„Monstrul” Djokovic

• publicat la: 15 octombrie 2015
„Monstrul” Djokovic

Novak Djokovic este omul în jurul căruia planeta tenisului masculin se învarte de ceva vreme fară să-i provoace vreun vertij care să-l dea jos de pe soclu. Aflat tot timpul cu capul în norii marilor performanțe, dar cu picioarele adânc înfipte în pământ, sârbul gestionează cu o precizie robotică acest drum al succesului pe care mulți nu-l credeau posibil în urmă cu șapte-opt ani. Pe vremea aceea, tânărul Nole era un jucător talentat, preocupat însă mai mult de bufonerii decât de performanța în sine. Celebru pentru felul în care își imita adversarii, Djokovic era privit mai degrabă ca un show-man decât ca un performer sadea. Timpul părea că trece pe lângă el fără să-l afecteze în vreun fel că nu se ridica la nivelul celor doi monștri sacri contemporani cu el, Roger Federer și Rafael Nadal.

Tot sub aripa înțelegătoare a timpului a avut loc și maturizarea băiețelului din Belgrad, ale cărui cuvinte rostite la 6 ani – „când voi fi mare vreau să fiu numărul 1 mondial” – începeau să prindă un sens propriu abia la vârsta de 23 de ani. Locul băiatului glumeț de pe teren a fost luat de un bărbat hotărât să modeleze viitorul după dorința lui din copilărie, iar faptele sale au conturat caracterul unui luptător desăvârșit. Dincolo de dieta fără gluten și de antrenamentele intense, Novak a progresat fantastic în plan mental, lucru recunoscut de marele său rival Nadal: „Forta sa mentală și nivelul său de tenis din 2015 sunt greu de egalat. Maniera în care a jucat de-a lungul sezonului este incredibilă.” O spune un jucător recunoscut pentru mentalul său de fier, care a câștigat 14 turnee de Grand Slam și care a fost pur și simplu pulverizat de Djokovic în recenta finală de la Beijng, când sârbul s-a impus cu 6-2, 6-2. Forma sa bună a fost subliniată și de site-ul bet365, care îl consideră principalul favorit și la turneul Master de la Shanghai, ce are loc în această săptămână.

Meciul cu Nadal a scos încă o dată în evidență nivelul de încredere în sine la care a ajuns Djokovic. Pe tot parcursul întâlnirii, sârbul a avut privirea liniștită a unui șahist care este chemat să joace un simultan cu elevi talentați de liceu. Maestrul se bucură de provocare, dar știe că nu i se poate întâmpla nimic rău. Cu calmul acesta olimpian l-a dominat și pe marele Federer în finalele de la Wimbledon și US Open. Pur și simplu, în momentul de față Djokovic a ajuns la nivelul suprem de concentrare și încredere, un spațiu pe care l-a acaparat cu personalitatea sa și pe care nu are intenția să-l cedeze prea curând.

Deși nu o spune răspicat, este din ce în ce mai clar că sârbul și-a propus să intre în Top 3 cei mai de succes tenismeni din istorie. Deocamdată, Djokovic are 10 titluri de Mare Șlem în palmares și 168 de săptămâni petrecute în fruntea ierarhiei mondiale, acestea fiind principalele criterii de stabilire a dimensiunii succesului în tenis. În prezent, el se află pe locul 8 în primul clasament, însă va ajunge pe locul 2 dacă va mai câștiga patru trofee majore, și ocupă poziția a șasea în cea de-a doua ierarhie, după Federer (302), Pete Sampras (286), Ivan Lendl (270), Jimmy Connors (268) si John McEnroe. Probabil că visul cel mare al lui Novak este să-i depășească pe toți acești tenismeni legendari. Să nu uităm că are doar 28 de ani.

Lasati un comentariu