Despărţământul ASTRA Carei la mormintele eroilor din Marna Nouă

• publicat la: 21 mai 2015
Despărţământul ASTRA Carei la mormintele eroilor din Marna Nouă

În bisericile românesti, sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. Pomenim azi pe toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Astăzi, 21 mai 2015, membrii ai Despărţământului ASTRA Carei s-au deplasat în satul Marna Nouă pentru a depune o jerbă de flori la mormântul eroilor  din cimitirul satului.

După liturghia ce s-a oficiat la biserica din sat, credinciosii s-au deplasat împreună cu preotul Călin Pop la cimitir pentru un parastas în memoria celor ce s-au jertfit din dragoste pentru ţară si neam.

Credinciosii mărneni s-au pregătit după datina străbună,  cu colivă si  bucate pe care le-au împărţit cu oaspetii. A mai depus o coroană de flori si primăria Sanislău de care apartine satul Marna Nouă.

Multi dintre noi, generatia de azi, nu mai stim să le urmam exemplul pentru că nu mai înţelegem azi sensul luptei şi jertfel lor, renunţând atât de uşor la dragostea de patrie, ca la o haină învechită.

Deosebit de relevantă  pentru dragostea de patrie ce anima  românii din secolul trecut este o  poezie găsită în timpul Primului Război Mondial, în raniţa unui soldat român, mort în toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpaţii de Curbură.

Cititi-le si poate  că aceste versuri vor reaprinde  dragostea de ţară şi credinţa în Dumnezeu, care a însufleţit miile de ostaşi români căzuţi la datorie pentru propăşirea neamului românesc. Să înţelegem din jertfa lor, a bunilor şi străbunilor noştri, că lupta pentru unitate şi neatârnare trebuie dusă până la capăt, chiar cu preţul sacrificiului suprem.

NU PLÂNGE, MAICĂ ROMÂNIE!

Nu plânge, Maică Românie,
Că am să mor neîmpărtăşit!
Un glonţ pornit spre pieptul tău,
Cu pieptul meu eu l-am oprit….

Nu plânge, Maică Românie!
E rândul nostru să luptăm
Şi din pământul ce ne arde
Nici o fărâmă să nu dăm!

Nu plânge, Maică Românie!
Pentru dreptate noi pierim;
Copiii noştri, peste veacuri,
Onoare ne vor da, o ştim!

Nu plânge, Maică Românie!
Adună tot ce-i bun sub soare;
Ne cheamă şi pe noi la praznic,
Când România va fi Mare!

Lasati un comentariu