Acuzaţii de discriminare tocmai la alegerea noilor membri CNCD

• publicat la: 1 aprilie 2015
Acuzaţii de discriminare tocmai la alegerea noilor membri CNCD

Membrii Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării au fost validaţi de plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Ironic este faptul că, după cum a reclamat şi PNL, pare să se fi făcut o discriminare tocmai la autoritatea care combate discriminarea. Cu toate acestea, şase membri au fost învestiţi în conducerea CNCD, Consiliul fiind condus, în continuare, de Asztalos Csaba.

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi a Senatului a validat noii membri ai conducerii CNCD: Azstalos Csaba, Luminiţa Gheorghiu, Petre Manole, Jura Cristian, Claudia Popa şi Ilie Dincă, fiind respins Niţă Dragoş Tiberiu, deşi, în primă fază, primise aviz favorabil.

Numirea a şase membri noi ai Colegiului Director al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stârnit numeroase nemulţumiri, atât din partea unor parlamentari, cât şi din partea candidaţilor propuşi de organizaţiile nonguvernamentale. În total, 18 candidaţi s-au înscris pentru un loc în CNCD, dintre aceştia fiind avizaţi favorabil doar şase. Plus unul, am putea spune, după ce reprezentanţii minorităţilor au reclamat faptul că ei nu am un reprezentant în CNCD şi este nevoie de audierea unui candidat din partea lor.

Astfel, deşi candidaţii înscrişi oficial pentru CNCD au fost audiaţi în şedinţa comisiilor de specialitate reunite (comisiile juridice, comisiile pentru drepturile omului şi comisiile pentru egalitate de şanse) din data de 25 martie, pentru candidatul minorităţilor s-a făcut o audiere separată, în data de 31 martie.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a reclamat faptul că nominalizarea făcută de ei pentru CNCD a fost ”înlăturată brutal”.

Audierea unui candidat, separat de ceilalţi 18, i-a nemulţumit nu doar pe liberali, ci şi pe unii candidaţi ai ONG-urilor, care au reclamat faptul că s-a produs o discriminare.

”Este profund discriminatoriu faţă de ceilalţi candidaţi”, a spus, în plen, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, precizând că nu a fost respectat regulamentul şedinţelor comune.

”Ce a  fost contestat, am audiat. Ceilalţi candidaţi nu au contesta”, s-a apărat preşedintele comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun.

În consecinţă, liberalii au propus ca lista suspusă votului să fie cea cu toţi cei 18 candidaţi,  nu doar cu cei şapte avizaţi de către comisiile de specialitate. Propunerea a fost însă respinsă de parlamentari, consemnează gândul.ro

Lasati un comentariu