Comemorare George Marchiş

• publicat la: 28 aprilie 2015
Comemorare George Marchiş

 

Direcția de Cultură a Municipiului Carei a organizat un scurt moment comemorativ cu ocazia împlinirii a 131 ani de la trecerea în neființă a poetului, publicistului, preotului, ulterior protopopului şi arhidiaconului George Marchiş, marți 28 aprilie 2015, de la ora 11.00 la Biserica greco-catolică Sfântul Apostol Andrei,unde se găsește placa memorială, amplasată în amintirea acestuia.

Au fost prezenţi elevi de la Şcoala Gimnazială nr.3 Carei, însotiţi de prof.Mihaela Cornoc, ing.Daniela Ciută, preşedinta Asociaţiunii culturale Astra, Despărţământul Carei împreună cu  vicepreşedintele prof.Marius Coşarcă,  Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Sport, Corina Nuna, directorul Bibliotecii Municipale Carei ,  angajaţi ai  Bibliotecii Municipale Carei şi ai  Centrului de promovare a turismului cultural ,,Grof Karolyi’’.

Pr. Răzvan Valentin Remeş   a oficiat un serviciu religios la împlinirea celor 131 ani de la trecerea în neființă  a poetului, publicistului,  protopopului şi  arhidiaconului George Marchiş.

Elevii au aflat  detalii din biografia ilustrului poet şi protopop greco-catolic careian de la  Adrian Ştefănuţi, referent în cadrul Direcţiei de Cultură Carei .

Au fost depuse coroane din partea Direcției de Cultură Carei și a Asociațiunii Culturale Astra, Despărțământul Carei, la placa memorială iar la final, Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei a mulțumit celor prezenți la acest moment comemorativ.

 redactia

 

George Marchiş s-a născut la data de 16 aprilie 1836 în localitatea  Tămaia (jud.Maramureş).   El este un reprezentant de seamă al culturii  locale careiene,  preot, dar şi  un apreciat poet şi  redactor  la revistele de cultură  şi literatură din Transilvania. A studiat la Oradea, după care , în  anul 1881 ajunge paroh şi protopop greco-catolic de Carei, devenind un reper de marcă a culturii din zona de vest a ţării noastre.

În Carei,  la 30 mai 1881, va prezida comisia constituită ad-hoc de înfiinţare a Reuniunii învăţătorilor greco-catolici din Sătmar. Din această comisie mai făceau parte preoţii Ioane Marcu, Ştefan Bilţiu şi Vasile Lucaciu, iar dintre învăţători, George Pteancu, Elie Pop, Atanasie Coteţ, pentru a-i enumera pe cei mai cunoscuţi.

În perioada studiillor de la  Viena, publică, în paginile revistei Aurora română, poeziile:,, Ciobanul şi năluca’’, ,,Plângerea proscrisului’’, ,,O epistolă’’, ,,Rămâi în străinătate’’, ,,Din Străinătate’’ şi ,,Te iubesc’’. Referitor la aceste poezii, în 26 februarie 1988 în revista Contemporanul apărea studiul 6 poezii necunoscute ale tânărului Eminescu într-o publicaţie de acum 125 de ani semnat de slavistul George Mihăilă, care lansează astfel ipoteza că genialul poet ar fi debutat cu doi ani mai devreme decât cunoscutul debut din ,,Familia’’. Eminescologul Augustin Z. N. Pop, referindu-se la poeziile în cauză, afirma că la acea vreme exista o bună circulaţie a revistelor, e posibil deci ca Eminescu să fi cunoscut versurile chiar din paginile ,,Aurorei’’, putându-l influenţa.Un alt cunoscut eminescolog, Dimitrie Vatamaniuc, aduce în discuţie argumentul hotărâtor, prezenţa unor „ardelenisme” specifice şi lipsa „moldovenismelor, ceea ce indică faptul că poeziile îi aparţin lui George Marchiş. Va rămâne doar aspectul că: „E o onoare postumă pentru poetul George Marchiş că a putut fi confundat măcar o clipă cu marele geniu naţional” cum consemna istoticul literar Mircea Popa.

Faptul că istoria literaturii consemnează atribuirea a cinci poezii semnate de el (sub pseudonim) lui Eminescu denotă valoarea şi importanţa acestei mari personalităţi a culturii locale careiene.

A fost în cercul de colaboratori ai Aurorei Române, între anii 1863-1865, mai târziu aceştia trecând în redacţia Familiei. Dintre aceştia amintim: Iulian Grozescu, A. Densuşianu, V. Bumbescu, V.Rusu, Zaharia Boiu, Ioan Papiu, At. M. Marinescu, J. Bădescu, Paul Draga.
Va mai colabora şi cu revistele: ,,Gazeta Transilvaniei’’, ,,Muza Română’’, ,,Amicul şcoalei’’, ,Amvonul’’,,, Sionul Românesc’’.
În paginile revistei ,,Familia’’ publică nuvela istorică ,,Orfanii’’ şi ,,Preţul de capitulare’’ (1866).

A avut doi copii,  pe Romul George Marchiş, demn urmaş pe tărâmurile spirituale şi ale luptei naţionale şi  pe Otilia Marchiş-Bölöni,  cunoscuta jurnalistă şi prozatoare, secretara literara a lui Anatole France.

A trecut la cele veşnice în Carei, ca arhidiacon al părţilor sătmărene, la 28 aprilie 1884. La moartea sa revista Familia îl elogia ca pe „unul dintre cei mai inteligenţi preoţi ai diecezei orădene”.

Lasati un comentariu