Ucenicia la locul de muncă, posibilitate de a primii noi competențe și de a învăța o meserie

• publicat la: 23 August 2016
Ucenicia la locul de muncă, posibilitate de a primii noi competențe și de a învăța o meserie

Agentia Judeteană pentru Ocuparea Fortei de Muncă Satu Mare, vine în sprijinul agentilor economici care doresc  să-si asigure fortă de muncă calificată, de calitate in functie de cerintele proprii prin programul de ucenicie la locul de muncă.

Ucenicia la locul de muncă se adresează persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani care din vointa proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, in scopul obtinerii unei calificări.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregătească profesional si să muncească pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator care  se        obliga sa ii asigure plata salariului in toate conditiile necesare formarii profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul fara a putea fi mai mica de:

-12 luni pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 1;

-24 de  luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;

-36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3.

Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie , este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara in vigoare.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, pe perioada derularii acestuia, poate solicita si beneficiaza, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in vigoare, prevazut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,cu modificarile si complectarile ulterioare.

Agentii economici care doresc sa incheie contracte de ucenicie, se pot adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, strada Ion Ghica nr.36. telefon 0261/770237.

Lasati un comentariu