Se taie plopii dinspre Ianculeşti. Lemnul de plop e la mare căutare

• publicat la: 21 august 2015
Se taie plopii dinspre Ianculeşti. Lemnul de plop  e la mare căutare

Şi totuşi se taie plopii  de pe drumul spre Ianculeşti, dinspre DN 19. Fără vreo hotărâre  a Consiliului Local, plopii sunt tăiaţi şi duşi la gaterul de la Urziceni, potrivit angajaţilor de la DSPL Carei.

Vineri ,21 august 2015, 13 plopi dintre cei care străjuiesc  drumul de la intrarea spre Ianculesti au fost tăiaţi de drujbele Ocolului Silvic, în urma întocmirii documentelor de punere în valoare,de  dl. Balogh şi AnaMaria Kozma.

Scenariul  este deja binecunoscut şi brevetat de primăria Carei de care aparţine satul Ianculeşti.

Se ia în vizor copacul sau tufa ce se doreşte a fi îndepărtată, se lasă în stare de totală neîntreţinere în cazul trandafirilor sau se inelează cu drujba în cazul copacilor, pentru ca în timp să  se usuce pe picioare. Intre timp, se depun şi niscaiva sesizări,  ca scenariul  să capete un aer de …realitate. Atunci intervine în mod  salvator drujba  angajată de persoanele implicate , şi totul pare că a fost doar o acţiune de curăţenie binevenită.

Sub atenta supraveghere a Poliţiei Locale din subordinea primăriei  Carei, drujbaşii au acţionat nestingherit. Nu cred că  e nevoie de prea mulţi ochelari ca să observati că în secţiune, plopii tăiaţi sunt perfect sănătoşi. O toaletare a lor ar fi fost mai mult decât binevenită, dar atunci de unde ar fi rezultat frumuseţe de scânduri numai bune de valorificat,mai ales că cererea e din ce în ce mai mare.

Potrivit celor declarate de persoanele din primarie, plopii  tăiaţi ajung la gaterul din Urziceni. Gaterul e al persoanei care a solicitat Primăriei scutirea de la plata impozitului pe clădiri, în valoare de peste 50.000 lei.

Partea din plopi care e potrivită ca  lemn de foc  va ajunge la stadion iar scândurile rezultate, ….oficial, nu se ştie unde. Fiecare angajat din primărie întrebat arăta cu degetul spre celălalt.  Aceleaşi persoane din primărie au declarat că tentative de tăiere a plopilor de pe marginea drumului au existat încă de pe vremea delegatului sătesc Ioan Oneţ, când au şi fost marcaţi.   Atitudinea luată de săteni  la vremea respectivă a determinat delegatul sătesc să renunţe la punerea în aplicare a planului său, transpus pe hârtie de altfel.

In cursul lunii ianuarie a acestui an, drujbe necunoscute au tăiat 8 dintre plopii aflaţi pe acelasi drum de intrare în sat, nici până în ziuea de azi nefiind depistaţi autorii. Au mai existat tăieri ilegale de plopi pe raza comunelor Tiream sau Căuaş sau Pişcolt dar în fiecare dintre aceste cazuri autorii au fost depistaţi şi traşi la răspundere. Actualul delegat  sătesc  a depus în ianuarie o sesizare la Poliţia Municipală Carei dar fără rezultat.  Nici una dintre autorităţi nu a fost interesată în  a depista „braconierii”   de plopi.

De câțiva ani încoace, industria occidentală a mobilei este dominată la categoria produselor de lux, de mobilierul executat din plop. Din plop american, bineînțeles! În general, mobilele făcute din diferite esențe sunt foarte scumpe în Vest deoarece acolo tăierile de copaci sunt strict reglementate de lege, astfel că producătorii de mobilă s-au văzut obligați să se orienteze înspre Est, respectiv spre România, unde regimul tăierilor este extrem de permisiv.

Deşi aparţine de UAT Carei, satul Ianculeşti nu  este călcat de agenţii Poliţiei Locale prea des pentru că altfel nu se explică cum au putut fi inelaţi la bază, în voie atâţia  plopi fără ca cineva să observe. La fel şi în cazul tăierilor din ianuarie 2015, când tăietorii infractori au venit  pregătiţi cu mijloace  de transport pentru a-i   şi transporta de acolo, urmele de roţi păstrându-se pe pământul reavăn de atunci.aici

 

redactia

comentarii

de puiu la 21 august 2015 - 17:32

da sefu pesedeului de ce vrea sa taie plopii din satul lui?????iese banu gramada din scandura de plop sau e pentru sefu lui de la tulipani scandura de plop?

de Horia Mărieș la 21 august 2015 - 19:07

Plopi… tei… castani…soarta copacilor depinde până la urmă tot de oameni.
Doar că are mare dreptate @silviu m.: plopii nu pot fi păziți din bufet.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/victorie-unica-in-istoria-iasului-teii-revin-pe-bulevardul-stefan-cel-mare–104257.html

de puiu la 21 august 2015 - 21:08

adica trebuie ca cetatenii sa isi pazeasca copacii de pe drum ca sa nu fie taiati de datornicu careiului numa pentru ca are politia locala pe mana?
fostu delegat satesc onet era asociat cu primaru la fabrica de mobila din capat de pe ghenciului si impreuna au falimentat toata afacerea si amu ca a ramas nelutu fara bani a primit voie de la jeno ca sa se apuce de taiat si sa isi poata plati datoriile in care a intrat!

de Lucian la 22 august 2015 - 13:50

Pacat de acei plopi.
Toaletarea lor era suficienta.
Acum oricum este prea tarziu pentru proteste etc

de Horia Mărieș la 22 august 2015 - 15:18

@puiu la 21 August 2015 – 17:32

Eu credeam că un moț ianculeștean care vede că i se taie plopul din fața casei sau de pe drumul spre casă („Pe lângă plopii făr’ de soț, Adesea am trecut, Mă cunoșteau vecinii toți…) sare imediat la gãtul ăluia cu drujba, dacă nu este mult prea ocupat la bufet.
De văzut, s-a văzut că unii taie plopii. Dovadă pozele din articol.
Dar fiindcă n-a sărit nimeni la gâtul drujbașului, inseamnă că nici ianculeștenii nu mai sunt moți autentici. S-o muiat.

Cum se traduce propoziția din articol: „13 plopi dintre cei care străjuiesc drumul de la intrarea spre Ianculesti au fost tăiaţi de drujbele Ocolului Silvic, în urma întocmirii documentelor de punere în valoare,de dl. Balogh şi AnaMaria Kozma.”?
Cine sunt acești BALOG și ANAMARIA KOZMA?

Ăia de la Ocolul Silvic care au tăiat plopii, nu știu cumva unde se află cele 28 hectare de PĂDURE COMUNALĂ care era în folosința ianculeștenilor? Știu numai unde se află 13 plopi pe marginea drumului și care sunt toți ai Ianculeștenilor fiindcă au fost plantați de elevi pe vremea unui destoinic director șe școală, fiu a satului Ianculești? AUD?n

Dacă nu stie Ocolul Silvic, poate știe Politia Locală care a asistat la,tăierea în liniste a celor 13 plopi. Fiindcă ei, cei de la locală și șăful lor, este nagyon bun nyomozó, prinde orice găină beată ce umblă pe uliță, dar altceva, ce-i drept, nu.

de gigi la 26 august 2015 - 19:05

Trebuie sa fim realisti ,acei plopi sunt un pericol pentru circulatia rutiera dar trebuie inlocuiti treptat si valorificarea lemnului rezultat sa se faca transparent!

Lasati un comentariu