UAT Municipiul Carei: Eșecul multiculturalității și al toleranței sub administrația Kovacs

• publicat la: 23 octombrie 2016
UAT Municipiul Carei: Eșecul multiculturalității și al toleranței sub administrația Kovacs

Potrivit datelor oficiale postate pe una dintre paginile  primăriei Carei, și anume  www.municipiulcarei.ro, aflăm că după recensământul din 2011 populația este de 21.112 locuitori,  împărțiță  etnic după cum urmează: români- 8077, maghiari- 10950, rromi- 462, germane- 479, ucraineni -17, slovaci- 3 și evrei -3.

Se remarcă ușor că românii și maghiarii sunt  cel  mai reprezentativ segment din  populația municipiului Carei.  Aici la Carei, la hotarul de nord- vest al României, pare însă că timpul s-a oprit în loc în perioada feudalismului  sau al comunismului  sălbatic, unde dictatura era  literă de lege.

Pe fondul actualei propagande despre toleranță și multiculturalism, întâlnim în acest oraș de graniță o situație aparte în care cei peste 8 mii de români sunt tratați ca pe vremea Austro-Ungariei , ca tolerați.

Totul a luat naștere din 2008, de la instaurarea administrației Kovacs. Din acest moment , primarul ales Kovacs nu a mai  dorit colaborarea cu un viceprimar român  și  a închis orice parc al orașului pentru busturile personalităților românești. Careiul este împărțit în perimetre etnice după

Din anul 2008 încoace, atât primarul cât și viceprimarul aparțin formațiunii UDMR Carei, primarul Kovacs afirmând chiar că postul de viceprimar va fi deținut de colegul său din UDMR atâta timp cât acesta și-l dorește. În lipsa oricărei proprietăți private sau a vreunui bun  personal, conform declarației sale oficiale de avere,  sentimentul de proprietate al primarului se răsfrânge asupra UAT  Carei  pe care o conduce în consecință.

http://www.buletindecarei.ro/2016/06/dictatura-udmr-continua-la-carei-si-in-urmatorii-4-ani.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/07/primarul-kovacs-de-la-uat-carei-sa-fie-clar-pana-lajos-vrea-sa-fie-vice-eu-nu-o-sa-spun-ca-nu-lucrez-cu-el.html

În UAT Municipiul Carei, proiectul de hotărâre  privind amplasarea  unui bust al poetului național Mihai Eminescu în parcurile orașului nu a fost acceptat la ședința de Consiliu Local din data de 24 februarie 2015. Aceeași soartă o are și bustul lui Ionel Brătianu, artizanul Marii Uniri, refuzat de asemenea a fi amplasat   la Carei.

La Satu Mare, municipiu reședință de județ există un bust al lui Mihai Eminescu  precum și al lui Ionel Brătianu fără ca să aibă loc conflicte între etnicii maghiari și români, ceea ce denotă că nu la oamenii de rând este problema.

Un bust al poetului Mihai Eminescu a fost dezvelit  la Ardud, cu ocazia marcării a 122 de ani de la moartea acestuia, în iunie 2011. În anul 2008 a fost amplasat un bust al lui  Karolyi Sandor, în imediata vecinătate a Cetății din localitate. Și poetul Petoffi  are bust la Ardud dar și Alexandru Ioan Cuza fără ca cineva din localitate să fie afectat și prejudiciat moral de existența acestor busturi,  ceea ce demonstrează că atunci când se dorește bună înțelegere între etnii  rezultatele sunt pe măsură. Încă nu am citit despre vreun protest  al unei organizații maghiare ardudene care să fie deranjată de amplasarea bustului poetului național Mihai Eminescu sau de al celui care  a modernizat Principatele Române.

Si la Negresti Oaș există un bust al lui Mihai Eminescu, și la Marghita, și nimeni din organizațiile UDMR locale  nu a luat atitudine împotriva prezenței lor în spațiul public.

La Carei, colții dictaturii UDMR  Carei prin președintele său care este primar  se ascut pe an ce trece. Este de neînțeles  dârzenia cu care se opun membrii acestei formațiuni amplasării de busturi românești, de clase profesionale românești, de reabilitare de monumente sau școli românești.

La Teatrul Municipal Carei a fost îngropată Capsula  Timpului  în noiembrie 2012 doar în prezenta oficialilor de etnie maghiară  în total dispreț  față  de aleșii locali români sau de directorii  români ai  instituțiilor din oraș.

http://www.buletindecarei.ro/2012/11/kelemen-hunor-depune-capsula-timpului-la-teatrul-municipal-carei.html

Scenariul s-a repetat în 26 octombrie 2014 când la tăierea panglicii inaugurale de la Casa de Cultură Carei convocatorul anunța ora 17,00 dar gruparea UDMR a purces la începerea programului cu 20 de minute mai devreme, când  nu exista nici un oficial etnic român prezent . Mai mult, programul cultural-artistic de pe scena Casei de Cultură  a fost exclusiv în limba maghiară într-un oraș multietnic cum este mun.Carei.

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/dupa-plecarea-premierului-pontacareiul-revine-sub-conducerea-discretionara-a-udmr-candidatul-kelemen-hunor-incurajeaza-manifestari-culturale-separatiste-in-orasul-multietnic-carei.html

Tot în curtea UAT Municipiul Carei, pentru monumentele  simbol  românești, nu se alocă nici un leu de la bugetul local la fel cum se procedează pentru ale altor etnii . Curios mod de a gestiona destinele unui oraș multietnic de către președintele unei  formațiuni minoritare cum este cea a UDMR.

Cel mai reprezentativ și de mari dimensiuni monument de for public din creația lui Gheza Vida, Monumentul Ostașului Român din Carei, a fost refuzat a fi reabilitat de către administrația Kovacs și trecut în patrimoniul muzeului județean pentru a beneficia de fonduri  de la CJ . Soclul pe care este amplasat bustul lui Simion Bărnuțiu a fost  reabilitat de consilierul liberal Ciută. Bustul lui Avram Iancu este amplasat pe un soclu de marmură similar celui pe care este amplasat Vasile Lucaciu la Satu Mare în fața hotelului Dacia.  Spre deosebire de Satu Mare, la Carei ansamblul se afla în stare deplorabilă , supus vandalismului, deși există cameră de supraveghere video îndreptate spre el.

http://www.buletindecarei.ro/2016/10/bustul-lui-avram-iancu-batjocorit-la-carei-orasul-impartit-oficial-in-perimetre-etnice.html

Tot  în perioada administrației Kovacs a fost nevoie de intervenția  altor asociații  din țară pentru a reda mormintelor eroilor din cel de-al doilea război mondial demnitatea și respectul cuvenit.

http://www.dantanasa.ro/exclusiv-mormintele-eroilor-neamului-din-carei-curatate-in-urma-unei-sesizari-adec-documentfoto/

http://www.dantanasa.ro/revoltator-cimitirul-eroilor-romani-din-carei-profanat-primarul-udmr-refuza-sa-se-implice-foto/

http://www.buletindecarei.ro/2014/08/atacul-ca-aparare-cameleonismul-udmr-carei.html

http://www.dantanasa.ro/sovin-primarul-udmr-din-carei-refuza-sa-se-implice-in-restaurarea-monumentului-ostasului-roman/

Nici în plan școlar situația nu diferă  mult. Școala Gimnazială Vasile Lucaciu are geamuri piese de muzeu care se închid cu cuiul, la propriu.

Priviți  geamurile de la  Colegiul Tehnic Iuliu Maniu sau Sala Festivă.

Potrivit situației de pe site-ul Inspectoratului Școlar Satu-Mare, elevii români care termină 8 clase și vor să devină ospătari sau vânzători sau tapițeri sau plăpumari  nu au decât varianta  pregătirii exclusive în limba maghiară!

http://www.buletindecarei.ro/2016/09/au-disparut-clasele-de-profesionala-in-limba-romana-la-prestari-servicii-discriminare-in-forma-continua-la-carei.html

Culmea e că românii din Carei își plătesc  taxele și impozitele  și acestea sunt primite de către primărie chiar dacă nu li se asigură   respectul cuvenit.

Materialul nu ar fi complet dacă nu am adăuga că discriminarea se reflectă  și în sectorul economic unde firmelor locale li se refuză lucrări consistente de către primărie în favoarea celor …de casă ale administrației Kovacs.

Date fiind faptele și situațiile prezentate,  cine pe cine intimidează în administrația careiană condusă de președintele UDMR?

http://www.informatia-zilei.ro/sm/kelemen-hunor-acuza-incercari-de-intimidare-a-primarilor-maghiari/

Buletin de Carei

Atacurile  și denigrările la adresa Buletin de Carei şi a colaboratorilor  săi  sau  la adresa membrilor de familie  a administratorului Buletin de Carei nu reuşesc să ne intimideze!

Continuăm. Ce nu te omoară te întăreşte!

Ne propunem să semnalăm şi   să publicam în continuare toate situaţiile cu care se confruntă careienii, uneori de coşmar de-a dreptul. Incurajările careienilor  plătitori de taxe şi impozite, pentru care le mulţumim,  ne dau puterea de a merge mai departe!

Fiecare dintre cetăţenii acestui oraş are dreptul la condiţii decente de viaţă indiferent de pregătire, de  etnie, de condiţia socială. Cu toţii  contribuim la bugetul local şi de stat şi trebuie să fim conştienţi că avem şi drepturi  nu numai obligaţii !

comentarii

de Horia Mărieș la 25 octombrie 2016 - 05:08

Post Scriptum la comentariul de mai sus.

http://www.justitiarul.ro/9650-2/

de Horia Mărieș la 25 octombrie 2016 - 05:12

„Conform teoriilor ghermaniste, oltenii, moldovenii, dobrogenii şi bucureştenii (numiţi zeflemitor „mitici”) sunt nişte români inferiori celor din Ardeal şi Banat, fiindcă nu au avut cinstea să se „civilizeze” sub cizma austro-ungară şi nici onoarea să slugărească ungurilor care-i umileau şi persecutau pe românii transilvăneni. ”

Chiar nu l-a băgat nimeni până acum unde îi este locul?
Poate mă supăr și îl bag eu fiindcă nu sunt dus (in fiecare zi) la bisericâ.
Au constatat chestia asta și alții.

de sorin-iulian florut la 25 octombrie 2016 - 09:30

De fapt, dacă mai existau dubii asupra acestei chestiuni prin anii `90, acum a devenit deja limpede că UDMR vrea să salveze Ardealul de România. Organizația direcționată tot mai clar spre ungarism = refacerea Ungariei mari, adică imperialism unguresc, șovinism, asimilare etnică, dictatură, nici nu mai are ce solicita altceva decât ieșirea de sub autoritatea statului român.

Lasati un comentariu