Premierul Cioloş nu agrează Corupţia

• publicat la: 22 noiembrie 2015
Premierul Cioloş nu agrează Corupţia

Premierul Dacian Cioloș consideră că lupta împotriva corupției este unul dintre elementele de schimbare care trebuie să aibă loc, arătând că „sunt oameni care se dedau la mici acte de corupție, să mai ia un ban atunci când sunt în administrație în loc să furnizeze un serviciu unui cetățean corect”, notează agerpres.ro.

 

„Trebuie schimbate doar lucrurile care sunt gripate, care, din diferite motive, nu funcționează și, în primul rând, trebuie să ne schimbăm pe noi înșine. Cred că asta e cea mai importantă schimbare care trebuie să aibă loc în România în perioada următoare. Lupta împotriva corupției este unul dintre elementele de schimbare care trebuie să aibă loc. După părerea mea, ca să vorbim de administrație, care e în directa responsabilitate a Guvernului sau a palatului guvernamental, acolo cred că sunt două lucruri care trebuie să se schimbe: să demonstrăm că nu mai merge și așa, în sensul că e nevoie de oameni competenți și e nevoie de dispozitive care să nu mai permită corupția, chiar mica corupție”, a afirmat Dacian Cioloș la Radio România Actualități.

El a spus că sunt oameni care se dedau la mici acte de corupție și este important ca „lucrurile să fie făcute altfel”.

„Cred că, dacă reușim să eliminăm mentalitatea asta că prin corupție putem să compensăm alte neajunsuri, pentru că, să fim sinceri, sunt oameni care se dedau la mici acte de corupție, să mai ia un ban atunci când sunt în administrație și, în loc să furnizeze un serviciu unui cetățean corect, pentru că e plătit corect, o face așteptând doar un plic. Deci, cred că e important să fie clar că lucrurile ar trebui făcute altfel, pentru că asta înseamnă serviciul public și, pe de altă parte, e nevoie și de competență. Dacă punem oameni doar pentru că îi cunoaștem, și nu și pentru că sunt competenți, atunci ajungem la astfel de situații”, a adăugat Cioloș potrivit Agerpres.

Îl invităm pe premierul Cioloş să arunce o privire şi peste municipiul Carei unde în administraţia locală se fac angajări pe criterii politice sau cumetrii, fără a se ţine seama de nevoile reale ale cetăţenilor de rând, acei cetăţeni care sunt contribuabili oneşti şi care  nu au nici un fel de rude sau cunoştinţe în administraţia actuală  UDMR.

comentarii

de Horia Mărieș la 4 decembrie 2015 - 06:15

Din ciclul cel făr’ de sfãrșit: „Corupții noștri cei înalți ca brazii și proști tot ca ei.”

Neculai Constantin Munteanu, December 2 at 3:49pm: NELU MEXICANU, ÎNCĂ UN PAS SPRE FRĂGEZIRE

Mica jigodie liberală, fostă PDL, Ioan Oltean, a primit aviz pozitiv pentru arestare preventiva din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaților. Evident, micuțul Făt Frumos, cunoscut în lumea cu iz mai interlop și sub numele de „Nelu Mexicanu”, se consideră absolut nevinovat. Atât de nevinovat că a cărat după el vreo trei avocați doar ca să probeze absoluta lui nevinovâție, deși, din câte știm, Comisia juridică nu este, totuși, tribunal.
DNA deține suficiente probe, convingătoare, că Mexicanul ar fi primit vreo 600.000 de euro, bani sfințiți, probabil, în incinta unei parohii din Chitila, pentru a-și exercita influența asupra Crinuței Dumitrean, șefa Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Menționăm că la ora astrală a mitei din curtea Bisericii, Crinuța era nu numai șefa cu restituirea proprietăților, ci și o apropiată a Mexicanului, da’ apropiată tare de tot. Atât de apropiată că, zic gurile rele și mai informate, că omul și-ar merita cu prisosință și numele de Nelu Pește. Sau Peștele Mexican.
In concluzie, DNA cerut arestarea preventiva a deputatului Ioan Oltean pentru infracțiunile trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, spre frăgezire și aducere-aminte.
……………………………………….

Mai multe fotografii in care apar deputatul PNL Ioan Oltean si fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean au fost depuse de procuror la dosarul in care aceasta din urma a fost arestata preventiv, pentru a dovedi relatia apropiata dintre cei doi.

„Ioan Oltean era ca un sef pentru Crinuta Dumitrean, fiind notoriu in randul functionarilor ca, Rotaru Mihai, care avea mai multe dosare de despagubire in care era cesionar, beneficia de solutionari rapide si despagubiri generoase. Ioan Oltean era o prezenta constanta in institutie, in biroul presedintei”, scriu procurorii DNA in referatul cu propunere de arestare preventiva, scrie Adevarul.

Curtea Suprema a apreciat ca din probele aflate la dosar, printre care si fotografiile cu cei doi in biroul sefei ANRP, „rezulta indubitabil relatia apropiata dintre aceasta si inculpatul Oltean Ioan”.

In replica, avocatul Crinutei Dumitrean a declarat ca indiferent de natura acestei relatii, ea nu poate constitui temei al acuzarii si ca „fotografiile atasate la dosar nu au nicio legatura cu activitatea Comisiei Centrale de Stabilire a Despagubirilor”, dupa cum se arata in incheierea Curtii Supreme, conform sursei citate.

Deputatul PNL Ioan Oltean afla in data de 9 decembrie daca solicitarea DNA adresata Camerei Deputatilor privind arestarea sa preventiva este sau nu aprobata. (Eu cred că va fi).

In dosarul ANRP4, Ioan Oltean este acuzat ca ar fi luat mita 600.000 de euro pentru a interveni la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), pentru o a aproba despagubirea unei revendicari ilegală.
……………………………………………

27 noiembrie 2015, Nr. 1864/VIII/3 , COMUNICAT D.N.A.

În completarea comunicatelor nr. 1860 şi 1862/VIII/3 din 26 noiembrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a doi deputaţi, respectiv:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunile trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.
De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.
Cele două cereri de încuviințare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererilor transmise le-au fost atașate referatele întocmite de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE D.N.A.
………………………………………

Lasati un comentariu