuia să-i spună negustorului Kovács să-şi amâne demersul până la ieșirea din Biserică, şi acolo putea chiar să joace barbut cu el.
Domniile Voastre Iubiţi Ianculeşteni nu aveți „Preot”, aveți un simplu „Popă” care popă fiind nu le are complet pe alea cu Dumnezeu şi cu IIsus Cristos, fiindcă dacă ar fi fost „Preot” ar fi procedat precum IIsus Cristos în templu.
Un mare scriitor român „Panait Istrate” a scris „Nu poţi ajuta pe cei ce nu vor să fie ajutaţi!”. Domniile Voastre dovediţi că nu doriţi să fiţi ajutaţi, şi ar trebui ca cei care au ridicat voce pentru statutul vostru nu prea iubit de autoritatea UDMR-istă Carei, să pună armele jos şi să vă lase pe „Duhul” Paraschivei, sau Paraschivului care dă cu piatra în cei ce vor să vă apere colectivitatea. Nu uitaŢI anul’40, nu uitaţi că v-au alungat nu-i uitaţi pe Ianculeştenii ce au trebuit să se nască în cele judeţe libere în acei ani. Nu uitaţi că aţi fost primiţi cu braţele deschise, nu uitaţi că sunteţi oricum ai lor şi vor să vă ajute.
Mă simt legat de Ianculeşti pentru că aici s-a născut şi format bunul meu coleg şi prieten,Mateş Avram al cărei fotografie a găsiţi pe pagina mea de Facebook, el a plecat la Domnul, odată cu terminarea liceului. Dacă voi l-aţi uitat nu l-am uitat nici eu şi nici colegii cu care a împărţit băncile şcolii. Dacă transmit mesaje către Ianculeşteni o fac pentru că așa îmi dictează memoria lui.

de motii la 16 noiembrie 2014 - 20:22

e usor a vorbi din departare cand nu ai stiinta despre cum se traieste la ianculesti!
poate ca nu ati citit in presa ca la toate venirile de la carei a episcopului iustin este invitat de onoare presedintele uddmr carei care este si primarul kovacs si care poate sopti la urechea episcopului schimbarea lui din aceasta parohie..preotul sta cu frica in san ca a ajuns un presedinte de udmr sa stea de-a dreapta episcopului! asa se traieste la ianculesti unde suntem terorizati de udemeristii care ne iau lacul si pasunea si dreptul la conditii decente de traiu! preotul nostru nu a facut in biserica politica la slujbe cum au facut cei de la carei de pe strada doina si la satmar si la teghea! e om cu carte si a fost mereu langa noi.langa primar sta si prefectul satmarean nu numai iustin episcopul si apoi ce sa mai asteptam noi romanii moti din ianculesti cu asa intelegeri diavolesti la judet!

de mucalit la 16 noiembrie 2014 - 20:33

bine ma,da nu voi l-ati votat? si nu ai vostri fac pact cu el?nu ai vostri sint cozile de topor?de ce va mai plingeti?rabdati rabdati ca asta meritati

de nemucalit la 16 noiembrie 2014 - 20:44

ma mucalitule zici ca ai fi finul primarului artist la dezinformari tip securistic cum a invatat de la securistul fotbalist cand dadea cu subsemnatul ca sa plece prin america!!!
tine minte ca 2 voturi a avut jena in ianculesti!!! si alea prea multyeee

de Horia Mărieș la 16 noiembrie 2014 - 20:48

@motii la 16 November 2014 – 20:22

Cu tot regretul dar cu tot respectul, trebuie să vă spun direct în față că așa o să și trăiți, exact cum ați descris dvs situația actuală, cea în care Kovacs vă pune cizma mereu pe grumaz, dacă o sa fiți lipsiți de curaj, de demnitate, de intelepciune, fără să știți ce vreți și fără să luptați pentru ce vreți și dacă o sa stați mereu cu șira spinării frântă, plecată.

Cine știe, poate că dacă judecati așa cum rezultă din comentariul dvs., (deși eu inca mai sper că dvs sunteți doar o voce, o opinie, o gândire singulară), atunci vă meritați din plin soarta!

de apostol la 17 noiembrie 2014 - 10:46

„fara plata ati primit fara plata sa dati”
caci vrednici veti fi de lucrarea pe care Domnul o va face prin voi

de viorel la 17 noiembrie 2014 - 11:02

la carei a castigat iohannis cu peste 4 MII DE VOTURI diferenta fata de pesedistii lui kovacs care a lins koru lui govorika!!!!!!
maghiarii au dat votul la liberalii lui ciuta si nu la pesedistii lui kovacs!!!
‘cine ma-sa e govor”??? parca asa era in stenograme intrebarea catre iohanis , seda mircsika?

de afurisitul la 17 noiembrie 2014 - 11:23

oricum pentru mine popii si -au
dat arama pe fata…nu stiu cind voi mai calca pe la biserica…
nu stiu

de apostol la 17 noiembrie 2014 - 11:58

nici o paguba..biserica nu are nevoie de oameni nehotarati

de pilda la 17 noiembrie 2014 - 12:00

si pentru mine pesedeul satmarean si-a data arama pe fata cand a daramat manastirea de la scariosara unde satenii au investiti munca si credinta …nu stiu cand vor reusi sa isi spele rusinea faptelor lor…nu stiu

de ateu la 17 noiembrie 2014 - 12:49

dar pastorul bun nu trebuie sa aiba grija de oaia ratacita?sau totul e doar vb-rie?

de baloon la 17 noiembrie 2014 - 12:53

vezi ca ai uitat sa lingi dimineata dosu ateu a lui jeno si lajos amicii lui govor ce se afla pe la oradia mare astazi…
IOHANNIS PRESEDINTE si fara implicarea fdg carei rusinea svabilor!
fdg carei nu a avut in toata campania nici un afis cu iohanis de frica lui kovacs si keizer votanti psdisti!
ar fi timpul schimbarii si pe la voi babalici libidinosi si oportunisti!

de Tiberiu Vanca la 18 noiembrie 2014 - 16:04

Răspuns la ianculeştean (14 XI 2014 ora 16,14) care pune în pagină că : … „preotul satului este deasupra oricăror bănuieli domnule tiberiu vanca (folosesc ortografia ianculeşteanului care nu le are pe alea cu literele mari) şi nu trebuie să aruncaţi cu pietre înainte de a cunoaşte omul!” Admonestarea cu toate că este superficială este binevenită, drept care îmi inspiră punerea în pagină a unui:
DISCURS DESPRE POPI
Conducătorul unei mari Biserici Creştine, îl numesc pe mai marele peste Biserica Anglicană, Biserică căreia îi sunt arondaţi 80.000.000 de creştini, şi-a exprimat în public îndoiala privind existenţa lui Dumnezeu (vezi Oficiosul Mitropoliei Ortodoxe din Chişinău – Basarabia). Precum El o mulţime de pretinşi preoţi, mai exact popi, din întreg creștinismul (vezi ortodoxismul, catolicismul, neoprotestantismul, luteranismul, calvinismul evanghelismul şi altele) manifestă aceeaşi îndoială fără să o mărturisească-.
După modesta noastră părere, clerul în covârşitoarea sa majoritate, nu le prea are pe alea cu „Dumnezeu”, respectiv nu prea cred în el, însă pentru că îndeletnicirea clericală este o profesie bănoasă, ei în loc să se dedice disiminării „Cuvântului Domnului” exercită un forte bănos comerț, comerț al cărui obiect este „Dumnezeu” folosindu-se de acesta precum şi de miturile ce derivă din dogma creştină, Biblie, Evanghelii, şi altele.
Din înțelepciunea populară română desprind:
„Să nu faci ce face „Popa””. Zicere înțeleapta care scoate în relief oamenii popi, faptul că aceştia sunt capabili de toate mizeriile omeneşti, mizerii cărora potrivit pedantismului creştin în faţa altarelor li se zic păcate.
Să nu uităm că personajele umplute cu ridicol, în umorul popular sunt: poliţiştii; popii; oltenii; ardelenii, etc. adică comportament lipsit de moralitate şi încărcat de, păcate şi alte fără de legi.
Să nu-l uităm pe marele Petre Dulfu, scriitor, care ne prezintă ridicolul popesc în registre antologice.
Să nu-l uităm pe „Păcală” care s-a insinuat într-un sac pe care popa, din poveste , s-a chibzuit să-l transporte peste un curs de apă. : „Saltă sacul sus! Părinte! Că se udă Evanghelia!”
Să nu-l uităm apoi pe Ion Creangă, scriitor de formaţiune teologică care în suita sa prozodică „Poveşti corosive” în povestioara -Povestea pulii!” Ne prezintă un popă futut în cur după toate legile artei.”
Pentru intrarea în temă a Domniei Voastre inculeşteanul ce-şi consideră ultragiat popa, precizez că „Povestea corosivă” cu proza -Povestea Pulii_ am publicat-o pe pagina noastră de Facebook, în 7 iulie 2014.
Îl rog pe ianculeşteanul revoltat să fie atent la „ajunul Bobotezei. Îi va intra în casă „Popa”, după el omul cel bun din Ianculeşti, care îi va trage o hăulită cu în „Iordan botezându-te…”, apoi va primi peşcheşul de la gaza primitoare, şi cu dexteritatea profesională caracteristică profesiei îi va vârâ sub sutană, fără să zică „Mulţumesc” şi fără a elibera actul garant că suma încasată va intra în regim de contabilizare!” Nărav ce poartă conotaţia unui furt.Iar după ce-l va asista pe „Popă” prăduindu-i bani să-mi scrie. Rămân deschis pentru Domnia SA, mai am cunoştinţă şi despre alte savuroase comportamente popeşti.
Stimat conviv al meu , ianculeşteanul de la ora 16,14 (14 nov.a.c) aveţi perfectă dreptate, autorul acestor rânduri nu cunoaşte omul „Popă din Ianculeşti” cel ce a deschis probabil poarta împărătească a altarului pentru ca din faţa acesteia în sfânta Biserică locală să vorbească negustorul Kovács Eugen, dar vă asigur că cunosc, până la saturaţie specia din care face parte.

de Respect Tiberiu Vanca la 18 noiembrie 2014 - 16:43

Respect d-le Tiberiu Vanca !

de Nicolas Filimon la 26 noiembrie 2014 - 10:15

Ce naste din pisica ,soareci maninca…

de capelan la 26 noiembrie 2014 - 10:28

Capela va fi realizata cu sprijinul consilierului.

Lasati un comentariu