Românii din Cernăuţi mai pierd o şcoală românească

• publicat la: 26 ianuarie 2016
Românii din Cernăuţi mai pierd o şcoală românească

O nouă școală din Cernăuți ar putea fi închisă,transmite Romanian Global News.. Locuitorii satului Ciudei, raionul Storojineţ, au tras deja un semnal de alarmă în legătură cu ucrainizarea şcolii româneşti nr. 3 din această localitate scrie www.bucpress.eu. Acest lucru se întâmpla în timp ce ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Dan Stoenescu, însoțit de consilierul de stat pentru românii de pretutindeni al Administrației Prezidențiale, Sandra Pralong esau într-o vizită de lucru în Ucraina unde una din problemele discutate cu autoritățile ucrainiene era tocmai închiderea abuzivă și ucrainizarea școlilor românești, transmite Romanian Global News.

La unitatea de învățământ pur-românească, până acum, vor fi deschise mai multe clase ucrainene.

Nicoleta Cepega, directoarea școlii, a declarat pentru bucpress.eu că s-a recurs la introducerea de clase ucrainene după ce școala cu predare în această limbă din zonă a fost închisă.

„Acum câţiva ani autorităţile ucrainene au închis şcoala primară cu limba ucraineană de predare din satul Crăsnişoara Nouă, raionul Storojineţ, localitate situată nu departe de şcoala noastră, ne-a spus doamna Cepega. Atunci părinţii au fost nevoiţi să se adreseze conducerii şcolii noastre şi direcţiei raionale de învăţământ Storojineţ, solicitând deschiderea claselor ucrainene în cadrul şcolii medii incomplete nr. 3 din satul Ciudei. Nu am avut nici un drept juridic să le refuz părinţilor”, a mai declarat doamna Nicoleta Cepega, menţionând faptul că locuitorii din acel sat nu cunosc limba română.

Din cei 117 copii care învaţă în această şcoală, 24 dintre ei sunt înscrişi în clase ucrainene, în clasele I-B şi a III-B., menționează sursa citată.

Precizările directorului nu justifică deloc luarea măsurii de înființare a claselor mixe română-ucrainene în satul Ciudei. Sursa citată precizează că la numai trei kilometri de şcoala nr. 3 din Ciudei (Cornişor) în centrul acestei localităţi româneşti funcţionează deja o şcoală ucraineană, iar pe teritoriul satului instituţiile de învăţământ au la dispoziţie un autobus şcolar.

„Oare nu era mai simplu ca cei 24 de copii, pentru care s-au deschis două clase ucrainene într-o şcoală românească să fie duşi cu autobusul şcolar trei kilometri mai departe şi să înveţe în şcoala ucraineană, decât să şteargă din inima satului românesc Ciudei şi de pe harta Ucrainei această şcoală românească, aşa cum uşor, uşor au dispărut zeci de şcoli naţionale”, se întreabă jurnaliștii de la bucpress.eu.

„Cine poartă vina, până la urmă? Probabil noi, românii, care ne lăsăm atât de uşor călcaţi în picioare şi ne mulţumim cu ceea ce ni se smulge din inimile noastre, puţin câte puţin, în fiecare zi. Dacă lucrurile vor merge aşa şi mai departe, nu cred că ni se vor deschide cândva acele porţi mult dorite şi aşteptate de întreaga ţară, porţile Uniunii Europene…”, concluzionează bucpress.eu.

 

Lasati un comentariu