Cuvântul PS Iustin Sigheteanul la întâlnirea tinerilor ortodocși europeni de la Cluj-Napoca

• publicat la: 7 septembrie 2015
Cuvântul PS Iustin Sigheteanul la  întâlnirea tinerilor ortodocși europeni de la Cluj-Napoca

Miile de tineri ortodocși din Europa au străbătut duminică seara străzile din centrul Clujului într-o procesiune a tinereții. Cele 55 de grupuri participante din peste tot din lume, însoțiți de ierarhi și preoți, tinerii au pornit în procesiune în jurul orei 18:00, din Parcul Central spre Catedrala mitropolitană. Îmbrăcați în straie populare și cu steagurile țărilor din care provin, tinerii și-au mărturisit credința ortodoxă, oferind locuitorilor acestui oraș un exemplu frumos de comuniune și frățietate.

Protopopul de Gherla, părintele Paul Isip, care a participat la procesiune cu un grup de tineri din Gherla, a declarat pentru Radio Renașterea că pe toată durata procesiunii grupurile de tineri au intonat cântări duhovnicești, fiecare în graiul lor, exprimând prin aceasta credința puternică în Dumnezeu. Părintele Paul Isip a adăugat că tinerii au participat înainte de procesiune și la spectacolul de folclor, ce a avut loc pe scena din Parcul Central, unde au dansat și s-au încins în hore, creând o atmosferă de bucurie.

Când au ajuns în fața Catedralei Mitropolitane au luat parte la rugăciunea de seară, rostită în mai multe limbi. La final Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a ținut o meditație în care i-a chemat pe tineri să se pună în slujba lui Hristos în această lume care se secularizează și se desacralizează, titrează Radio Renașterea.

„Sunteți chemați să intrați în dialog de respect, de reciprocitate și de fratenitate cu tinerii din Europa, catolici și protestanți și să le spuneți că voi ați găsit calea împlinirii și a fericirii nepieritoare. Aceasta este Hristos, Calea, Adevărul și Viața. Faceți-o cu mult curaj, cu mândrie nepăcătoasă, cu demnitate și fidelitate față de credința noastră străbună. și poate vom salva împreună Europa”. Evenimentul a fost emblematic pentru ortodoxia românească și un model pentru Europa.

A fost prezent si Preasfericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care le-a vorbit tinerilor europeni și credincioșilor clujeni prezenți în Piața Avram Iancu, pornind de la pilda nunții fiului de împărat, că toți oamenii sunt chemați la mântuire, dar sunt aleși cei care răspund chemării. „Aleși devin cei care prin nevoințe multe, prin lacrimi de pocăință își curăță haina de la Botez, pătată de păcate, și se luminează prin Sfânta Spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie”.

Depinde de noi, de fiecare în parte, dacă vom fi sau nu aleși, a spus Preafericitul Daniel, pentru că Dumnezeu ne dă această libertate de a alege dacă ne dorim sau nu comuniunea cu El în ceruri. Pentru a avea parte însă de această comuniune cu Dumnezeu în ceruri, trebuie să ne îmbrăcăm sufletul nostru în haină nouă, având veșmântul credinței și a faptelor bune.

Alături de Preafericitul Daniel a slujit la Sfânta Liturghie, oficiată pe scena din fața Catedralei Mitropolitane, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, alături de un impresionant sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte pe lângă ierarhii din Mitropolie, PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și alți ierarhi veniți din străinătate, special pentru a participa la Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși din Europa. Au luat parte la evenimentele de la Cluj, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian, Arhiepiscop de Elista din Rusia, Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum din Iordania, Preasfințitul Părinte Iona, Episcop de Obuchovo, din Ucraina și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Chiar dacă vremea nu a fost prielenică, miile de tineri ortodocși din lume s-au rugat împreună la Cluj, duminică, 6 septembrie 2015, pentru viitorul Europei. Înarmați cu umbrele și cu multă răbdare ei au stat timp de două ore în Piața Avram Iancu, participând la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul României, titrează Radio Renașterea.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului le-a mulțumit tuturor instituțiile partenere care s-au implicat în organizarea acestei întâlniri, dar în mod special tinerilor pentru credința și răbdarea de care au dat dovadă.

sursa  NapocaNews

Lasati un comentariu