Ion Iliescu, pus sub acuzare în dosarul Mineriadei din 1990

• publicat la: 22 octombrie 2015
Ion Iliescu, pus sub acuzare în dosarul Mineriadei din 1990

Procurorii de la Parchetul General l-au pus sub acuzare pe fostul președinte al României și astăzi l-au chemat pentru a-i aduce la cunoștință că are calitatea de suspect. El este cercetat pentru infracțiuni contra umanității.

Și Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității și are calitatea de suspect în acest dosar. Și Victor Atanasie Stănculescu a fost chemat la sediul Parchetului General. Acesta a fost citat în calitate de suspect.

Ion Iliescu a fost citat astăzi de procurori pentru ora 10, iar fostul șef al statului a venit în fața procurorilor însoțit de avocatul Ion Neagu. Conform unui comunicat al Parchetului General, procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor și au dispus extinderea urmăririi penale și împotriva altor persoane.

“Ca urmare a ordonanței procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de infirmare a soluției și confirmare a ordonanței de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Astfel, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990 în urma atacului violemt al minerilor din Valea Jiului asupra manifestanților din Piața Universității – opozanți ai regimului Iliescu.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea faptelor descrise anterior, a mai anunțat Parchetul.

sursa romaniacurata.ro

Lasati un comentariu