Primăria Carei refuză să acorde ajutoare alimentare UE unei persoane cu proteză oculară. Calvarul Andreei

• publicat la: 20 martie 2016
Primăria Carei refuză să acorde ajutoare alimentare UE unei persoane cu proteză oculară. Calvarul Andreei

În vara anului 2002, o fetiţă din Carei diagnosticată cu o tumoare uriaşă la ochiul drept primea un verdict crunt de la medici… : „Mai are trei săptămâni de trăit!”.

Cazul a ajuns în atenţia comunităţii româneşti din Boston , SUA, care s-a mobilizat exemplar şi a oferit Andreei o nouă şansă. Andreea a fost operată în anul 2010  la unul din cele mai bune spitale din America – Mass Eye and Ear, Boston. Prima dintre operaţii a urmărit înlăturarea tumorii uriaşe de pe partea dreaptă a feţei care i-a împins ochiul înafară. A urmat apoi  reconstituirea globului ocular şi a părţii de faţă afectată. Această operaţie s-a datorat  sprijinului  financiar al filantropistului Ray Tye şi al comunităţii româneşti din jurul Bostonului.

În urma scrisorii trimise de profesoara de engleză a copilei, Renata Dragoş  din Carei, aici,  managerul cabinetului medical al doctorului Aaron Fay, Rose Shea a făcut legătura între familia elevei românce cu membri ai comunităţii româneşti de pe lângă Boston.  Camelia Roşca, cercetător asociat la Boston College, s-a oferit să-i găzduiască pe Andrea şi tatăl ei pe perioada operaţiei şi a recuperării postoperatorii, iar doi români inimoşi, Valentin Neacşu şi Marcel Filimon, membri ai organizaţiei locale Boston Romanian Professionals (BRP) au donat serviciile sitului www.andreainboston.com care funcţionează ca o interfaţă eficientă între cei doi şi cei interesaţi de cazul Andreii.

De asemenea un grup de doamne cu iniţiativă s-a mobilizat şi a donat suma necesară achiziţionării unui laptop pentru Andrea că ea să poată comunica cu cei dragi de acasă şi să-i ţină la curent cu evenimentele.

Operaţia efectuată de doctorul A.Fay şi echipa sa a decurs normal iar după alte 6 operaţii, Andreea are o proteză oculară.  Singurul regret al doctorului Fay este că nu a operat-o pe Andrea cu câţiva ani în urmă când putea să-i salveze ochiul şi să-i ofere o şansă mai bună de însănătoşire.

Andreea are deci  7 operaţii de reconstituire a feţei şi ar trebui  să se mai deplaseze şi la controale medicale doar că situaţia materială este una deosebit de fragilă.

În timp ce chirurgii din SUA se mobilizau pentru a o ajuta pe careianca noastră, Primăria Carei  i-a tăiat alocaţia şi i-a desfăcut contractul de muncă tatălui Andreei care era angajat ca asistent personal pentru fiica sa cu handicap în grad I.

După operaţiile din 2010 suferite de Andreea, prin  DISPOZIŢIA NR. 824 DIN 30.05.2011, primarul Kovacs dispune încetarea alocaţiei de susţinere a familiei Nemethi.

Familia  Nemethi are  trei copii iar Melinda, acum de 6 ani, are probleme de vorbire grave ce presupun  sprijinul unui logoped ce trebuie plătit. Singura sursă de venit a familiei este salariul pe care-l realizează mama Andreei şi aceasta cu probleme de sănătate.

O situaţie foarte tristă pentru această familie. În condiţiile în care familii întregi de asistaţi sociali sănătoşi  beneficiază de plata utilităţilor din partea Primăriei Carei, e mai mult decât ciudat de ce tocmai această familie greu încercată este  tratată cu dispreţ de primarul Kovacs şi administraţia pe care o conduce.

An de an după operaţia în care i s-a pus o proteză oculară , fetiţei i se cer documente care să ateste faptul că….nu are un ochi. Sau că este caz oncologic. Toate aceastea costă bani, mulţi bani, de care familia nu dispune. Tatăl fetiţei a cerut de câteva ori o maşină de la Primărie pentru a face deplasarea la o clinică oncologică de la Cluj pentru dobândirea documentelor cerute de Direcţia de Asistenţă Socială din Satu Mare dar a fost repezit şi tratat cu cuvinte grele de către primarul Kovacs.  Ceea ce pentru  Andreea  nu a fost posibil, adică ajutorarea cu un drum  în scop medical, pentru şoferul  viceprimarului nu a fost imposibil. Acesta făcea naveta zilnic cu maşina Primăriei Carei, la locuinţa sa din Vallaj, după cum a reieşit  în urma acţiunii poliţiei maghiare care l-a  prins în vamă cu  marfă de contrabandă.

Fără ajutoare alimentare de la UE pentru Andreea şi familia ei

Andreea este acum trecută în grad de handicap mediu. Câţi careieni ştiu că există persoane care beneficiază de pensie de handicap de vedere în grad I şi se plimbă bine mersi prin oraş la volanul unor limuzine colorate? Andreea nu este copil de piloşi şi deci nu are importanţă că nu are un ochi de la vârsta de 12 ani. Calvarul ei continuă, alimentat de Primăria Carei. Andreeea nu a beneficiat niciodată în ultimii 5 ani de ajutoarele alimentare venite de la UE deşi face parte dintr-o familie cu probleme. Dar persoana care are limuzina la scară şi  pensia de handicapat de vedere grad I în buzunar are şi ajutor social alimentar de la UE ….

Părinţii Andreei au atacat decizia prin care fata a fost trecută într-un grad de handicap mediu fără drept de însoţitor cu toate că aşa cum prevede legea diagnosticul medical în sine nu este suficient pentru a fundamenta încadrarea într-o categorie de handicap, el trebuie corelat cu evaluarea psihosocială, iar principiul dominant este cel al respectării şi promovării cu întâietate a interesului superior al copilului. Acum, Andreea a împlinit 18 ani şi trece în altă categorie, deci noi documente , alţi bani, pe care  tot nu îi are la dispoziţie.

Interesul acestui copil contează doar pentru autorităţile din SUA în timp ce autorităţile din judeţ se judecă  cu părinţii fetei.  39 de lei este ajutorul primit de Andreea de la statul român. De la administraţia locală doar vorbe grele. Cu aceşti bani trebuie să plătească ANUAL pentru acte doveditoare că…nu are un ochi în urma operaţiei suferite în SUA prin bunăvoinţa unor americani de suflet.  Ce satisfacţie aveţi voi cei din Primăria Carei care refuzaţi până şi un ajutor alimentar sosit de la UE acestei familii greu încercate?

 redactia

http://www.voanews.com/content/romanian-girl-gets-life-altering-surgery-97488119/170062.html

http://www.informatia-zilei.ro/sm/o-fata-de-15-ani-din-carei-sprijinita-de-oameni-de-suflet-din-sua-dar-tratata-cu-indiferenta-de-autoritatile-romane-are-nevoie-de-ajutor/

comentarii

de Horia Mărieș la 21 martie 2016 - 07:11

Cunosc de mai multă vreme,,mai ales din presă, cazul medical și social al Andreei.

Nu știam de faptul că familia ei se califică pentru ajutoarele alimentare de la UE și că onor Primăria Mun. Carei se face că plouă.

Dacă așa stau lucrurile și eu deocamdată, până la proba contrară, oferită aici, in scris, de factorii responsabili, dar mai ales de distinsul Birou de Asistență Socială (8 salariati) din cadrul Primăriei Carei, atunci vorbim deja de josnicie, măgărie și de o mare porcărie.

Fac apel pe această cale la excelenta si foarte merituoasa Asociație „Împreună – Egymásért” din Carei, să aibă în vedere în etapa imediat viitoare si acest caz și să ne lămurească, exact și în detaliu, cu starea de facto. Mulțumiri anticipate.

Apoi, dar nu la Paștele de la anul, sunt convins că cetățenii careieni responsabili vor decide repede ce este practic de făcut.

de dari la 21 martie 2016 - 18:50

Să anunțați în campania electorală să știe careieni pe cn au ales ca hoț primar

de carei. la 21 martie 2016 - 22:23

De unde atata ura si cruzime fata de copiul acesta? Ce vina are ….?

de Muresan Andada la 21 martie 2016 - 23:08

In cunostinta de cauza, avand in vedere ca am organizat impreuna cu un grup de mamici, doua editii ale evenimentului caritabil ,, Inimi Deschise”, in colaborare cu Asistenta Sociala, tin sa intaresc faptul ca se cunoaste foarte bine cazul familiei Nemethi. Tot cu ajutorul Asistentei Sociale am aflat de lipsurile familiei, lemne, hrana, imbracaminte, situatie financiara si am incercat sa facem ce putem!Nu am expus toate acestea pentru a ne lauda ci doar pt a aduce mai multa lumina in acest caz si poate pentru a nu denigra institutii, persoane in necunostinta de cauza! E trist ce i s-a intamplat fetitei, am fost la ei acasa! Nu sunt nici eu de acord cu felul cum se comporta cu ea o Comisie care decide ca handicapul ei e mai ,, mic” decat a fost sau sa nu i se acorde alimentele UE dar sa nu denigram persoane care nu merita !

de bugetar la 21 martie 2016 - 23:23

cu tot respectul dar nu prea sunteti in cunostinta de cauza in ce priveste asistenta sociala din orasul nostru! acolo se fac angajari pe baza de rudenie si nu de competenta. evenimentul inimi deschise cum de nu a ajuns si la doamna de la parterul blocului primariei carei care are pensie dar nu este cine sa o ingrijeasca pt ca e paralizata..o ingrijeste un om in scun cu rotile si o spla de mila vecinele. pentru ea nu exista un loc la caminul de batrani asa cum a fost facut pentru mama lui mitica de la asistenta sociala desi nu era la pat. incercati sa mergeti si pe unde nu va duce asistenta sociala din carei!
tot orasul stie ca se dau ajutoare alimentare la colaboratorii primarului care au pensii mari si mai au si pensie de handicapat ca doar doctorita din ianculesti le da semnaturi pe banda rulanta.
pentru andreea nu se dau ajutoare ca nu vrea kovacs dar sa se angajeze sora sefei la asistenta sociala si baiatul unei alte angajate se poate….ori nu sunteti din carei si nu stiti problemele ori sunteti din grupul cu interese. nic nu va imaginati catr stiu careienii despre asistenta sociala si despre lajos si kovacs. pacat ca se razbuna pe copii cu probleme ca si andreea!

de relu la 22 martie 2016 - 21:03

de 5 ani de zile sa nu fie trecuta pe nici o lista pentru a primi si ea ajutoare alimentare,,,,asta da cruzime la cine se ocupa de liste!

Lasati un comentariu