Plopii din Ianculeşti vizaţi din nou de drujbe

• publicat la: 19 iulie 2017
Plopii din Ianculeşti vizaţi din nou de drujbe

Noua modă în materie de bucătării este cea realizată din lemn de plop. Austriecii plătesc şi 700 de euro pentru un mc de scândură de plop. In judeţul nostru , zona în care plopii au rămas intacţi este zona satului Ianculesti. In alte părţi acest tip de arbore a fost tăiat de pe marginea drumului  mai mult sau mai puţin legal fără ca cineva să afle unde a ajuns scândura rezultată . Un caz similar a fost şi la Ianculeşti unde în miez de noapte au fost doborâţi   plopi de pe marginea drumului fără ca  organele de cercetare şi control să descopere  cine a tăiat fără aviz copacii şi unde au ajuns.

http://www.buletindecarei.ro/2015/01/atentie-dispar-plopii-de-pe-raza-uat-carei.html

La şedinta CL Carei din data de 18 iulie 2017 a fost adusă în discuţie la punctul Diverse tăierea plopilor de pe drumul ce duce la Ianculesti şi a celor din jurul fostei şcoli deoarece aceştia ,,sunt îmbătrâniţi şi prezintă un pericol,,.

Profesorul Mihai Bertieanu din Carei este cel care a plantat aceşti copaci înainte de anii 90, atunci  când a amenajat şi parcul din satul Ianculeşti. Profesorul este în viaţă şi a povestit despre acţiunea  sa de plantare a plopilor şi castanilor din satul Ianculeşti din vremea când era  cadru didactic la şcoala din sat.  Se ştie că pentru arbori vârsta de 30-40 de ani nu este o vârstă la care să fie consideraţi îmbătrâniţi cum este cazul arbuştilor.

Că mai sunt printre ei unul  sau două exemplare  bolnave ce trebuie înlăturate , nimic  de zis dar de aici si până la a rade toţi plopii pe motiv  că sunt periculosi e cale lungă.

Subiectul a mai fost abordat şi în urmă cu 2 ani de către acelaşi consilier  care şi-a făcut flotant la Ianculesti pentru a ajunge delegat  sătesc  evitând  alegerile  libere  şi democratice. Prima solicitare pentru tăierea acestor plopi a venit acum 9 ani de la un delegat sătesc înrudit cu cel actual, solicitarea  fiind redactată în scris sub forma unei minute cu reprezentantul de la DSPL din Primăria Carei.

Datorită opiniei publice locale  tăirea plopilor a fost abandonată dar nu înainte ca persoane necunoscute să încerce  rănirea acestor plopi la bază, cu drujba  pentru ca în timp să intervină uscarea.

http://www.buletindecarei.ro/2015/08/crima-cu-premeditare-pe-drumul-ianculestiului.html

Lemnul tăiat nu a fost valorificat în favoarea satului.

Satul Iancuelsti este renumit  pentru drumurile sale străjuite de  castani , pentru  abundenţa spaţiilor verzi care fac din el  unul dintre cele mai frumoase aşezări rurale din zonă.

Suntem convinşi că se pot efectua lucrări de întreţinere a plopilor şi castanilor din sat  pentru menţinerea stării lor de sănătate şi protejarea locuitorilor fără a fi necesară  tăierea lor. Sunt din ce în ce mai puţine satele care abundă de vegetaţie similară celei de la Ianculeşti  astfel că păstrarea  arborilor existenţi aduce doar un plus de imagine pentru satul de moţi ce aparţine de Primăria Carei.

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mãries la 20 iulie 2017 - 03:22

Nu toti plopii sunt normali.
Nici cei care n-au altã treabã decât sã le punã gând rãu plopilor nu sunt.

Lasati un comentariu