Comemorare Herman Ottó

• publicat la: 5 decembrie 2014
Comemorare Herman Ottó

Conferinţa internaţională cu ocazia împlinirii 100 de ani de la moartea lui Herman Ottó (1835-1924), zoolog, ornitolog, ichnitolog, arachnolog, etnograf, arheolog, om politic, supranumit şi „părintele păsărilor”. Membru fondator al Asociaţiei Etnografică Maghiară (1889) şi a Centrului Ornitologic Maghiar. A luat parte la cercetări zoologice în centrul şi estul Europei, dar şi în Scandinavia. A organizat în 1891 al II. Congres Internaţional de Ornitologie la Budapesta. Autor a 15 de cărţi şi peste 1100 de articole, publicaţii.

La sfârşitul secolului al XIX-lea a efectuat cercetări arheologice, botanice, zoologice, ornitologice în Comitatul Sătmar, în Valea Ierului şi în Mlaştina Ecedea, fiind între ultimele cercetări care au văzut cea mai mare mlaştină din centrul şi estul Europei înainte de asanare.

Începând din a doua jumătatea a secolului XX. o serie de instituţii publice ca Muzeul Herman Ottó Miskolc, (1953), Gimnaziul Herman Ottó din Miskolc, asociaţii culturale, o pesteră, un lac, străzi din oraşe diferite îi poartă numele.

În anul 2014 chiar la 100 de ani de la trecerea lui în nefiinţă a fost distins postumus cu distincţia de cetăţean de onoare a oraşului Miskolc.

Program

6 decembrie 2014

10:00-13:00 Castelul Károlyi

Hágó Attila Nándor (argeolog, MJSM – secţia Muzeele Carei şi Tăşnad): Cuvânt de deschidere.

dr. Tóth Arnold (etnograf, director adjunct, Muzeul Herman Ottó, Miskolc, Ungaria): Herman Ottó şi etnografia.

Zoltán-Borzován Eszter (etnograf, Mátészalka): Persoane „cu puteri supranaturale” în Nagyecsed şi în împrejurimi.

dr. Végh Balázs Béla (profesor universitar, UBB Satu-Mare): Hermann Ottó Börvelyben.

dr. Németi János (arheolog): Herman Ottó şi arheologia. Cercetările arheologice lui Herman Ottó în împrejurimile Berveniului.

dr. Karácsonyi Károly (botanist, Carei-Ravensburg): Syrrhaptes paradoxus în comitatul Sătmar. O specie rară dee pasăre în scrisorile lui Herman Ottó.

15:00 Dezvelirea plăcii comemorative (creaţia artistului Biró Lajos, Mátészalka, Ungaria) a lui Herman Ottó, în curtea parohiei reformate de la Berveni.

Cuvânt de salut: dr. Végh Balázs Béla, dr. Tóth Arnold.

Organizator: Parohia Reformată Berveni, în colaborare cu Primăria Municipiului Carei şi Muzeul Municipal Carei.

Lasati un comentariu