PSD, PNL, PMP, Macovei şi Tăriceanu au încălcat legea finanţării partidelor

• publicat la: 29 ianuarie 2015
PSD, PNL, PMP, Macovei şi Tăriceanu au încălcat legea finanţării partidelor

Autoritatea Electorală Permanentă a dat publicităţii rapoartele de control al finanţării campaniei prezidenţiale de anul trecut.
PMP, PSD, PNL, PER, Călin Popescu Tăriceanu şi Monica Macovei au încălcat legea finanţării partidelor la alegerile prezidențiale, se arată în raport, citat de Mediafax.

Astfel, în urma controlului, inspectorii AEP au constatat că Partidul Mişcarea Populară a încălcat legea în sensul că pe materialele de propagandă electorală nu au fost imprimate denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat şi denumirea operatorului economic care le-a realizat. PMP, partid al cărui candidat a fost Elena Udrea, a fost sancţionat cu amendă, conform legii, între 5.000 lei şi 25.000 lei.

Și Alianţa Creştin Liberală PNL-PDL a încălcat aceleași prevederi legale, aceeași sancțiune fiind aplicată Partidului Naţional Liberal. Din partea ACL, candidatul la prezidenţiale a fost Klaus Iohannis, actualul preşedinte al României.

Candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu a fost, de asemenea, sancționat pentru nerespectarea acelorași prevederi.

Monica Macovei a încălcat prevederea potrivit căreia „cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora – candidaţi independenţi, partide politice sau alianţe politice ori electorale”, arată Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donaţiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale. Conform sursei citate, un alt articol de lege încălcat de Macovei priveşte faptul că la primirea donaţiei era obligatorie verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia. Europarlamentarul a fost sancţionat cu amendă între 5.000 lei şi 25.000 lei şi cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul încălcării legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale.

Conform AEP, Alianţa PSD-UNPR-PC, care l-a susținut pe Victor Ponta, a încălcat prevederile ce obligă la imprimarea pe materialele de propagandă a denumirii partidului care le-a comandat, dar şi a operatorului care le-a realizat. Alianța se mai face vinovată și de încălcarea articolului care stabileşte declararea donaţiilor din campania electorală şi obligaţia de a cheltui aceste sume doar după comunicarea acestora la AEP.

Mai mult, potrivit sursei citate, Alianţa PSD-UNPR-PC nu a respectat, prin mandatarul financiar, condiţia conform căreia acesta „organizează evidenţa veniturilor primite pentru campania electorală, a transferurilor altor fonduri provenite din veniturile obţinute în afara perioadei electorale şi a cheltuielilor efectuate pentru campania electorală”.

PSD a fost sancţionat cu amendă între 5.000 lei şi 25.000 lei şi cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul contravenţiilor.

Partidul Ecologist Român a fost și el sancționat cu amendă şi confiscarea sumelor obţinute în afara condiţiilor impuse de legea finanţării partidelor politice.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de dimitriu radu mihai la 30 ianuarie 2015 - 06:44

vad ca OBICTIVITATEA dumneavoastre are de suferit ,pentru ca atunci cand Ponta greseste sau guvernul nu face ceace ati dori cei din MARELE PNL stiti sa iesiti si sa CRITICATI si inca cum.Dar cand sunt evnimente precum Videanu care a incercat sa se ascunda sub plapuna PNL sau Udrea nici macar ca Evenimentul Zilei acolo un articol in josul paganii parca ar fi un eveniment banal.Unde va este obiectivitatea si curajul de a spune adevarul sau au disparut,pacat pentru ca acest format de stiri il citesc in fiecare dimineata

de Horia Mărieș la 30 ianuarie 2015 - 07:01

@dimitriu radu mihai la 30 January 2015 – 06:44

Pentru completarea lacunelor ce apar în informarea Dvs, puteți citi și pe alături de acest așa numit de Dvs: ” format de știri”.

Ca de exemplu:

http://www.buletindecarei.ro/2015/01/convocare-sedinta-consiliu-local-carei.html#comment-43108

Dar nu este obligatoriu să faceți efortul ăsta.

de Buletin de Carei la 30 ianuarie 2015 - 08:35

In atentia domnului Dimitriu.
Pentru corecta informare a domniei voastre, ce poate fi verificata spre deosebire de afirmatii fara acoperire, Buletin de Carei este îşi duce existenţa din fonduri private şi prin muncă de voluntariat, fara susţinere financiară de la vreun partid. Fiind o publicaţie locală, am considerat că e de interes să ne ocupăm de cheltuirea banului public de către administraţia locală în principal şi apoi de alte subiecte legate de politică la nivel naţional. Ca plătitor onest de taxe şi impozite, suntem interesaţi de soarta sumelor plătite, de modul cum administraţia locală consideră că împarte aceste sume. De asemenea, suntem curioşi de ce primăria nu mediatizează concursurile ce le organizează pentru posturile din primărie şi de ce plăteşte lucrări în avans la firmele de construcţii cu care colaborează pentru lucrări de execuţie a unor obiective din oraş.
Vă supunem atenţiei câteva din materialele pe care credem că aţi omis să le lecturaţi.
http://www.buletindecarei.ro/2014/05/primaria-apeleaza-la-fondul-de-rezerva-bugetara-si-propune-6-000-euro-pentru-un-film-de-30-de-minute.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/12/bani-publici-cu-dedicatie-de-la-primaria-carei-ca-de-la-nas-la-fin.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/09/soferul-primarilor-udmr-careiarestat-in-ungaria-pentru-trafic-de-tigari.html
http://www.buletindecarei.ro/2014/11/bustul-regelui-ferdinand-intre-nu-fortati-si-existenta-unui-perimetru-al-busturilor-romanesti-autorulignorat.html

http://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-a-achitat-lucrari-din-zona-monumentului-cu-18-zile-mai-devreme-decat-le-a-receptionat.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/12/apa-geotermala-exploatata-ilegal-in-carei-anrm-nu-isi-protejeaza-resursele.html

http://www.buletindecarei.ro/2013/07/cum-tranteste-legea-501991-si-oug-342013-primaria-carei.html

de stefi la 30 ianuarie 2015 - 10:37

pe cine intereseaza bordurile lui videanu si carnatii lui udreasa cand avem noi aici carnatarii nostri de care ne distram mai ceva ca la urzica!
fotbalistu a dat in mintea adolescentilor indragostiti si cerseste atentie ca sa nu se stie de trocurile de la ponyvas si de moara pierduta la fel ca si cofetaria si echipa de futbol; nu ne curg lavrimi de crocodil ca avem un primar cu retinere pe salar care nu plateste nici un leut la bugetul local ca nu are dupa ce; falit si cu sofer retinut de politia magyara ca a noastra e cu el..nu ne scrieti cati banuti or facut din pavajele proaste puse pe jos in oras ??/

Lasati un comentariu