Cioloș iese la atac în ţara cu programatori recunoscuţi internaţional şi cele mai proaste servicii virtuale

• publicat la: 6 august 2016
Cioloș iese la atac în ţara cu programatori recunoscuţi internaţional şi cele mai proaste servicii virtuale

Joi, premierul Cioloș a anunțat public faptul că Guvernul vrea modificări însemnate și în domeniul administrației virtuale din instituțiile publice centrale și locale. Observațiile celor care vor să smulgă azi România ținută prizoniera contractelor de miliarde din IT veșnic câștigate de cele câteva firme ale celor câteva persoane, între care Sebastian Ghiță și Irina Socol, sunt normale.

Nu e nevoie să sapi prea mult ca să ai o imagine asupra batjocurii în care s-a lucrat. O tură pe net, o experiență neplăcută cu marele card de sănătate care se blochează la două zile, un drum la poștă pentru un amărât de plic de la ANAF (care ar putea să vă dea un email cu confirmare de citire automată) un articol cu programele pe bani grei de pe la Mediu care nu funcționează.

Gândiți-vă la informatizarea instituțiilor publice și banii aruncați acolo ca la un robinet de acasă, care mai întâi a picurat nițel, apoi tot mai tare, apoi s-a stricat pe la garnituri, ca în cele din urmă, să se fisureze la țevi. Așa zisa informatizare a statului a fost cel mai stricat robinet al țării, la capătul căruia bugetul plătește, iar la țeavă și-au cuplat conducta de încasat bani câțiva șmecheri care nu se lasă concurați de piața liberă. Cu cât e mai stricat robinetul și are țeava mai multe fisuri, cu atât bagă ei mai mult în buzunare.

Celor care îi cântă ode lui Victor Ponta și îi citesc bazaconiile și minciunile pe Facebook, le spun că ar trebui să-i ceară un singur exemplu al unui sistem IT care funcționează perfect, realizat în guvernarea sa, de prietenul său de pahar cu care bătea cluburile prin Dubai. Procurorilor care se plictisesc pentru că nu au dosare penale, le recomand să ia la pas primăriile de prin România, să vadă cine a vândut laptopuri și imprimante în mandatele lui Traian Băsescu și Victor Ponta la prețuri de câteva ori mai mari, prin licitații aranjate.

În încercarea de a schimba ceva pe administrația online a țării, guvernul Cioloș ar mai trebui să aibă în vedere detalii importante. Toți cei care se ocupă de proiecte, de aprobarea acestora, de interconectarea lor, șefii puși de partide prin locuri cheie trebuie să primească un update de soft sau să fie dați într-o parte. Pentru că puține domenii sunt atât de dinamice, iar cei care nu sunt informați și cuplați în timp real la ultimele tehnologii și soluții soft, modalități de securizare și administrare a bazelor de date nu au ce să caute în sistem pentru a le pune frâne entuziaștilor veniți să urce România pe net.

Transparentizarea prin tehnologie a întregului aparat administrativ este o chestiune de dorință și putință. Putință avem, dacă e să ne uităm la programatorii României, dorință nu a avut nimeni în ultimii 25 de ani. Așa cum mai spuneam în alte texte, în lunile pe care le are la Guvern, acest cabinet de tehnocrați trebuie să aducă la vedere absolut toate cheltuielile publice și să arate că se poate și altfel, de la becurile din Pașcani, până la mănușile chirurgicale din spitalul de la Baia Mare. Iar asta se poate face numai pe net și în cloud.

Oare cum este posibil ca debirocratizarea României, atât de urlată de toate partidele ca strategie în ultimele decenii să fie făcută în ultimele luni de o mână de oameni aflați temporar la guvern? Eliminarea copiei legalizate, a cazierului și a nenorocitului de dosar cu șină ar trebui să fie simbolul schimbării totale de atitudine a funcționarilor în relația cu cei care le plătesc lefurile.

Guvernul Dacian Cioloș cere țării „ostași” ca să urce România pe net. Acest pas e extrem de folositor în modernizare și reformă pe bune, însă nu e destul: cabinetul trebuie să re-softeze creierele și conștiințele milioanelor de angajați plătiți de la buget.

Florin Negruțiu

republica.ro

Lasati un comentariu