Fondul clasei. Pro și contra

• publicat la: 19 septembrie 2016
Fondul clasei. Pro și contra

Luni, 12 septembrie a inceput un nou an școlar. Pentru anul scolar 2016-2017  Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru,a  anuntat  că se va renunta la reglementarea care prevede ca notele la examene după contestatii nu se modifică dacă diferenta nu este mai mare de 0,5 puncte față de nota initială. Decizia vine in contextul in care presedintele Consiliului National al Elevilor, Horia Oniță, a cerut Ministerului  Educatiei să schimbe regulile discriminatorii privind  notarea în urma contestațiilor,  anuntand ca in caz contrar va da in judecată instituția.

În ce privește legalitatea colectării de sume de bani pentru fondul clasei discuțiile sunt pro și contra. E legal acest fond al clasei sau al școlii? Potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, învățământul de stat este gratuit dar elevilor sau părinților li se cere  să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor, pentru clasă sau pentru școală. Sumele de bani solicitate variază de la caz la caz, de la clasă la clasă.  Fondul clasei sau al școlii poate fi o problemă pentru familiile cu venituri mici, cu atât mai mult in cazul in care copiii sunt la liceu.

În prezent, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii, așa cum scrie în actul normativ, „din activități specifice, conform legii, din donații, sponsorizări sau din alte surse legal constituite”, fără să se facă referire nicăieri la existența vreunui fond al clasei sau al școlii la care să contribuie părinții elevilor.

Ministrul Mircea Dumitru a afirmat în cadrul emisiunii „În faţa ta”, de  la Digi24 că  fondul clasei este ilegal și se vor aduce reglementări în Legea Educației pentru a lămuri acest aspect .

Reporter: Fodul clasei este cam ilegal, nu?

Mircea Dumitru: Este ilegal.

Reporter: Nu este o prioritate reglementarea unui cadru în care existenţa lui să fie fără semne de întrebare legate de cine câştigă şi ce obligaţie?

Mircea Dumitru: Cu siguranță că trebuie făcută această chestiune pentru ca lucrurile sa fie transparente.

Reporter: Aveţi de gând în lunile care v-au rămas din mandat să mergeţi şi pe linia asta?

Mircea Dumitru: Nu e vorba numai de a repara acest aspect. Avem de gând și deja am început să lucrăm asupra unui document, în așa fel încât, fără a modifica esențial Legea educației naționale, să aducem clarificări de genul acestora care sunt solicitate de situațiile reale și sa introducem câteva chestiuni importante.

Până la intrarea în vigoare a noilor reglementări, părinții trebuie să scoată din buzunar sume de bani pentru uniforme, pentru  caiete ajutătoare, pentru tot felul de cheltuieli pentru foi de xerox ale lecțiilor deoarece nu au sosit manualele, etc.

Valoarea caietelor ajutătoare diferă de la o clasă la alta, de la o școală la alta. Pentru aceiași clasă de studiu din ciclul primar, unii părinți plătesc 15 lei pentru un caiet de exerciții la matematică sau limba română iar la altă școală suma cerută este de 40 de lei. Manualele sunt cu titlu gratuit în România  nu și caietele de lucru aferente fiecărei materii de studiu.

Fondul clasei şi fondul şcolii rămân legile nescrise ale fiecărei şcoli.  Pentru Educație, părinții plătesc de 4 ori. O dată prin  taxele şi impozitele locale, apoi  prin  impozitul pe salariu, care se duce în mare parte la bugetul de stat și sunt plătite salariile profesorilor, prin fondul şcolii şi fondul clasei  și apoi prin  plata manualelor care, teoretic, sunt gratuite, dar de cele mai multe ori nu sunt pe placul profesorilor.

Sunteți de acord cu sumele solicitate pentru fondul clasei?

Buletin de Carei

Lasati un comentariu