Laszlo Tokes îl atacă pe la Klaus Iohannis pe tema autonomiei. În municipiul Carei, reprezentanţii UDMR interzic busturi româneşti în parcurile oraşului!

• publicat la: 30 March 2015
Laszlo Tokes îl atacă pe la Klaus Iohannis pe tema autonomiei. În municipiul  Carei, reprezentanţii UDMR interzic busturi româneşti în parcurile oraşului!

„Ministerul român al administrației și internelor a postat în data de 23 martie pe propria pagină de internet așa-zisa Strategie Națională de Ordine Publică 2015-2020 sub forma unui proiect supus dezbaterii publice conform legii. (…) După ce va fi adoptată de cabinet, strategia respectivă va deveni literă de lege ce stipulează că „dinamica fenomenului infracțional rămâne o amenințare permanentă asupra climatului de siguranță și bunăstării cetățenilor, prin posibile amenințări precum: manifestări de rasism, xenofobie, extremism și alte forme de intoleranță, având drept scop obținerea autonomiei unor zone/regiuni pe criterii etnice!”. Mai pe șleau, documentul spune că reprezintă pericol pentru siguranța publică solicitarea autonomiei de către comunitățile etnice. Este de-a dreptul revoltător să asociezi noțiuni ca rasism, xenofobie, extremism, intoleranță cu cel al autonomiei, așa cum procedează ministerul afacerilor interne”, a afirmat Laszlo Tokes, citat de Agerpres.

Europarlamentarul critică și Serviciul Român de Informații și faptul că președintele Klaus Iohannis și-a manifestat „sprijinul moral și politic față de această organizație”.

„Președintele Klaus Iohannis, ales și de către maghiarii din România, și-a manifestat sprijinul moral și politic față de această organizație, al cărui fost director s-a pronunțat și el împotriva demersurilor autonomiste, de regionalizare și descentralizare. Mai grav, șeful de stat a lăudat profesionalismul SRI, care după cunoștințele sale s-a lepădat de trecut și a devenit demn de orientarea nord-atlantică a țării. Deși este de notorietate că acest serviciu e urmașul poliției politice a dictatorului Ceaușescu, creat în martie 1990 cu pretextul necesității anihilării presupusului iredentism maghiar, preluând personalul, logistica și metodele Securității”, a susținut Laszlo Tokes.

Potrivit acestuia, „încercarea criminalizării autonomiei de către autoritățile românești trebuie urgent supusă atenției Parlamentului European, trebuie informată comunitatea internațională că România violează principiile statului de drept și al autonomiei locale, îngrădește grav drepturile comunitare și dreptul la autodeterminare, iar pe deasupra proliferează amenințări la adresa comunităților etnice, administrațiilor locale și organizațiilor obștești care ridică problema autonomiei”, consemnează  cotidianul.ro

Deşi este o prezenţă  cunoscută în  municipiului Carei unde primar este Kovacs Jeno, europarlamentarul Tokes nu a luat niciodată poziţie faţă de faptul că comunitatea românească din oraş este discriminată de reprezentanţii celei maghiare,  prin interzicerea dreptului la cultura şi istoria lor. Apariţia cărţii defăimătoare la adresa românilor  Traseul Legendelor sătmărene, unde nu apar nici măcar denumiri în limba română pentru localităţi iar traducerile în alte limbi sunt  diferite de cea în limba română nu a stârnit o reacţie de regret măcar din partea europarlamentarului reformat. Nici interdicţia UDMR de a interzice amplasarea de busturi ale personalităţilor româneşti şi a poetului naţional al României în parcurile oraşului Carei nu a făcut subiectul  unei intervenţii pe lângă preşedintele Klaus Iohannis. Drepturile comunităţii româneşti din municipiul Carei sunt încălcate flagrant, românilor refuzânduli-se până şi dreptul de a avea uin reprezentant în conducerea oraşului. Municipii şi oraşe din românia unde maghiarii sunt doar în proporţie de 16 % au viceprimari iar în Carei, unde comunitatea românească depăşeşte 40 %, UDMR  le refuză acest drept, ca dealtfel şi dreptul  de a-şi amplasa busturile personalităţilor marcante din istoria lor în locurile dorite din oraş.

Singurul municipiu din România unde este refuzată amplasarea bustului lui Mihai Eminescu şi unde este refuzată amplasarea altor busturi în parcurile oraşului, unde aniversarea naşterii lui Ionel Brătianu este marcată de careieni cu bustul mobil, este condus de singurul primar din România care are din 2008 reţinere pe salar din cauza neplăţii datoriilor la bugetul de stat.

 

redacţia

comentarii

de sorin florut la 30 March 2015 - 14:06

Conceptia ungarista, adica aceea care vizeaza refacerea Ungariei mari, este rasista, xenofoba, extremista si intoleranta prin insasi esenta sa antidemocratica, esenta decurgand din clamata superioritate culturala si misiunea pretins civilizatoare a rasei ungare in “bazinul carpatic”, care rasa, pe aceasta baza pretinde stapanirea unor teritorii neunguresti (adica locuite in majoritate de etnici non unguri). Nu cred ca are rost acum sa detaliez punctual trasaturile ungarismului mentionate anterior, dar, la solicitare o pot face. In opinia lui Tokes Laszlo, asocierea acestor trasaturi cu autonomismul secuiesc este revoltatoare, dar realitatea lor nu este permis a fi socotita revoltatoare de catre etnicii romani, statul roman si institutiile sale.
Cat despre Klaus Johannis, acesta s-a pronuntat impotriva autonomismului pe criterii etnice, incurajat si sustinut de acelasi Tokes si nu numai de el, ci si de organizatii ungariste din interiorul si exteriorul Romaniei, nicidecum impotriva autonomiei locale, pe care, de altfel, o promoveaza chiar statul roman, autonomia locala de la Carei fiind un exemplu ultraelocvent in acest sens, autonomie locala care a ajuns deja sa discrimineze elementul etnic romanesc.
Desigur – dupa Tokes – separatismul intolerant pe criterii etnice este in spiritul statului de drept, ca si nesocotirea drepturilor majoritatii etnice a Transilvaniei si a Romaniei. Tokes nu stie ca dreptul la autodeterminare, conform dreptului international, nu se aplica minoritatilor etnice. Sau stie si nu-i pasa, cum nu-i pasa in nici un fel de Romania si de legislatia ei. Astept reactia lui Tokes in momentul in care autonomismul ungarist dezagregator de state, inclusiv de stat romanesc, va fi considerat terorism.

de ZSOLTI la 30 March 2015 - 15:21

la fel cum a fost la 1 dec 1918 tot prin referendum la alba iulia de vor reface lucrurile cum au fost este legea naturii sua d si rusia nu au recunoscut tratatul de la trianon ei trasaza hartile si se apropie momentul

de andrei la 30 March 2015 - 16:12

se apropie momentul cand veti disparea la fel cum ati aparut.
sa mearga fiecare la poporul sau ca lucru amestecat pute a kk..ce mai gluma ca 500 de secui sa cearA autonomie in tara cu 18 m ilioane de romani care platesc dari la stat…si nu ne referim la primarul din carei care fura banii orasului si nu plateste un leu contribuitie ca nu are nici dupa ce bea apa pe hartie si isi cumpara masina din banii fundatiei de turism din carei si incurajeaya evayiun ea fiscala la fabrica de scaune si scoate marfa pe la vama fara acte si nu face la toti muncitorii carte de munca si cand vine controlul ii ascunde in spate la depoyite… ce mai oameni aveti prin udmreu

de ZSOLTI la 30 March 2015 - 16:26

ultimul venit pleaca primul

de daciiliberi careieni la 30 March 2015 - 17:01

no amu intelegem de ce v-ati facut pasapoarte de ungaria….pacat sa le lasati nefolosite…si puteti lua cu voi caii pe care ati venit…ramane orasul mai curat dup[a voi

de ionica la 30 March 2015 - 18:26

Ion -bine ma zsolti da voi ce tot sarbatoriti aicea cu descalecatu’??
Zsolti -dapoi noi sarbatorim o mie de ani de cand am venit si am descalecat aici!Voi de ce nu aveti asa o sarbatoare?
Ion – noi nu avem ce sarbatori ca noi aici ne-am nascut …aici traim de cand lumea…

de sorin florut la 30 March 2015 - 21:11

Tratatul de la Trianon nu mai este in vigoare, el a fost inlocuit cu tratatul de la Paris, din 10 februarie 1947, semnat si de SUA si de URSS/Rusia si de alte puteri invingatoare cu tari invinse in al doilea razboi mondial. Tratatul a restabilit frontiera romano-ungara asa cum era ea in 1937. Demografia ii incurca pe multi la retrasarea hartilor, pentru ca in Transilvania romanii sunt majoritari, in timp ce ungurii reprezentau mai putin de jumatate din populatia Ungariei mari, cea cu 64 de comitate, adica mai clar, etnicii unguri erau minoritari in Ungaria din 1867 sau in cea din 1848 – 1849, asa cum sunt minoritari in Romania de azi. Daca ei ar reprezenta majoritatea populatiei Transilvaniei, atunci dreptatea ar fi de partea lor in chestiunea Ardealului. Din pacate pentru extremistii revizionisti ungaristi (fiindca nu toti etnicii unguri cetateni romani sunt extremisti, revizionisti si nici macar udmristi)realitatea demografica e clara si favorabila etnicilor romani. Sigur, unii revizionisti isi fac planuri ca Rusia lui Putin le va face cadou Transilvania. Si Hitler a facut cadou Ungariei lui Horthy teritorii din Cehoslovacia si Romania. Dupa infrangerea lui Hitler, teritoriile in cauza au revenit in granitele firesti, in acord cu majoritatea demografica.

de dimitriu radu mihai la 31 March 2015 - 05:50

ca au votat este foarte bine(nu ca in cazul de la referendumulde demitere a TOVARASULUI unde nu au iesit la vot pentru ca au fost sfatuiti sa nu iasa de conducerea de la Budapeste si conducerea UDMR fapt nu prea placut pentru acesta tara) in schimb nu se spune cetatenii unguri ,ci cetateni romani de etnie maghiara acesta este formularea corecta a celor de alta etnie oricare ar fi ea.Cat despre cetatenia dubla este foarte bine cetatenii din acesta tara au libertatea sa aleaga orice cetanie vreau daca statul a carei cetatenie o vreau le din aproba.In cazul acesta Ungaria,nu ne deranjeaza,poate o fac si din interes ca sa poata calatorii fara viza spre alte tari.

de sorin florut la 31 March 2015 - 08:20

Pentru cei care au cetatenie ungara, indiferent de etnie (pentru ca sunt deja numerosi etnicii romani din afara granitelor Ungariei aflati in aceasta situatie) formula corecta este “cetateni unguri” sau “cetateni maghiari”, dupa preferinte. Eu o prefer pe prima, pentru ca in romaneste etnia care se numeste pe sine “magyarok” este desemnata cu termenul “unguri”, fara nici o conotatie peiorativa. Este adevarat ca am intalnit prin mass media formularea “cetateni unguri/maghiari” cu referire la cetateni romani etnici unguri sau cetateni romani de etnie ungara/ungureasca/maghiara, ultimele doua formulari (cu variantele prezentate anterior) fiind cele corecte.

Lasati un comentariu