2 angajatori amendaţi cu 20 mii lei pentru angajări nedeclarate

• publicat la: 4 decembrie 2015
2 angajatori amendaţi cu 20 mii lei pentru angajări nedeclarate

 In perioada 09 noiembrie – 27 noiembrie 2015 Inspecţia Muncii a organizat „Campania naţională privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la agenţii economici care au ca obiect de activitate cod CAEN 56 – restaurante şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică (baruri şi alte localuri în care se prestează activităţi de servire a băuturilor, cluburi de noapte, cafenele, etc.).

 Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat în cadrul acestei Campanii 157  de controale, 83 controale în domeniul RM (relaţiilor de muncă), din care 41 inopinate pe timp de noapte, şi 74 controale în domeniul SSM (securităţii şi sănătăţii în muncă).  Acţiunile de control au fost efectuate în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare.

În domeniul stabilirii relaţiilor de muncă au fost constatate 154 de deficienţe, inspectorii de muncă dispunând 154 de măsuri scrise pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale. Între deficienţele constatate n domeniul RM (relaţiilor de muncă), menţionăm:

– folosirea muncii nedeclarate,

– nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repaosului săptămânal şi zilelor libere de sărbători legale;

–  nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte,

– nerespectarea termenelor de transmitere a Registrului general de evidenţă a salariaţilor,

– nerespectarea prevederilor legale privind contractul de muncă cu timp parţial,

– nerespectarea prevederilor legale privind evidenţa orelor lucrate de salariaţi, ş.a..

Au fost depistaţi 2 angajatori folosind munca nedeclarată, primind la muncă fără forme legale de angajare 2 persoane (femei).  Au fost aplicate 72 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 24.200 lei, din care 20.000 lei pentru folosirea muncii nedeclarate şi 4200 lei pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă.

 În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 149 de deficienţe, inspectorii de muncă dispunând 149 de măsuri scrise pentru remedierea acestora la termenele stabilite şi aplicând 149 de sancţiuni contravenţionale (avertismente şi amenzi în valoare totală de 37.000 lei).

Principalele deficienţe constatate în domeniul SSM:

–   Lipsa evaluării  riscurilor  şi a planului de prevenire şi protecţie,

–  Organizare necorespunzătoare a activităţii de prevenire şi protecţie,

– Fişele de aptitudini ale unor lucrători nu sunt actualizate (nerespectarea dispoziţiilor legale privind supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor);

–   Unii lucrători desemnaţi pentru acordarea primului ajutor nu sunt instruiţi,

– Scadenţă depăşită pentru verificarea rezistenţei de dispersie a prizei de pământare,

– Scadenţă depăşită pentru verificarea unor echipamente de muncă şi instalaţii cu regim ISCIR,

–  Instruire incorect consemnată în fişele de instructaj,

– Semnalizare de securitate şi/sau sănătate incompletă, ş.a.

 comunicat ITM

comentarii

de dica la 9 decembrie 2015 - 20:13

La firmele care produc mobilă pază de noapte nu li se acorda bani de noapte se depășesc orele de muncă nu se plătesc….sărbătorile se lucrează..nu se plătesc…firmele de pază la fel șanț mulți care lucru 200..240 de ore și nu șanț plătite…..când fac controale cei de la itm….?????

de geo la 9 decembrie 2015 - 20:16

Itm-u nu face controale la toate firmele să vadă cum nu se plătește sporu de noapte mulții agenții de pază lucru. Peste 200 de ore pe lună și nu șanț plătite orele în plus

Lasati un comentariu