Avram Iancu, proclamat ”Erou al Naţiunii Române”. La Carei se încearcă înlocuirea bustului său

• publicat la: 17 noiembrie 2016
Avram Iancu, proclamat ”Erou al Naţiunii Române”. La Carei se încearcă înlocuirea bustului său

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii iniţiate în 2014 prin care Avram Iancu este proclamat ”Erou al Naţiunii Române”.

”Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania este declarat «Erou al Naţiunii Române»”, prevede articolul unic al legii.

Actorul normativ inițiat de către senatorii PNL Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu avut un parcurs legislativ destul de agitat. A intrat pe ordinea de zi a Senatului în martie 2014, iar un an mai târziu a fost trimisă la promulgare, însă preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea. Preşedintele nu a contestat omagierea în sine a lui Avram Iancu, cât procedura prin care a fost făcută.

 

În cererea de reexaminare, Iohannis a arătat că Parlamentul are dreptul să instituie titlul de ”Erou al Naţiunii Române” şi să stabilească modul de acordare a acestei distincţii, însă a arătat că acordarea titlului unei persoane anume este reglementată de articolele 94 şi 100 din Constituţie ”care stipulează prerogativa exclusivă a preşedintelui României de a conferi titluri de onoare,prin decret contrasemnat de către primul-ministru, şi nu al Parlamentului, prin lege”.

Retrimisă la Parlament, legea nu a suferit nicio modificare, fiind votată din nou de Camera Deputaţilor pe 7 noiembrie, în calitate de for decizional.

În municipiul Carei, oraș înconjurat de sate de moți veniți din Apuseni în urma Reformei Agrare din 1921, bustul lui Avram Iancu este propus a fi demolat. Periodic, acesta este pângărit de persoane care nu se doresc  a fi făcute cunoscute de către autorități. Ultimul  incident a avut loc pe data de 16 octombrie când persoane a căror identitate nu a fost făcută încă cunoscută au aruncat pe capul eroului național Avram Iancu coroane uscate de flori.

La îndepărtarea lor de autoritățile locale a fost îndepărtată și panglica tricoloră din jurul bustului său . Spre deosebire de acest bust, busturile sombol ale comunității maghiare sunt  atent protejate și în permanență decorate cu tricolorul maghiar. Pentru acestea este permisă manifestarea sentimentului național nu și pentru cele românești!

Careienii pot observa cu ușurință modul în care administrația locală întreține simbolurile careienilor maghiari și refuză același lucru careienilor români deși aceștia plătesc taxe și impozite  aidoma concetățenilor lor .  Până și spațiile aerisite din jurul lor pentru a fi puse în valoare contrastează cu aglomerările de verdeață din jurul simbolurilor românești ce se vor acoperite de ochii lumii.

Mai mult, satul de moți din Ianculești, urmași ai lui Avram Iancu , este tratat cu dispreț de administrația Kovacs care nu a alocat nimic pentru  asigurarea unui trai decent  locuitorilor ce  fac parte din prima zonă de impozitare dar nu au trotuare, drumuri asfaltate sau apă curentă. Satul este lăsat să  moară   (ATENȚIE necunoscătorilor de limbă română cum  interpretați! )  deoarece Căminul  Cultural a fost refuzat a fi renovat la fel și scoala din sat sau grădinița  deși  fostul delegat sătesc Chiorean a depus solicitări în acest sens.

După anunțare intenției de a declara municipiul Carei capitala moților de câmpie la comemorarea din septembrie 2015, adminsitrația locală a depus toate eforturile pentru a înlocui delegatul sătesc cu o persoană supusă și obedientă care să nu  mai întreprindă acțiuni de recuperare a Căminului Cultural sau a lacului din sat sau a altor terenuri.

Buletin de Carei

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu