O placă de calcar din anul 213 descoperită în casa lui Iuliu Maniu

• publicat la: 24 ianuarie 2016
O placă de calcar din anul 213 descoperită în casa lui Iuliu Maniu

Potrivit salajulpursisimplu.ro, Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin are o particularitate aparte despre care puțină lume știe. Această particularitate se află zidită într-unul din pereții verandei și reprezintă o placă de calcar galben înscripționată în anul 213, la ordinul împăratului roman Caracalla, cu ocazia vizitei acestuia în Dacia.

Șase astfel de plăci au fost inscripționate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei. Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una  a fost salvată în anul 1934 de către Iuliu Maniu, care a înțeles valoarea acesteia, și pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află și astăzi, în stare foarte bună de conservare. Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iului Maniu, ce s-au desfășurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior.

„În acea vreme nu existau muzee și era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de niște țărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934. De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.

Profesorul Ioan Piso, fostul  director al Muzeului Transilvania, a fost în vară să vadă placa și starea de conservare și a oferit cu această ocazie și câteva detalii despre aceasta. Astfel am aflat că placa a fost găsită  în anul 1934 de țărani în partea de sud-est a castrului de pe Pomet, lângă porta decumana (poarta din spate a castrului), fiind încastrată deasupra intrării. Aceasta este de construcție de calcar galben, având dimensiunea de 65 de cm lățime, 146 cm lungime și 13 cm grosime cu literele inscripționate de 5-6 cm. Textul de pe placă, după traducere, cuprinde următorul mesaj:

Împaratul Caesar, Marcus Aurelius Antoninus, cel pios, Augustus, cel fericit, mare învingător al parților, mare preot, mare învingător al britannilor, investit cu puterea tribuniciană pentru a 16-a oară, aclamat imperator (învingător) de două ori, consul de patru ori, părinte al patriei, proconsul, a făcut (aceasta).

„Avem de-a face cu împăratul Caracalla, al carui nume oficial este însă Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus pius felix Augustus. Prin cifra puterii tribuniciene (16), inscripția se datează în anul 213, anul vizitei pe care Caracalla a întreprins-o împreună cu mama sa, împărăteasa Iulia Domna Augusta, în Dacia, înainte de a se îndrepta spre Orient împotriva partilor. Cu ocazia vizitei în Dacia au fost facute mari pregătiri, de pildă modernizări ale castrelor, cum ar fi cel de pe Pomet (Porolissum)“, scrie prof. Ioan Piso.

Potrivit profesorului Ioan Piso, placa este în formă de  tabula ansata, cu alte cuvinte, cu “urechiușe”, folosite pentru placuțele votive pentru a fi prinse de pereți. Ansele sunt umplute cu frunze de acant, în timp ce în colțurile de sus se disting delfini, iar în colțurile de jos, delfini.

integral pe salajulpursisimplu.ro

Campania „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu!” continuă și în 2016

Din luna februarie a anului trecut se desfăşoară campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“, care îşi propune strângerea de fonduri pentru salvarea casei de la prăbuşire şi redarea acesteia publicului larg, campanie ce se adresezează tuturor românilor din ţară şi străinătate.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22RZBR0000060002085400

Euro: RO18RZBR0000060002899205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.

Lasati un comentariu