Memorialul ,,Mircea Dohan’’ 2015 la handbal a fost “adjudecat” de băimăreni, fete şi băieţi

• publicat la: 9 mai 2015
Memorialul ,,Mircea Dohan’’ 2015 la handbal a fost “adjudecat”  de băimăreni, fete şi băieţi

Timp de două zile, vineri şi sâmbătă, sala de sport a Colegiului Tehnic ,,Iuliu Maniu’’ Carei a găzduit cea de-a IV-a ediţie a Memorialului  de handbal ,,Mircea Dohan’’. Competiţia a fost orgazată de Grațian Boroș și Mircea Dohan jr., cu sprijinul Direcției de Cultură și Sport Carei, Primăriei și Consiliului local Carei  în memoria celui care a fost Mircea Ioan Dohan, handbalist de performanţă .

La acest turneu feminin şi masculin de handbal  au participat nu mai puţin de 12 echipe , 6 de fete, 6 de băieţi din 3 judeţe, şi anume fete – Junioare III: CSS 2 Baia Mare, CSS Zalău, CS Cătanele Negre Năsăud, Unirea Tășnad, Speranța Pișcolt, Unirea Valea lui Mihai, Liceul Teoretic Carei și băieți – Juniori II : CSS 2 Baia Mare, Liceul Teoretic Carei, CS Cătanele Negre Năsăud, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Carei, Liceul ”Josephus Calasantius” Carei.

Sportivii angrenati în acest turneu au oferit un spectacol de zile mari, atmosfera a fost foarte frumoasă, numerosul  public prezent în sala de sport ,,Iuliu Maniu’’ a  gustat din plin handbalul de calitate practicat, aplaudând şi ovaţionând la scenă deschisă fazele spectaculoase şi execuţiile individuale de clasă ale favoriţilor lor.

În prima parte a zilei au avut loc meciurile de handbal dedicate tinerilor,fete şi băieţi.  Turneul feminin a fost câştigat de elevele  CSS  2 Baia Mare,iar pe următoarele poziţii s-au situat fetele de la Unirea Valea lui Mihai, CS Cătanele Negre Năsăud, Speranța Pișcolt, CSS Zalău, Unirea Tășnad.

Antrenoarea  echipei CSS 2 Baia Mare, Simona Paşca, a oferit  câteva impresii despre turneul pe care l-au câştigat astăzi la Carei. Ea a declarat pentru Buletin de Carei  ,, a fost un turneu  foarte frumos, mai ales când este vorba de mari handbalişti, vrem să le consacrăm un omagiu celor care ne-au transmis dragostea  faţă de  handbal. La Carei  a fost foarte frumos şi întotdeauna când eşti cu colegi sau cu mari nume din handbalul românesc  este o plăcere să participi.’’

La băieţi trofeul Mircea Dohan a revenit celor de la CSS 2 Baia Mare, pe locul secund s-au situat CS Cătanele Negre Năsăud, iar pe poziţia a treia a podiumului s-au clasat  careienii de la Liceul Teoretic.

Diplomele au fost înmânate de  prof.Mircea Dohan jr.   alături de comentatorul sportiv, Victor Mihalcea iar cupele au fost înmânate de antrenorul emerit Lascăr Pană.

Tuturor participanţilor la acest meci comemorativ le-au fost înmânate Diplome de excelenţă.

Daniel Marchiş de la CSS 2 Baia Mare a primit diploma şi cupa pentru cel mai bun portar de la Memorialul ,,Mircea Dohan’’.

La junioare, Oana  Agoston a primit titlul de cel mai bun portar, iar Porohniuc Daria a fost desemnată ca fiind cea mai tehnică handbalistă a turneului, ambele jucătoare fiind de la echipa câştigătoare, CSS 2 Baia Mare, antrenoare Simona Paşca.

A avut loc şi mult aşteptatul  meci demonstrativ Old Boys  între echipele Victoria Carei 70-80 și Echipa Antrenorilor echipelor participante, antrenate de prof. Karacsonyi Karoly și prof. Vasile Georgescu, respectiv  antrenorul  emerit, Lascăr Pană.  Au participat nume mari ale handbalului românesc ca Alexandru Stamate, Adi Popovici, Ioan Chircu,  Iulian Varody.

Cele două echipe combatante Old Boys s-au aliniat  la start în aplauzele prelungite ale celor prezenţi. La Victoria Carei, anii 70-80  au intrat   Csigi Karoly, Brem Arpad,  Fulajter Iosif, Geng Jozsef,  Kiss Jozsef,  Sălăgean Iosif, Schlachter  Francisc , Lenard Ziman , Ţicle Marius,  Tamas  Heinrich, Roland Botoş antrenor Karacsonyi Carol.

La echipa Antrenorilor echipelor participante au participat nume importante din perioada de aur a handbalului din anii 70-80, ca  Alexandru Stamate, Adrian Popovici, Ioan Chircu,  Iulian Varody, precum şi antrenori şi jucători mai tineri, foarte talentaţi, de asemenea,  Eugen Leu-portar, Iosif Domokos,Depner Cristian, Marian Ciceu,Vezendan Gheorghe, Graţian Boroş, Mircea Dohan jr., iar antrenor  a fost Lascăr Pană.

Lovitura de începere a meciului a aparţinut nepoatei lui lui Mircea Dohan, Anastasia . A urmat un meci în care jucătorii au demonstrat că   vârsta înaintată nu este un impediment în a avea şi a te menţine într-o formă fizică bună şi sprintenă. A fost extraordinar  să-i urmăreşti, înarmaţi cu multă voinţă. Au driblat, au demonstrat  ca mai sunt capabili de  pase frumoase, finalizând din faze spectaculoase şi smulgând astfel  ropote de aplauze şi ovaţii prelungi.

Meciul s-a încheiat la egalitate, 12-12, după loviturile de departajare.  A fost un spectacol sportiv.  Potrivit celor afirmate de  Graţian Boroş, organizatorul memorialului, acest turneu de handbal se vrea să constituie o rampă de lansare pentru jucătorii care au evoluat aici, să facă parte din viitorul  lot naţional de handbal şi să-şi amintească că au fost la Carei, la Memorialul ,,Mircea Dohan’’.

După meci,am obţinut  am obţinut câteva impresii de la Alexandru Stamate, celebrul jucător  din perioada  1975-1988, care a înscris de la jumătatea terenului un gol fabulos în ultima secundă cu Zaporojie, reuşită care i-a adus echipei Minaur prima Cupă IHF în 1985.

Eroul de la Zaporojie, cum este supranumit, ne-a declarat că s-a simţit foarte bine la Carei, ,,ca de fiecare dată, am fost şi anul trecut, este un oraş primitor, cu băieţi de treabă. Rugat să povestească o amintire frumoasă pe care o are din cariera sa a spus ,, sper că nu trebuie să spun de cea cu golul de la Zaporojie, că e prea uzitată…am avut 30 de ani anul ăsta de la golul de la Zaporojie. O altă întâmplare frumoasă este aceea când am ajuns în finala Cupei României în 1983 şi la Bistriţa,fiind finala cu Dinamo, eram colegi cu câţiva băieţi de acolo la echipa naţională şi dădusem un gol frumos şi apoi m-am uitat, era sotia  mea la meci, nu ştiam că-i acolo… 

Ca mesaj  pentru cititorii Buletin de Carei, acesta a transmis cuvinte de încurajare pentru continuarea activităţilor sportive.

,, Mă bucur că se organizează astfel de evenimente frumoase la Carei şi  doresc careienilor să fie în continuare alături de sport. Sportul este mult mai important decât distracţiile şi discotecile! 

 AnaMaria Roman

comentarii

de POP la 13 mai 2015 - 13:36

FELICITARI MONI,MIRCEA SI GRATIAN

Lasati un comentariu