Nevoia de Eminescu la Marna Nouă

• publicat la: 16 ianuarie 2016
Nevoia de Eminescu la Marna Nouă

“Vesnicia s-a născut la sat”… spunea Lucian Blaga dar  nu doar vesnicia s-a născut acolo, ci  însusi timpul, libertatea, umanitatea. Acolo, timpul trece greu iar oamenii sunt altfel. Judecă altfel lucrurile, respectă obiceiuri străvechi şi tradiţii, respectă pământul, sunt mai prietenosi, mai buni la suflet.

La 166 de ani de la naşterea geniului nostru naţional, Mihai Eminescu, Asociaţiunea culturală ASTRA Carei a decis să îl omagieze în vatra satului Marna Nouă, pe scena Căminului Cultural.

Sala, fără posibilităţi de încălzire, a fost plină de  suflete calde, iubitoare  de Eminescu.  Dintre cei invitaţi, au onorat cu prezenţa reprezentanţi ai Primăriei Sanislău, preşedintele Asociaţiei Refugiaţilor Carei, prof. Mihai Bertieanu, prof.ing.dr. Ioan Ardelean de la UT Cluj Napoca  şi delegatul sătesc din Ianculeşti, Ciprian Chiorean.

Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat de către toţi cei prezenţi iar apoi a fost ascultat Imnul Despărţământului ASTRA Carei.

Despre Nevoia de Eminescu, poetul, gazetarul, românul care lupta pentru  reîntregirea României  prin unirea cu Transilvania, a vorbit Daniela Ciută, preşedinta ASTRA Carei.

A  rostit o alocuţiune  şi prof.ing.dr.Ioan Ardelean, membru al  Despărţământului ASTRA  Carei. Acesta a  afirmat  că ,,este  grav că este actual Eminescu!  Şi este actual cam de  mult! Mă întreba lumea de ce cred că este actual. Gândiţi-vă la două versuri din ,,Doina’’ – ,,De la Nistru pân’ la Tisa tot românu plânsu-mi-sa.’’ Dacă veţi citi opera lui Eminescu, partea  legată de ţărani, vreau să vă spun că-mi vine să-l chem pe Eminescu. El a cunoscut ţăranul român, viaţa acestuia…..şi plângea când vedea  că se înstrăinează pământul românesc.  Astăzi cred că este la fel de actual ca şi atunci… faţă de ţărani cum să nu ai respect, faţă de oamenii de la ţară, care ştiu să vorbească aşa de frumos cu natura…Mă uitam că încă iarba nu a îngheţat, dar sunt câteva versuri care un pic ne dau de gândit…cine întreabă mai frumos decât acea doină a firului de iarbă, ,,firule, măi fir de iarbă, pe tine cine te întreabă /De ţi-e frică, de te doare, când eşti călcat în picioare!  Unde găseşti mai frumos decât aici…? Eminescu se regăsea aici…

A fost scos în evidenţă şi faptul că elevi din unităţile de învăţământ nu cunosc adevărata valoare a lui Eminescu, limitându-se doar la calitatea sa de poet nepereche, situaţie creată de manualele alternative.

 Corul ASTRA Careiană, dirijor prof. Mariana Vulcan, a oferit apoi un mănunchi de cântece pe versuri eminesciene.

Alături de astriştii careieni, pe scenă au evoluat grupul de recitatori din Ianculeşti şi grupul mărnenilor pregătiţi de prof. Viorica Tomai.

Lavinia Lukacs, membră a Despărţământului ASTRA Carei  a recitat o poezie mai puţin cunoscută din lirica eminesciană,  ,,Urme de colind’’, urmată apoi de recitatorii  Marcel Ursan, Iulia Coşarcă, Alexandra Danciu şi Georgiana Trif.

Un moment  deosebit din cadrul Medalionului Eminescu a fost redarea unui fragment din Scrisoarea a III-a  sub forma unei scenete. Gheorghe Trif şi Mihai Todea , i-au interpretat pe Baiazid şi domnitorul Mircea din binecunoscutul dialog purtat înaintea  celebrei bătălii de la Rovine.

Ştefania, o frumoasă copilă de 5 ani de  la Pişcolt a demonstrat că  nu poţi fi niciodată prea tânăr  pentru a recita frumoase versuri eminesciene, mai ales când e vorba de …Ce te legeni…..

 Programul serii de vineri 15 ianuarie a fost încheiat de gazde, de grupul compact,  de la vlădică la opincă, de la copii la septuagenari.

Aceştia au prezentat un grupaj de poezii şi melodii pe versuri de Mihai Eminescu.  Nu a lipsit din repertoriul lor   creaţia  soţilor Aldea Teodorovici, cântecul  ,,Eminescu”.

Gazdele , oaspeţi primitori, au oferit după încheierea evenimentului cultural, plăcinte calde moţeşti, stropite cu vin alb şi roşu.

Cei peste o sută de participanţi au rămas apoi să rememoreze  alte evenimente culturale dar şi să iniţieze altele, noi.

redacţia

 

comentarii

de Dan Tanasa la 16 ianuarie 2016 - 11:49

Felicitări organizatorilor și participanților!

de Maria la 16 ianuarie 2016 - 13:59

Foarte frumos!Felicitari!Ar fi bine daca exemplul Astrei ar fi urmat de toti profesorii de limba romana care ar putea sa contribuie la o raspandire mai larga a culturii romanesti,pentru ca avem mare nevoie de afirmarea si raspandirea valorilor noastre in intreaga societate.Putin mai mult elan si mai multa deschidere spre aceste orizonturi ne-ar face viata mai frumoasa,asa cum o fac membrii Astrei.

de Tiberiu Vanca la 17 ianuarie 2016 - 13:12

Buni Careieni! M-aţi făcut fericit! Emoţia a fost atât de puternică încât puţin a lipsit să-mi șiroiască lacrimile!

Lasati un comentariu