Execuţia politică a lui Stelian Tănase

• publicat la: 29 aprilie 2015
Execuţia politică a lui Stelian Tănase

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, acuză PSD că vrea să decapiteze conducerea TVR. Agenda şedinţei Birourilor Permanente ale celor două Camere nu a fost respectată. Motive legale pentru trântirea raportului de activitate al TVR nu există.

 

Ludovic Orban acuză

 

De mai bine de o lună de zile există semnale din mediul politic, zona puterii, că se intenţionează debarcarea lui Stelian Tănase de la conducerea postului public de televiziune. TVR este, în afara CCR, singurul „obiectiv strategic” care nu este condus de PSD. Miercuri am avut confirmarea oficială a semnalelor care până mai ieri circulau doar sub forma zvonurilor. Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, în calitate de lider al deputaţilor PNL a participat la şedinţa comună a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi, în jurul orei14.30 afăcut următoarea declaraţie:

Primul obiecitv al PSD este acela de a grăbi decapitarea lui Stelian Tănase de la conducerea Televiziunii Române. În conformitate cu legea, SRTv, SRR şi CNA au obligaţia de a depune raportul de activitate anual. Aceste rapoarte de activitate trebuie depuse în conformitate cu legea până la data de 15 aprilie, urmând să fie dezbătute în comisiile de cultură reunite ale celor doua Camere. PSD nu a vrut să trimită raportul către comisiile de cultură şi de buget-finanţe decât în cazul TVR, refuzând să ia act de depunerea raportului din partea ruşinosului CNA condus de Laura Georgescu, care a transformat această instituţie într-o cârpă de şters pe jos a lui Victor Ponta. Deci a refuzat să dezbatem în Birourile Permanente şi să trimitem mai departe raportul CNA. De asemenea a refuzat să emită spre dezbatere raportul SRR. Singurul raport pe care s-au grăbit să-l trimită spre dezbaterea comisiilor de cultură a fost raportul TVR, dându-se un termen de o săptămâna. Ceea ce-mi arată că, de fapt, PSD vrea să facă o execuţie politică a unui conducător de televiziune, pentru simpla îndrazneală a acestui conducător de televiziune de a nu fi sluga lui Victor Ponta şi a PSD. Nu îi interesează ce se întâmplă la CNA, ruşinea şi promiscuitatea în care a ajuns CNA, faptul că majoritatea membrilor CNA doreşte schimbarea din funcţie a preşedintelui CNA, Laura Georgescu. Nu îi interesează lucrul acesta. Pe ei îi interesează să subordoneze politic televiziunea, astfel încât să mai aibă un instrument de propagandă prin care să-şi răspândească minciunile, neadevărurile şi calomniile la adresa liderilor opoziţiei”.

Cu alte cuvinte, s-a dat o săptămână pentru ca senatorii şi deputaţii din Comisia de cultură să analizeze şi să dezbată un raport care are 196 de pagini, plus alte documente ale conducerii postului public prin care se propun măsuri de redresare financiară a instituţiei generate de datoriile istorice ale TVR din perioada 2005-2012.

 

Surpriza din agenda Birourilor Permanente Comune

 

Declaraţia liberalului Ludovic Orban este confirmată de… agenda şedinţei comune a Birourilor Permanente, unde la primul punct de pe ordinea de zi scria negru pe alb: „Notă privind repartizarea la comisii a rapoartelor de activitate ale unor instituţii a căror activitate se află sub control parlamentar”. Deci era vorba de mai multe rapoarte de activitate. Numai că, deşi agenda nu era deloc aglomerată – mai erau patru modificări în componenţa unor comisii comune şi o notă privind iniţiativele legislative de competenţa plenului comun, rezolvarea celor 5 puncte de pe ordinea de zi se rezolva în 4 sau 5 minute – şi nici nu exista factorul de presiune, timp, majoritarii din Birourile Permanente au decis doar în privinţa unui singur raport de activitate, coincidenţă, cel al TVR. Când se întrunesc Birourile Permanente Comune, structura politică este următoarea: 13 PSD + 3 PC-L, 1 minorităţi – zona puterii 7 PNL – zona opoziţiei, 2 UDMR – zona neutră.

 

De ce se vrea decapitarea lui Tănase

 

Trimiterea la comisii doar a Raportului anual de activitate al TVR, procedura accelerată din comisii reprezintă elemente clare că PSD încearcă decapitarea lui Stelian Tănase şi a actualului CA. Marea problemă este însă că nu există argumente pentru decapitare. Din punct de vedere financiar, TVR este clar în revenire. În2013 aieşit pe plus, iar în2014 aînregistrat pierderi, dar acestea doar din cauza penalităţilor la datoriile istorice. Din 2013 Tănase a început un plan de redresare, de reducere a cheltuielilor, renunţându-se la unele programe extrem de costisitoare şi chiar operând reduceri de personal acolo unde s-au constatat surplusuri. Tot în această perioadă s-au înaintat spre Ministerul Finanţelor, cancelaria premierului şi Parlamentului o serie de propuneri de modificare a legislaţiei. Se ştie, trei acte normative din perioada 2003-2005 au stat la baza datoriilor postului public de televiziune.

Din punct de vedere „politic” nu s-au înregistrat derapaje la TVR. Sau, mai pe româneşte, deşi Stelian Tănase a reprezentat propunerea PNL, anul trecut în campania electorală postul a fost echidistant, iar PSD nu a fost deloc dezavantajat. Chiar se poate spune că transmiterea în campanie, „live”, a lansării de la Craiova a candidaturii lui Victor Ponta a fost un act de curtoazie faţă de acesta şi faţă de PSD. Totuşi, principalul partid de guvernământ vrea să-şi treacă TVR în „palmares”, pentru că 2016 este un an electoral crucial şi, în acest caz, echidistanţa nu i-ar pica bine. Mai mult, PSD şi-a pierdut o piesă de bază din TVR: fostul purtător de cuvânt al cabinetului Năstase (implicat şi în alte mişcări de ordin politic), Claudiu Lucaci, a fost descalificat de la şefia ştirilor, el neobţinând baremul pentru ocuparea funcţiei….cotidianul.ro

comentarii

de dimitriu radu mihai la 30 aprilie 2015 - 05:50

ha ai sa fim cinstiti ,vad ca premierul este de vina pentru tot ce se intampla in acesta tara,poateeste de vina ca nu reuseste marele PNL+PDL incapabilitatea lor sa ajunga la guvernare,ridicarea preturilor la raft,etc.De ce accepta TVR ca sa ii ridice pe PNL+PDL in slavi acest lucru nu ne da de gandit,in momentul in care este televiziunea care se vede celmai bine in toata tara.Nu ar fi bine sa sa ume uite domnul Stelian pe ce programe se dau banii ori sa umble putin si la fondul de salarizare care din cate am inteles este pentru unii destul de bun pente ru situatia critica in care se afla.Sa ia exemplu de la televiziunile particulare care fac toate demersurile necesare ca sa existe si sa aiba fondurile necesare ca sa poata emite cu toate ca multe din ele participa cu sume impotante la bugetul statului.Nu se poate ca aceste televiziuni sa suporte minusurile altora.

de Dante la 30 aprilie 2015 - 06:56

Vorbiti de premierul copypaste care ajuta infractorii sa scape de lege si care permite ca deputatii udmr sa fuga in ungaria cand trebuie sa raspunda in fata legii?
Despre acel premier vorbiti?

de dimitriu radu mihai la 1 mai 2015 - 05:53

auziti domnule de Dante vorbiti asa ca sa va afleti in treaba si ca sa vada lumea ca sunteti si dumneavoatre un anumit POSTAC, imi dau seama ca sunteti un om fara responsabilitate din momentrul in care nu aveti sange in in stalati ca sutaa vadi numele.Sa stiti ca nu premierul copypaste a ajutat pe acela de la sa UDevMR sa fuga ci constiinta lui subreda de a nu avea curajul sa spuna adevarul pentru ce a facut asa ca si dumneavoastre cu numele.Sa stiti ca acele masuri pe ce are le ia premierul sunt in favoare si a dumneavoaste(de nu cumva sunteti un element care a plecat din tara),in schim observ ca nu va place sa va mega bine sunteti un automasochist si va place sa criticati asa cum sunt cei care nu merg la vot dar stiu sa CRITICE.Mult succes in viitoarele postari!

de Dante la 1 mai 2015 - 07:54

Nu trebuie sa dati in balbaiala ca cineva remarca adevarul despre premierul copypaste , cel care deja vrea sa renunte la lucrarea de doctorat copypastuita. El are curajul intr-un final sa recunoasca ca a copiat si cand colo matale il aperi de parca ai fi la el in plata.Asta e constiinta sau asa ati fost indrumat sa scrieti?Am vazut cozile de la vot numai ca sa nu cumva sa votreze cineva impotriva premierului care in clasa a 11a fugea de acasa in Franta si in clasa a 12a incepea anul abia in martie cu dispensa.Se poarta la premieri ca si la primari care au datorii la stat asa ca si Kovacs din Carei si care are retinere pe salar si sta prin casele altora ca la aproape 60 de ani nu are nici o bicicleta pe numele lui.Eu merg la vot deci am voie si sa critic mai ales ca imi platesc darile catre stat si nu fentez bugetul de unde sunt platiti profesorii si medicii.Daca si primarul ar plati miliardele datorii ar putea a vea si profesorii din Carei salarii mai mari si la fel si politia si medicii.Succesuri sa aveti la spalatura de creier pe care o suportati!

Lasati un comentariu