Secretele monumentului de la Guruslău închinat lui Mihai Viteazul

• publicat la: 8 septembrie 2016
Secretele monumentului de la Guruslău închinat lui Mihai Viteazul

În drumul nostru spre Cluj Napoca, via Tășnad, înainte cu 15 km de Zalău  județul Sălaj putem observa în stânga șoselei, pe Dealul lui Mihai, Monumentul închinat lui Mihai Viteazul ridicat în cinstea victoriei obţinute în 3 august 1601 de Mihai Viteazul în faţa lui Sigismund Bathory. La Guruslău a  fost, de altfel, ultima bătălie câştigată de către voievodul Mihai  înainte de a fi asasinat, în 8 august 1601.

Potrivit adevarul.ro, Monumentul actual este de fapt o reconstrucție a celui ridicat în anul 1926 pe timpul glorioasei domnii a regelui Ferdinand, distrus apoi în data de 29 noiembrie 1940 în urma unui act de vandalism al armatelor hortyste sosite în urma Dictatului de la Viena.
Reconstrucția sa a avut loc în anul 1976 iar  dezvelirea oficială la data de 21 octimbrie 1976 în prezența a peste 25.000 persoane.

Primul monument era, după cum afirmă istoricul Marin Pop, cercetători ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, un obelisc piramidal, din fier şi beton, pe care era inscripţionată cugetarea lui Nicolae Iorga: „Întru amintirea victoriei repurtate în această localitate la 3 august 1601 cu armiile unite ale lui Mihai Vodă Viteazul şi Gheorghe Basta, împotriva oştirii lui Sigismund Bathory, s-a ridicat acest sfânt monument prin îngrijirea „Asociaţiunii” în anul Domnului 1926, al 12-lea al glorioasei domnii a Majestăţii Sale Ferdinand I şi al 8-lea al înfăptuirii noului stat român, întregit.

Un deceniu mai târziu, la împlinirea a 335 de ani de la evenimentul istoric de la Guruslău, Batalionul 7 vânători de munte din Zalău a ridicat o troiţă de stejar lângă monument. În urma unui act de vandalism al armatelor horthyste, atât monumentul, cât şi troiţa de stejar au fost rase de pe suprafaţa pământului prin dinamitare, în 29 noiembrie 1940.

“După terminarea războiului şi eliberarea Sălajului, problema ridicării unui nou monument la Guruslău a fost pusă din nou în discuţie, însă fără succes, deoarece comuniştii, cu ajutorul Moscovei, au reuşit să cucerească puterea politică în stat, dizolvând toate instituţiile democratice şi instaurând un regim dictatorial”, explică Marin Pop. Potrivit istoricului, începând cu anii 1964-1965, pe fondul “dezgheţului ideologic” produs în regimul comunist de tip naţional, marii noşti înaintaşi, printre care şi Mihai Viteazul, au fost repuşi la locul pe care îl meritau. În acest context, mai mulţe personalităţi sălăjene iau iniţiativa de a reconstrui monumentul de la Guruslău. La împlinirea a 370 de ani de la marea bătălie, în anul 1971, conducerea Muzeului de Istorie şi Artă din Zalău, prin directorul de atunci, Vasile Lucăcel, a adresat un memoriu conducerii judeţului în care se arată necesitatea reconstruirii monumentului. Semnatarii propuneau ca viitoarea construcţie să fie mai mare şi mai reprezentativă decât cea anterioară, dar şi să fie amenjat un drum până la monument. Solicitarea a fost onorată, astfel că ridicarea obeliscului de la Guruslău, precum şi amenajarea drumului de acces au fost cuprinse în programului de dezvoltare a turismului în judeţul Sălaj, pe perioada 1976-1980, cu menţiunea ca lucrările să fie finalizate până în 20 august 1976.

integral pe adevarul.ro

Lasati un comentariu