Şi FDG Carei îl susţine pe Klaus Iohannis,candidatul ACL

• publicat la: 10 noiembrie 2014
Şi FDG Carei îl susţine pe Klaus Iohannis,candidatul ACL

Vineri, 7 noiembrie, la o conferință de presă desfășurată la sediul ACL, președintele și vicepreședintele Organizației Județene a Forumului Democrat German (FDG) Satu Mare, Ioan Leitner, respectiv Ștefan Reisler, au declarat că FDG-ul îl susține pe Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie.
„Noi considerăm că un președinte este persoana care reprezintă țara atât în interior cât și în străinătate. Noi îl cunoaștem pe domnul Iohannis de 15 ani. Este un om onest, respectat atât în țară cât și în străinătate. Facem un apel tuturor oamenilor buni să meargă la vot, să avem un președinte bun”, a declarat Leitner.
În luarea de cuvânt, vicepreședintele FDG Satu Mare, Ștefan Reisler, a declarat că FDG îl susține pe Klaus Iohannis, pe fostul președinte al formațiunii politice „pentru calitățile sale și pentru că a făcut multe lucruri bune”.
Leitner a subliniat faptul că în prezent, FDG are în județ șapte primari, șapte viceprimari și peste 50 de aleși locali. În ceea ce privește etnicii germani din județ, numărul acestora se ridică la 5.130.
Contactat telefonic,presedintele FDG Carei,consilierul local Muller Ioan,a declarat că şi organizatia FDG Carei îl sustine  in turul doi al alegerilor prezidenţiale pe Klaus Iohannis.

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 22 noiembrie 2014 - 18:39

Așa cum putem citi in ziarul local online de limbă maghiară, într-un articol nesemnat (“Egyetlen „bűnük” a származásuk” – “Singurul lor “păcat” este originea”), mâine, duminică 23 noiembrie a.c., la Berveni, la ora 11, in cadrul slujbei religioase ce se va oficia de către pastorul reformat Kátai Tibor enoriașii își vor aduce aminte de cei care au fost deportați acum 70 de ani, in luna noiembrie 1944.

Despre calvarul celor deportați va vorbi universitarul-istoric Végh Balázs Béla.
Ceremonia se va incheia cu depunerea unor coroane cu flori.

Imi plec fruntea cu respect și cu pioșie în memoria tuturor sașilor, maghiarilor și românilor de pe meleagurile sătmărene care au avut atât de mult de suferit datorită deportării, în anii de după cel de al doilea război mondial.

Nu sunt istoric. Dar citesc. Pentru ca să incerc să aflu adevărul.

Citesc de exemplu memoriile olografe al celui mai bun prieten al bunicului meu, distinsul domn Hettig Pál, cel care a fost deportat îcepând cu ziua de 11 ianuarie 1945 din Tășnad, la muncă forțată intr-o mină de antracit din bazinul Domnasului. S-a întors din calvarul deportării bolnav, cu vederea extrem de slăbită, după ce s-a accidentat la o mână, fierăstrăul mecanic tăindu-i vârfurile degetelor de la o mână, in primăvara anului 1946, cu primul transport al celor ce-si pierdusera capacitatea de muncă.
Am mai citit și alte surse bibliografice legate de subiect. Am citit până și cele două volume, intitulate “A szarmári svábok deportálásának története” autor Boros Ernő. (Ciudat, și realizez acest lucru abia acum, în cele două volume, autorul n-a consacrat un capitol aparte deportaților din Berveni – Böevely. Oare de ce?)

https://www.buletindecarei.ro/2013/10/recenzia-unei-carti-iar-ca-bonus-o-demistificare.html

In articolul citat mai sus,Végh Balázs Béla scrie la un moment dat: “…. a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre …Május elején a csoport Erdélyben járt….Meglátogatták a Szatmár megyei Csanálost, Csomaközt, Mezőfényt, Nagykárolyt és Szatmárnémetit, ahonnan 1944 őszén a román hatóságok sváb és magyar civilek ezreit hurcolták internáló táborokba.”

Au importanță aceste cuvinte? Păi au, fiindcă ele falsifică și nu pentru prima oară, in modul cel mai josnic și tendențios, istoria.

Pseudoistoricul Végh Balázs Béla nu citește nici măcar textul la care se face referire in articol, și anume “Benkő Levente: Lüget–Földvár. A második világháborús fogolytáborok történetéhez” apărut in Művelődés közművelődési folyóirat – Kolozsvár, adică în Művelődés revistă de sociologia culturii – Cluj unde se scrie clar că:

“[1944. november 11-én a szovjetek kiutasították Észak-Erdélybõl a román közigazgatást – B. L.]”.

Pe scurt și ca să nu mai lungesc vorba, Végh Balázs Béla n-a băgat nici până acum la căpățână, oricât de universitar si de istoric ar fi, că nu autoritățile române au fost cele care i-au deportat pe sașii, pe maghiarii și chiar pe unii români din ținuturile sătmărene ci autoritățile sovietice, fiindcă în noiembrie 1944 in Ardealul de Nord, administrația era una pur sovietică, una “de ocupație”, autorităților române rămânându-le in grijă doar căile ferate și (parcă) poșta și telcomunicațiile.

Dar de unde nu este minte, nici Dumnezeu nu poate cere.

Pe de altă parte, până și tinerii jurnaliști cum este de exemplu M.T.R., ar face bine dacă ar fi mai atenți la ce scriu prin gazetele lor, chiar dacă îi citează pe alții, fiindcă dacă vor scrie numaimprostii și neadevăruri tendențioase, se vor descalifica singuri.
Nu degeaba spunea Lenin: “Învățați, învățați, învățați!”.

În rest, sunt de acord cu afirmația din articol și anume că adevărul istoric, inclusiv cel legat de deportări, trebuie cunoscut și de tinerele generații, tocmai pentru ca astfel de atrocități să nu se mai întâmple niciodată, pe acest Pământ.

Și evident, nici ca cele de la Ip, Trăznea, Ianculești, etc. De luat aminte!

de Horia Mărieș la 22 noiembrie 2014 - 19:08

Erată: evident, mai sus, în loc de sașii sătmăreni, trebuie să se citească “șvabii sătmăreni”.
Îmi cer scuze.

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2014 - 07:18

PS.

Nu mă aștept să-și ceară scuze nici Végh sau cine o fi fost nefericitul care a scris textul ăla în care a greșit, voit, nația administrației, nici tănarul ochelarist din poză. Ei nu le au oricum pe astea cu scuzele și cu bunul simț.

Lasati un comentariu